OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
Hollywood tarzı bir Filinta geliyor Bloglar | Sosyallift©
Loading...
 
tr

Hollywood tarzı bir Filinta geliyor

Kudret Sabancı yönetmenliğinde çekimlerine aylar öncesinden başlanan bir Osmanlı polisiyesi Filinta, izleyicisiyle önümüzdeki ay TRT1 ekranlarında buluşacak. Osmanlı adalet sistemini evrensel bir hikaye ile anlatan Filinta, aksiyon sahneleriyle çok konuşulacağa benziyor.

Hollywood tarzı bir Filinta geliyor

Türkiye''de sinema ve dizi sektöründe ''neden bizim de aksiyon sahneleriyle dolu bir polisiyemiz yok'' diye konuşulur durur. Bu işe bir iki yönetmen ve TV kanalı kalkışır ama nedense devamı gelmez. Hollywoodvari aksiyon filmleri Türkiye''de sevilmiyor dersek yalan söylemiş oluruz. Sevilmesine seviliyor ama bizimkilerin çektikleri aynı tadı vermiyor galiba. Belki de sinemacıların, yazarların, yapımcıların bu konuda biraz daha yüreklendirilmesi gerekiyor. Artık film ve dizi sektörü alanında imkansızlıkların konuşulduğu bir dönemde değiliz. Sadece bu işin üstesinden gelecek adamlara ihtiyacımız var. TRT ekranlarında Kasım ayı içerisinde izleyiciye merhaba diyecek olan Filinta bu söylediğimiz yürekli insanların işi. Es Film ve Maya TV Sinema yapımcılığında, Kudret Sabancı yönetmenliğinde çekilen Filinta, bir Osmanlı polisiyesi olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Çünkü daha önce denenmemiş bir iş bu. Türkiye''nin en büyük platosu İzmit Seka Film Platosu''nda çekimlerine aylar öncesinden başlayan dizinin ilk bölümünün bazı sahnelerini dünyada izlenme rekorları kıran Lost, Fringe, Revenge, Prison Break gibi dizilerin yönetmeni Boby Roth çekiyor. 19. yüzyılın ikinci yarısında geçen Filinta, Osmanlı adalet sistemini günümüze göndermeler yaparak anlatıyor. Aksiyonu bol dizide Filinta Mustafa''yı Onur Tuna canlandırıyor. Filinta''nın Serhat Tutumluer, Naz Elmas, Mehmet Özgür, Damla Aslanalp, Kayra Şenocak, Yosi Mizrahi, Kamil Güler, Reshad Strik, Kemal Zeydan, Serhan Ernak, Hakan Yufkacıgil ve Ceren Yılmaz gibi geniş oyuncu kadrosu var.

TARİHİ BİR DİZİ DEĞİL

Filinta gerek içeriği gerek büyük prodüksiyonuyla televizyonda büyük bir başarı elde edeceğe benziyor. Hikayenin içine biraz girecek olursak. 19. yüzyılın ikinci yarısında İstanbul, dünyanın en büyük ve kalabalık şehirlerinden biri, imparatorluğun başkenti. Büyük bir ticaret yapılıyor kentte ve ticaretin sağladığı paraya sahip olmak isteyen insanlar var. Olay örgüleri, Galata Kadısı Gıyaseddin Hatemi ve onun yetiştirdiği Galata Amiri Filinta Mustafa ekseninde gelişiyor. Filinta Mustafa bir yandan kendisine kurulan kumpasla mücadele ederken bir yandan da adaleti sağlamanın peşinde. Dönem olarak bakıldığında her ne kadar tarihi bir dizi olarak algılansa da Filinta''nın öyle bir vizyonu yok. Bu dizi sadece bu dönemi plato olarak kullanıyor. Osmanlı''da geçen bir polisiye olması itibariyle de Osmanlı''nın Sherlock Holmes''u olarak anılan Filinta Mustafa her bölüm başka bir olayı çözüyor.

EVRENSEL BİR SENARYO

Dizinin senaryosunun evrensel kodlarla yazıldığını söyleyen senarist Altuğ Küçük, döneme ait bütün detayları işlediklerini belirterek diziyle ilgili ''Anlatmak istediğimiz şey aslında tarihin tozlu raflarında kalmış hikayeleri ortaya çıkarmak. Bu nedenle bu karakterleri yarattık. Bu hikayedeki en büyük karakterlerden biri İstanbul aslında. İstanbul''a yakışacak bir polisiye ve o dönemin adalet sistemini gözlemleyen bir hikaye yaratmak istedik'' yorumunu yapıyor. Küçük, dizinin saltanata çok fazla yer vermediğini de kaydediyor. Filinta tarihin arka sokaklarında geçen, saraya uzak bir hikaye anladığımız kadarıyla. Küçük''ten İstanbul''u daha masalsı ve fantastik izleyeceğimizi öğreniyoruz. Birçok icadın yeni yeni İstanbul''a geliyor olması açısından oldukça farklı bir dönemi ele alıyor Filinta.

EN İYİ AKSİYON DİZİSİ

''Her şeyden önce elimizde çok güzel bir senaryo var. Okumaya ve görmeye alışık olmadığımız bir türden. Bu kadar insanı bir araya getiren de bu senaryo oldu. Beni en çok cezbeden şey bu hikayenin anlatım dili'' diyen Kudret Sabancı, Filinta''nın bugüne kadar yapılmış en iyi aksiyon dizisi olacağından emin. Aksiyon sahneleri için Amerika''dan gelen ekip yaklaşık dört aydır Türk oyuncularla birlikte çalışıyor. Sabancı silahların bile o dönemdeki sesleriyle patladığını söylüyor.

ÇOK FAZLA ÇATIŞMA VAR

Filinta için kalkıp ta Amerikalardan gelen ünlü yönetmen Boby Roth bu proje için oldukça heyecanlı. Amerika''da karşılaştığı türden bir hikaye ile karşılaştığını belirten Roth, çekimleri heyecanla takip ediyor. ''Hikayede dramayı yükselten çok fazla çatışma var. Bu da hikayeyi diri tutuyor. Çok iyi bir oyuncu olabilirsiniz, çok sıkı da çalışabilirsiniz ama hikaye iyi değilse iş yapamazsınız.'' diyen Roth''a Filinta''nın daha önce yönetmenlik yaptığı Lost, Revenge, Fringe gibi diziler kadar başarılı olup olamayacağını soruyorum. Roth, ''Bu yanıtlaması zor bir soru. Bazen büyük umutlarla işler yaparsınız ama tutmaz. Mesela Flashforward diye bir dizi yapmıştık, büyük umutlarımız vardı ama tutmadı. Bu noktada yapılabilecek tek şey inanmak ve sıkı çalışmak. Ben bu hikayeye inanıyorum'' yanıtını veriyor.

KUSURSUZ BİR OLAY ÖRGÜSÜ

Daha önce böyle bir senaryo ile karşılamadığını söyleyen Onur Tuna da ilk başta hikayenin çekiciliğinden ve senaryonun akıcılığından etkilenmiş, ''Hiç hata bulmadığım bir senaryo'' diyor. Dizide Filinta Mustafa''yı canlandıracak olan Tuna, karakterini kendi adaletinin peşinden giden ve insanlara adalet dağıtan biri olarak tanımlıyor ve ekliyor: ''Bütün karakterler çok iyi işlenmiş. Bir polisiye ve aksiyon hikayesi olduğu için kronolojik olarak da birbiriyle örtüşüyor. Aksiyon sahneleri Türkiye için alışılmışın dışında. Çok güzel bir iş çıkacağına ben adım gibi eminim'' Tuna''nın da söylediği gibi aksiyon filmlerinde olay örgüsündeki en ufak kopukluk izleyicinin dikkatinden kaçmaz. Çok iyi tasarlanmış, matematiği oturmuş bir senaryo gerektirir. Hele ki düz bir hikaye anlatmıyorsanız iki kat dikkatli olmalısınız.

Naz Elmas Azize oldu

Naz Elmas dizinin güçlü kadın oyuncularından, Azize karakterini canlandırıyor. Azize için ''Azize çok kendine has ve güçlü bir karakter. Hayatta başına gelenlere karşı mücadele eden bir karakter ve hem feminen hem maskülen'' yorumunu yapan Elmas, bu kez daha önce canlandırdığı karakterlerden bambaşka bir rolle karşımıza çıkıyor. Azize''nin zekası ve diğer karakterlerle olan bağı senaryoyu ilk okuduğu anda etkilemiş Elmas''ı. Başarılı oyuncu, ''Benim oynadığım her karakter çok farklı ve kendine has ama Azize daha farklı ve özel bir karakter. Bunca zaman çok heyecanlandım. Bana öğreteceği çok şey olacak, bunu biliyorum. Çok keyif alıyorum böyle bir ekibin içinde olmaktan. Umarım seyircimiz de aynı tadı alacaktır. Ben aksiyon sahnelerinde yokum. Benim aksiyonum çok daha farklı ama söylemeyeceğim, sürpriz olsun'' diyor.

Osmanlı''nın adaletini temsil ediyor

Dizinin bir diğer önemli karakteri Boris Zaharyas. Bu rolü Serhat Tutumluer canlandırıyor. Tutumluer ''Adaletin öbür ucunda duran biraz kendi adaletini sağlayan bir adam Zaharyas'' diyerek özetliyor oynadığı karakteri. Adaletin öbür ucunda daha doğrusu ortasında duran da Kadı Gıyaseddin Hatemi. Mehmet Özgür''ün hayat verdiği karakter aynı zamanda Filinta Mustafa''nın da hocası. Özgür, ''Osmanlıyı güçlü kılan adalet sistemiydi. Bu projenin ortaya çıkışı da bu uzantıyla başlıyor'' diyerek dizinin ana eksenine dikkat çekiyor. Oynadığı karakterin kendi hayat felsefesi olan ''hiç''liğe çok yakın olduğunu söyleyen Özgür, ''Kadı Gıyaseddin Osmanlı''nın adalet sisteminin bir yansıması. Umarım süreç içerisinde de bugüne göndermeler yapıp Osmanlı''da ne kadar sağlam bir adalet sisteminin olduğunu anlatacak bir karakter. Bugüne kadar oynadığım rollerden çok farklı. Gerçek bir devlet adamı. Kendi oğluna idam kararı verecek kadar adaletli. Daha önce iki dönem dizisinde oynadım ama buradaki daha çok devlet ilişkileri üzerinden giden bir karakter'' diyor.

Genç ama güçlü bir sektör

Her yerde iyiler ve kötüler vardır. İyinin ve kötünün olduğu her yerde de aşk. Dizinin yabancı oyuncusu Reshad Strik, Zülfü karakterini canlandırıyor ve Azize''ye aşık. Azize''de Zülfü''nün aşkına karşılık yok ama onu kullanmaktan geri kalmıyor. Zülfü için bu dünya çok kötü bir yer ve kimseyle konuşmuyor. Herkese karşı çok öfkeli. Çok üzgün ve duygusal bir karakter. Konu Azize olunca işler değişiyor ama onun için her şeyi yapmaya hazır. Rolünü severek canlandıran Strik, ''Türkiye''deki film sektörü çok genç ama aynı zamanda çok güçlü'' diyor.


OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
Paylaş:

Duvar

Yorum yok
Yorum yapabilmeniz için oturum açmanız gerekiyor

Mesaj

Yazar Filinta TRT
Eklendi Nisan 8 '15
blogs+show_all_blogs

Oy

Verdiğin oy:
Toplam: ( 0 skorlar)