OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
NAT (Network Address Translation) Nedir? Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Bilişim ve Teknoloji
Network – NAT (Network Address Translation) Nedir?

NAT (Network Address Translation) için açıklama yapmadan önce bilmemiz gereken şey, bazı IP adreslerinin sadece kendi yerel ağımızda (LAN) kullanmamız için tanımlanmış olmasıdır. Bu IP adreslerinin aralıkları şöyledir;

10.0.0.0 – 10.255.255.255 arası
172.16.0.0 – 172.31.255.255 arası
192.168.0.0 – 192.168.255.255 arası

Yani biz bu IP adreslerini internet üzerinde kullanamayız. İşte tam burada NAT teknolojisi devreye girmekte. Nasıl olduğuna bakalım.

Bilgisayarınızın IP adresinin yukarıda bahsi geçen aralıklardan birinde olduğunu düşünelim, internete bağlanırken NAT sayesinde bu IP adresi public bir IP adresine çevirilir. Ya da ofisinizde 10 bilgisayar olduğunu düşünelim, her bir bilgisayarın IP adresi olacağı için, bu bilgisayarlar internete bağlanırken her birinin ayrı ayrı IP adresi olacaktır. Bu da sıkıntı yaratacaktır, çünkü hali hazırda sınırlı sayıda IPv4 vardır. Bu bilgisayarların internete ulaşırken tek bir IP ile erişmeleri için NAT devreye girer. Yani aynı yerel ağdaki birden fazla bilgisayar internete erişmeye çalıştıklarında servis sağlayıcı bu bilgisayarlara tek bir IP adresi verir.

Güvenlik açısından da NAT önemlidir, misal bahsettiğimiz örnekte dışarıdan herhangi biri siz izin vermediğiniz sürece sizin yerel ağınıza erişemez.

Paylaş: