OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
E471 (Emülgatör E471) Jelatin Nedir Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Sude Naz YERLİ
Sude Naz YERLİ Ocak 24 '16

Doğal bir emülgatör olan E471 kodlu katkı maddesinin isimleri Türk Gıda Kodeksinde "Yağ asitlerinin mono ve digliseritleri", "Gliseril monostearat" veya "Gliseril distearat" olarak geçmektedir. Bunların hepsi aynı kodla, yani E471 olarak ifade edilmektedir.



Ülkemizde unlu mamuller, şekerlemeler, helva, cips ve kahve kreması gibi ürünlerde emülgatör olarak kullanılmaktadır.


Bu katkı maddesinin kaynağı bitkisel veya hayvansal yağlardır. Yağların temel bileşeni olan trigliseritlerden bir veya iki yağ asidinin uzaklaştırılmasıyla veya gliserolün yağ asitleriyle birleştirilmesiyle elde edilirler (1).

Platform çalıştayları ve kongrelere katılan uzmanların ortak kanaatine göre şayet bu katkı maddesi domuz yağından elde edildiyse veya domuz yağından elde edilmiş yağ asitleri veya gliserol kullanılarak üretildiyse tüketilmesi caiz değildir.



Domuz dışındaki helal olmayan yağlardan üretildiyse, trigilseritlerden monogliserit veya digliserit oluşması onun kimyasal yapısını tamamen değiştirmediğinden yine caiz değildir. Ancak domuz dışındaki helal olmayan yağlardan elde edilmiş gliserol ve yağ asitlerinin birleştirilmesiyle elde edildiyse burada istihale dediğimiz kimyasal değişim gerçekleştiğinden caiz olmaktadır.



Bir tüketici olarak bunların hiçbirini bilme ve anlama imkanımız yoktur. Bu yüzden bu detaylar denetlenip kontrol edilerek helal sertifikası alan ürünler öncelikle tercih edilmelidir. Bu ürünler bulunamıyorsa bu katkı maddesinin bitkisel olduğunu beyan eden ürünler tercih edilmelidir.

Paylaş:
Acar Demir
Acar Demir Eylül 22 '18

Teşekkür faydalı paylaşımın için.