OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Feline Enfeksiyöz Peritonit Broşürü [FIP VİRÜSÜ] Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Petshop Pazarı
Petshop Pazarı Mart 13 '18
Feline Enfeksiyöz Peritonit Broşürü

Tedavisi için veteriner hekimlere sunulan tüm kedilerin yüzde birinden daha azını etkileyen , tedavi edilebilir ve neredeyse her zaman ölümcül seyreden, enfeksiyöz peritonit ( FIP ), şükür ki, oldukça nadir görülen bir hastalıktır. Her ne kadar çokkültürlü hanehalkları, hayvan barınakları ve kalabalık üreme kâğıtlarında durum en yaygın olsa da, her kedi sahibi viral kökenlerinden, klinik belirtilerinden ve meydana gelme riskinin en aza indirilebileceği yollardan haberdar olmalıdır.

Öncelikle yaş ve 10 yıllık genç kedileri (az iki yaşını) ve bu etkiler bu acı, daha yaşlı , FCoV (kedi bulaşıcı peritonit virüsü (FIPV), kedi coronavirüsün mutasyona uğramış bir form ile enfeksiyon neden olur ), yani güneşin korona benzeyen dış yüzeyinin mikroskobik görünümü nedeniyle adlandırılmıştır.

Koronavirüsler enfekte bir hayvanın tükürük ve dışkısına dökülür ve enfekte olmamış bir kedi, enfekte bir kedi ile ya da çevredeki virüsle kirlenmiş nesnelerle, örneğin, bakımsız bir çöp kutusuyla temas ettiğinde, enfekte veya teneffüs ederek enfekte olabilir. Ancak, Cornell Üniversitesi Veterinerlik Koleji'nde profesörlük profesörü olan Fred W. Scott, DVM, PhD'ye göre, en yaygın bulaşma şekli, sürekli olarak enfekte olan bir kraliçe, yavrular beş yaşındayken yavrularına FCoV'yi geçtiğinde ortaya çıkar. Kraliçe tarafından kendilerine sağlanan geçici bağışıklığı kaybettikten sonra sekiz haftaya kadar.

FCoV ile enfekte olan yavruların çoğu, ilk enfeksiyondan sonra hastalık belirtileri göstermez. (En çok, çok hafif bağırsak hastalığı yaşayacaklardır.) FCoV ile enfekte olmuş yavruların yüzde beş ila 10'u klinik FIP haftalar, aylar veya hatta yıllar sonra gelişebilir. Klinik FIP genellikle, birkaç gün veya hafta boyunca, sürekli ateş, iştah kaybı, kilo kaybı ve dağınık olmayan bir görünüm ile kademeli olarak başlar.

Nihayetinde hastalık neredeyse her zaman iki ya da “ıslak” ya da “kuru” olarak iki farklı formda kendini gösterecektir - bu, esas olarak bir kedinin vücut boşluklarının bir veya daha fazlasında sıvı birikmesi ile ayırt edilir. Scott'a göre, ıslak (ya da “etkili”) form, sıvının enfekte olmuş bir kedinin vücudunda toplandığı zaman oluşur - genellikle karnında ya da nadir durumlarda kalbi etrafında. Göğüs boşluğunda sıvı, akciğerlere baskı uygular ve enfekte olmuş bir kedi nefes almayı zorlaştırır. Bazen, etkili FIP ile etkilenen kediler aylarca hayatta kalacaktır, ancak genellikle haftada sadece birkaç gün hayatta kalacaktır.

Içinde , kuru ( “noneffusive”) şeklinde, bir sıvı birikmesi durumunda az. Bunun yerine, bu hastalık formuna sahip kediler, tipik olarak, böbrek veya karaciğer yetmezliği, nörolojik disfonksiyon ve oküler hastalık gibi bir iç organı veya sistemi etkileyen bozulma ile ilişkili klinik bulgulara sahip olabilir . Etkileyici olmayan FIP'si olan kediler, etkili formu olanlardan daha uzun süre hayatta kalabilmektedir - ancak klinik FIP'den etkilenen tüm kediler nihayetinde ondan ölecektir.

Post-mortem muayene ya da biyopsi dokusunun incelenmesi dışında Dr. Scott, FIP'in kesin tanısının imkansız olmasa da zor olduğunu söylüyor. Örneğin, bir kedinin kanındaki FCoV antikorları için bir test, yalnızca bir hayvanın bir koronavirüse maruz kaldığını gösterebilir, ancak hayvanın FIP olduğu şüphesinin ötesinde kanıtlanamaz. Bu nedenle, canlı bir kedinin FIP teşhisi, genellikle klinik bulgulara neden olabilecek diğer tüm durumlar ve pozitifse FIP ile tutarlı bir dizi testten oluşan testlere dayanmaktadır. Ve en azından şimdilik, tedavi yalnızca destekleyici bakımdan ve belki de, bir canlının viral enfeksiyona karşı kendi kendine zarar veren inflamatuar yanıtını hafifletme çabalarından ibarettir.

Scott, FIP'ye karşı korunmayı amaçlayan bir aşı olmasına rağmen, Dr. Scott, etkinliğinin şüpheli bir değer olduğunu kanıtladığını belirtmektedir. Bu nedenle, bir ev sahibinin evcil bir kediyi –özellikle çok evleli bir evde- korumasını sağlayabileceği en etkili yolun, FCoV pozitif bir kedi ile doğrudan temas etmesini engellemesini tavsiye etmektedir. Titiz hijyen, özellikle de yemek tabaklarının, çöp kutularının ve çevredeki alanların bakımında kesinlikle yardımcı olacaktır. “Çamaşır suyu, amerikan amonyum bileşikleri veya ev tipi dezenfektanlardan herhangi birini piyasada kullanabilirsiniz” diyor ve ekliyor: “Her gün bunları kullanmalısınız. Ve kedinizin veya kedilerinizin FCoV ile enfekte olmuş bir kedi ile karşılaşabilecekleri açık bir yere gitmelerine izin vermeyin. ”

Neyse ki, o enfeksiyonlar ev kedileri arasında nadir görülür. Ana prevalans, bugüne kadar, kedilerin ve diğer çok kanallı tesislerin yetiştirilmesinde meydana geli

Paylaş: