Loading...
 
tr
Çiğdem Fidancılık
Çiğdem Fidancılık Ekim 11 '18
Tohum ve Fide Biyolojisi

Yiyecekleri minimum dış girdiyle yetiştirmek için, organik üreticilerin bitkilerin ve ekolojik sistemlerin biyolojisi hakkında çok fazla bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.

Doğru Tohum Seçimi

Tohumlarınızı ve fidelerinizi en iyi nasıl büyüteceğinizi keşfetmeden önce, doğru tohumla başlayın. İşleminizi sertifikalı organik olarak yürütmeyi düşünüyorsanız, yalnızca birkaç istisna dışında sertifikalı organik tohum ve fide kullanmanız gerekir ("Organik Gereksinimler" bölümüne bakın).

Tohumların Çimlenmesi Gerekenler Nelerdir?

Canlı tohumlar canlı varlıklardır. Çimlenmek için canlı, sağlıklı embriyonik dokuları içermelidirler. Tüm gelişmiş tohumlar bir embriyo içerir ve çoğu bitki türünde bir tohum kabuğuna sarılmış bir gıda rezervleri deposunu içerir. Tohumlar genellikle "uyanırlar" ve toprak nem ve sıcaklık koşullarının büyümesi için doğru olduğu zaman çimlenirler (Miles ve Brown 2007). Her tohum türünün bireysel ihtiyaçları vardır - bir dakikanızı ayırın ve kendi özel çimlenme gereksinimlerini okuyun.

Tohumlar Çimlendirmek için Doğru Ortama İhtiyacı Var

Tohumların filizlenmesi için sıcaklık, nem, hava ve ışık koşulları doğru olmalıdır. Bütün tohumlar çimlenme için en uygun sıcaklık aralıklarına sahiptir (Tablo 1). Minimum sıcaklık, tohumların etkili bir şekilde çimlenebileceği en düşük sıcaklıktır. Maksimum, tohumların çimlenebileceği en yüksek sıcaklıktır. Bu sıcaklığın üstünde veya altında herhangi bir şey, tohumlara zarar verebilir veya onları uyuşukluğa sürükleyebilir. Optimal sıcaklıklarda çimlenme hızlı ve eşittir.

Bütün tohumlar çimlenmeye yol açan iç süreçleri başlatmak için doğru neme ihtiyaç duyar. Tarla topraklarında bu genellikle tarla kapasitesinin yaklaşık yüzde 50-75'i kadardır. Optimal çimlenme için ince dokulu bir tohum yatağı ve iyi tohuma temas gerekir. Toprak ortamındaki havalandırma, çimlenen embriyo ve toprak arasında iyi bir gaz alışverişi sağlar. Tohumlar tıpkı diğer canlı organizmalarda olduğu gibi davranır. Bunlar oksijen gerekir ve (karbondioksit üretmek 2 ). Bu karbondioksidin tohumdan uzaklaşabilmesi gerekiyor. Toprak ya da ortam aşırı su ya da sıkıştırma nedeniyle iyi havalandırılmamışsa, CO 2 dağılmayacaktır ve tohumlar boğulabilmektedir.

Bütün tohumlar aynı ışık şartlarına sahip değildir. Çoğu tohum, karanlık şartlar altında en iyi çimlenir ve hatta ışık tarafından engellenebilir (örneğin, Phacelia ve Allium spp.). Bununla birlikte, bazı türlerin (örneğin Begonya, Primula, Coleus) filizlenmesi için ışığa ihtiyaç duyarlar (Miles ve Brown 2007). Tohum ışık gereksinimlerini, fidelerin ihtiyaç duyduğu şeyle karıştırmayın. Bütün fideler güneş ışığına ihtiyaç duyar. Fideler ağır ve kırılgan hale gelecektir ve yeterli ışığa sahip olmadıkları takdirde potansiyellerini üretmeyeceklerdir.

Tablo 1. Bitkisel ürün çimlenmesi için toprak sıcaklığı koşulları. Pancar Lahana Karnıbahar Kereviz Pazı Salatalık Patlıcan Marul kavun Soğan Maydanoz Biber Kabak ıspanak Kabak Domates

Toprak sıcaklığının toprak yüzeyine 3-4 inç derinliğinde bir toprak termometresi yerleştirilerek ve sıcaklık fark edilerek toprak sıcaklıkları alınmalıdır. Kemble ve Musgrove'dan uyarlanmıştır (2006).

Tohum Dormansi

Bazı canlı tohumlar filizlenmeyebilir. Birçok tohum bir uyku hali (veya uyku) dönemi geliştirdi. Tohum uyuşması, optimal çevre koşullarında bile çimlenmeyi önleyen bir durumdur. Koşullar doğru olduğunda tohumlar neden filizlenmeyecek? Doğada, çimlenme çimlenme, bazı fideleri olası kötü hava koşullarından veya onları yiyebilecek otçullardan korur. İlkbaharda en iyi yetişen bitkilerin tohumları, sadece soğuk kış sıcaklıkları geçtikten sonra filizlenmeyi seçer.

Tohumların uyuşukluktan çıkması için, fiziksel veya kimyasal dormansi faktörlerini kırmak zorundayız. Tohumlar sert veya kalın bir tohum kabuğuna (fiziksel uyuşukluk) sahip olabilir. Bu, tohumu emdirerek veya kazıyarak (yüzeyi çizerek) kırılabilir. Diğer tohumlarda çimlenmeyi önleyen kimyasal veya metabolik koşullar vardır (kimyasal uyuşukluk). Tohum dormansisini etkileyen faktörler arasında, bazı bitkisel hormonların varlığı, özellikle de çimlenmeyi engelleyen absisik asit ve tohum dinlenmesini sona eren gibberellin bulunur. Kimyasal uyuşukluğu kırmak için, tohumu süzmek veya soğuk / nemli tabakalaşma veya yangın izi kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Örneğin, bazı tohumların tohum katmanı içindeki zar, su geçirgen ancak oksijene engel olmayan bir bariyer oluşturur. Soğuk sıcaklıklar (50-59 ° F), oksijenin tohuma girmesine izin verir, Sıcak havalarda oksijen alımı önlenir. Soğuk sıcaklıklar aynı zamanda tohumun besin rezervinin bir kısmını sindirmesine ve enerji sağlamasına izin verir. Bu tohumlar için, bunları belirli bir süre buzdolabına yerleştirmek, çimlenmek için yeterli oksijen ve enerji elde etmelerini sağlar (Colorado Tohum Laboratuvarı 2009).

Tohum Çimlenmesi Adımları
  1. Imbibisyon. Tohum hızla su alır ve tohum kabuğu şişer ve yumuşar. Islattığınız bir bezelye tohumu düşünün - dış tohum katmanı su ile yumuşak ve kırılgan hale gelir.
  2. Ara veya gecikme fazı. Bu aşamada tohum iç fizyolojisini harekete geçirir, hücreler respire olur ve tohum proteinleri yapmaya ve yiyecek depolarını metabolize etmeye başlar (MacKean nd).
  3. Radikül ve kök oluşumu. Hücreler uzamaya ve bölünmeye başlar, kök ve kökünü tohumdan çıkarır.


Tohumunuzun uygun olup olmadığını öğrenmek için çimlenme testi yapın. Tohumları nemli bir kağıt havluya sarın, 5-10 gün bekleyin ve kaç tane tohumun filizleneceğini hesaba katın.


İllüstrasyon 1: Tohum çimlenmesi adımları.

Eğer tohumunuzu bir yıl öncesinden korursanız, bunu düşünün: Bir tohumun ömrü, tohum neminde sadece yüzde 1'lik bir artışla ya da sadece birkaç derecelik bir depolama sıcaklığında bir artışla ikiye bölünebilir. Basit bir başparmak kuralı, depolama sıcaklığının (Fahrenheit cinsinden) ve yüzde bağıl nemin toplamının 100'den büyük olmamasıdır.

Erken Fide Gelişimi Dikotlar (İki tohumlu Yapraklar)

Radikül denilen birincil kök, tohumdan ortaya çıkan ilk şeydir. Birincil kök, bitkiye zemini tutturur ve suyu emmeye başlamasına izin verir. Kök, suyu emdikten sonra, çekimler tohumdan çıkar. Dikotlarda, sürgünün üç ana bölümü vardır: kotiledonlar (tohum yaprakları), kotiledonların (hipokotil) altında filiz kesiti ve kotiledonların (epikotil) üzerinde çekilen bölüm. Çekimin topraktan veya büyüyen medyadan ortaya çıkışı iki ana paterni takip eder. Bazı bitkilerde, kotiledonların altındaki sürgün kısmı uzar ve çukurlar oluşturur ve çukurcukları ve büyüyen ipi toprağın içinden çeker. Yüzeye ulaştığında, kotiledonları düzeltir ve çeker ve büyüyen fidelerin ucunu havaya fırlatır. Örneğin, fasulye bu şekilde filizlenir. Buna epigeous çimlenme denir. Diğer bitkilerde, kotiledonlar üzerinde sadece bölüm genişler, kısa sürede ayrıştığı kotiledonları terk eder. Bu hipogeous çimlenme denir. Bezelye, örneğin, bu şekilde filizlenir (Raven, Ray ve Eichhorn 2005).

Monokotlar (Tek tohumlu Yapraklar)

Monokot tohumlarında, birincil kök, ilk önce tohumdan dışarı iten bir kılıf (coleorhiza) ile korunur. Daha sonra fideler, koleoptil adı verilen koruyucu bir kılıfla kaplanır (Raven, Ray ve Eichhorn 2005).

Dicots ve Monocots

Çekimler ortaya çıktıktan sonra, fide yavaşça büyür, tohumun depolama dokusu azalır. Yakında, bitki dallı bir kök sistemi veya taproot geliştirir. Daha sonra, olgun bitkinin yaprakları gibi görünen gerçek yapraklar ortaya çıkar. Bu yapraklar, kotiledonlardan farklı olarak, fotosentezleri enerjiye dönüştürerek bitkinin büyümesine ve gelişmesine izin verir.

Optimal Çimlenme ve Fide Gelişiminin Yönetimi Çimlenmeyi Optimize Etme

Tohumların çimlenmesi için optimum miktarda suya, oksijene, sıcaklığa ve ışığa ihtiyaç duyduğunu biliyoruz. Mümkün olan en uygun ortamı yaratmazsak, bitkiler yavaş ve düzensiz çimlenmeye eğilimlidir. Genellikle, sera alanı sınırlıdır, bu yüzden bitkilerin mümkün olduğunca çabuk filizlenmesini istiyoruz. Düzensiz çimlenme de sorunlara neden olabilir. Eğer bitkinin bitkiye hazır olduğu ve diğer yarısı da hücrelerinden kolayca kaymayan kök topları ile çok küçük olan bir fidelik dairesi nakletmek zorunda kalsaydınız, nedenini anlayacaksınız.

Büyüyen ortamda en uygun çimlenme sıcaklığını elde etmek için yaygın bir seçenek çimlenme paspasları kullanmaktır. Bu paspaslar, sıcaklığı tohum gereksinimlerine göre ayarlamanıza izin verir. Örneğin, biberler 8 gün içinde 86 ° F'da filizlenecek, ancak 58 ° F'de (Pennsylvania Heirloom Tohum Kurtaranlar Kulübesi nd) filizlenecek 13 günden fazla zaman alacaktır.

Ürününüz için en uygun sıcaklıkları sağladığınızdan emin olun (bkz. Tablo 1). Ayrıca, sönümlenmeye neden olan fungal patojenleri hafifletmek için hava sirkülasyonunu teşvik etmek de önemlidir.

Fide Gelişimi

Fidan yetiştirmek için en uygun sıcaklık tohumlardan farklı olabilir (Tablo 2). Unutmayın, optimal sıcaklık optimal büyümeyi teşvik edecektir. Bitki yüksekliğini kontrol etmek için sıcaklığı kontrol edebilirsiniz. Soğutucu sıcaklıkları genellikle büyümeyi yavaşlatır ve daha sıcak olanlar büyümeyi hızlandırır.

Tablo 2. Alan transplantlarının büyümesi için gerekli sıcaklık ve süre. Brokoli Lahana Karnıbahar Kereviz Salatalık Patlıcan Marul kavun Soğan Biber Kabak Domates

Maynard ve Hochmuth'tan (2007).

İyi hava sirkülasyonunu ve yeterli nemi korumak hala çok önemlidir. Genel olarak, sulama, gelişmekte olan kök sistemleri barındırmak için daha derin olmalıdır. Su çekirdeği ve fidelere farklı değnek veya hortum kafaları kullanmanız gerekebilir, çünkü her biri farklı miktarlarda su kullanır. Dairelerin kenarlarındaki bitkileri dikkatlice izlemeyi ve sulamayı unutmayın. Ortadakilerden daha hızlı kururlar. Bununla birlikte, aşırı sulama, sönümlenen bitkilerin olasılığını artırabilir.

Tohum Olgunlaşma ve Sertleştirme Kapalı

Fideler tarlaya dikilmeden önceki bu son adım, kademeli olarak sahada sahip olacağı koşullara maruz bırakır. Bu süreç bitkileri gündüz ve gece sıcaklık dalgalanmalarına, artan hava hareketine ve rüzgara, azaltılmış sulamaya ve tam ışığa maruz bırakarak karbonhidrat ve besin rezervleri ve güçlü hücre duvarları biriktirmeye teşvik eder.

Transplantları sertleştirmek, özellikle stresli erken mevsim koşullarında dikilecekse önemlidir. Çoğu transplant, sera içerisindeki hava sıcaklığını havalandırma yoluyla azaltarak sertleştirilebilir. Azaltılmış sulama da bazı sertleştirme etkisi sağlayacaktır. Bitkilerin aşırı derecede solmasına izin vermeyin. Gübre uygulamalarını azaltarak transplantları sertleştirmeyin, çünkü bu genellikle sahada iyi sonuç vermeyen bodur bitkilerle sonuçlanır. Bazı yetiştiriciler, dikimden 5-7 gün önce bitkileri dışarı koyacaktır. Bu, tesisin hala devam ederken dış koşullara alışmasını sağlar. Bu şekilde sertleşen bitkiler genellikle doğrudan seradan dikilmiş olanlara göre daha iyi tarla performansına sahiptir (Garton, Sikkema, Tomecek 1997).

Organik Gereksinimler

Ulusal Organik Standartlar, üreticilerin organik olarak yetiştirilen tohumları, yıllık fideleri ve ekim stoklarını kullanmasını gerektirir. Organik olarak üretilen, işlem görmemiş tohumlar ve dikim stoğu, eşdeğer organik olarak üretilen bir çeşit ticari olarak bulunmadığında bir organik ürün üretmek için kullanılabilir.

Yasaklanmış malzemelerle işlenmiş tohumlar için ödenek yoktur. Kaptan, thimet ve benzeri kimyasal fungisitler ulusal listede değildir ve izin verilmez. Lütfen bunu ciddiye al. Tohumunuz pembe veya turuncu bir tozla kaplıysa, muhtemelen yasaktır. Yasaklanmış malzemelerle işlenmiş tohum kullanıyorsanız, ürününüzün sertifikasını onaylayamayabiliriz.

Yenilebilir filiz üretimi için kullanılan tohumlar organik olmalıdır - istisna yoktur.

Ticari Uygunluk

İlk adım, eşdeğer organik olarak üretilen çeşitlerin mevcut olup olmadığını belirlemektir. Eşdeğer çeşitliliğe göre, karşılaştırılabilir büyüme alışkanlıklarına, günlere varan olgunluk, böcek ve hastalık direnci, lezzet ve diğer önemli niteliklere bakın. Uygun bir organik eşdeğer çeşitliliği yoksa, sertifikasyon kayıtlarınız için önemli olduğu için organik tohum aramaya çalıştığınız belgeyi. Belirli bir eşdeğer organik tohum için bir kaynak bulduktan sonra, ticari uygunluğun belirlenmesindeki bir sonraki adım, uygun form, kalite ve miktarın olup olmadığını görmektir.

  • Form: Boyutlandırılmış, dereceli, peletlenmiş, sıcak su arıtılmış
  • Kalite: belirli koşullar altında iyi çalıştığından emin olmak için ilk yıl küçük bir miktar deneyin; eğer mevcut olan tek organik tohum düşük kalitede ise, o zaman nonorganik satın almak kabul edilebilir.
  • Miktar: Örneğin, 1 dönümlük kabaklar üretmek istiyorsanız ve mevcut olan tek organik tohum 1 onsluk paketlerde ise, o zaman nonorganik satın almak kabul edilebilir.
Belgeler ve İyi İman Çabaları

Pennsylvania Sertifikalı Organik olmayan organik olmayan tohumların / ekim stoklarının kullanımı için önceden onay alınması gerekli değildir. Uygunluk, yıllık denetim sırasında doğrulanan organik sistem planı bağlamında gözden geçirilmektedir. Organik olarak yetiştirilen tohumlar ve ekim stoklarının elde edilmesi için yetersiz belgeleme ve iyi niyet çabalarının olmaması, uygunsuzluk olarak kabul edilebilir ve gelecekteki ekim döngülerinde ticari uygunluk sorunları hakkında önceden onay gerektiren Pennsylvania Sertifikalı Organik ile sonuçlanabilir. Uygun organik tohumlar / ekim stoku bulmak için iyi niyet çabalarınızı belgelemek çok önemlidir.

Organik Tohum Kaynakları

Aşağıda, Pennsylvania Sertifikalı Organik (2011) tarafından sağlanan organik tohum için bir dizi kaynak bulunmaktadır. Organik Materyal İnceleme Enstitüsü (OMRI) tarafından bir liste de korunmaktadır . Yem, tarla ekimi ve mahsul tohumu ve nakillerini kapsayan daha eksiksiz bir liste için, Pennsylvania Sertifikalı Organik web sitesine gidin.

Çiğdem Fidancılık
Çiğdem Fidancılık Ekim 11 '18

Bahçe düzenlemesi ve peyzaj işleriniz için bizi tercih edebilirsiniz. 0 531 695 30 44

Çankaya/Ankara, Turkey

Gönderi için grup üyesi olmanız gerekiyor.