OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
JAR NEDİR (JAVA Archive, JAVA Arşivi) Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Whordark
Whordark Ağustos 27 '17

JAVA’nın standart kurulum paketi içerisinde yer alan jar uygulamasının amacı birden fazla sınıfı tek bir paket ve dolayısıyla dosya içerisinde toplamasıdır.

JAR dosyalarını sıkıştırma olarak düşünmek yerine bir arşivleme olarak düşünmek gerkir. Buradaki amaç tek bir dosyada bütün sınıfların(Class) toparlanmasıdır.

Bir jar dosyasını oluşturmak için :

jar cvf dosya.jar dosyalar

komutunda dosya.jar yerine oluşacak olan dosyamızın ismini, dosyalar yerine de hangi dosyaların arşivleneceğini parametre olarak vermek gerekir (örneğin *.class veya bir dizin ismi gibi)

buradaki c-create, v-verify, f-file anlamdındadır (yani jar oluşturuyoruz, oluştururken sınıyoruz(verify) ve dosya ismini (file) parametre veriyoruz anlamında)

Bir jar dosyasını çalıştırılabilir (executable) hale getirmek için jar dosyasının içerisine manifetst.mf ismi verilen bir dosya koymak ve bu dosyanın içerisine ilk çalıştırılacak olan sınıfın ismini vermek gerekir.

Bu işlem için aşağıdakine benzer bir dosya oluşturulur:

Manifest-Version: 1.0 Main-Class: shedai.Sadi Created-By: 1.3.1_01 (Sun Microsystems Inc.)

Yukarıdaki dosya içeriğinde manifest sürümü 1.0 olduğu ve ilk çalıştırılacak sınıfın shedai paketi içerisindeki Sadi isimli class olduğu belirtilmektedir. Son satır olan created-by satırı gerekli olmamakla birlikte java’nın hangi sürümü için oluşturulduğu bilgisini tutar. Bu bilgilendirme amaçlı satır kullanıcının java versiyonunu kontrol etmesini sağlar.

Bu dosyayı jar paketimize eklemek için aşağıdaki komut çalıştırılabilir:

jar cmf META-INF/Manifest.mf sadi.jar *

yukarıdaki satırın anlamı META-INF dizini altında bulunan Manifest.mf dosyasını (ki bu yukarıda içeriği verilen dosyadır) bir meta file olarak içer (yani çift tıklandığında yapılacak olan işlemler gibi bilgileri bu dosyada bulundur). Oluşan dosyanınismi sadi.jar olsun ve bütün dosyaları bu jar’ın içerisine koy.

JAR dosyasını yukarıdaki şekilde oluşturduktan sonra çift tıklayarak dosyayı açabiliriz.

JAR dosyasını açmak için aşağıdaki komut kullanılabilir:

jar xvf dosya.jar

yukarıdaki komutun anlamı dosyaları çıkarmak ( eXtract) ve çıkarırken doğrulamak (Verify) anlamındadır.

Java dosyaları için sıkıştırma yöntemidir. Winzip ile açılabilir. Bu dosya Özellikle Java ile yazılmış programları taşımak için tasarlanmıştır. Bu dosya bir İnternet sayfası için kullanılıyorsa Java sanal makine kurularak gerekli kodlar çalıştırılabilir.
www.winzip.com
http://java.sun.com

Paylaş: