OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
API Nedir Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Whordark
Whordark Ağustos 30 '17

Programlamada "uygulama programlama arayüzü" (API), yazılım uygulamaları inşa etmek için takip edilen rutinler, uygulanan protokoller ve kullanılan araçlar bütünüdür. API bir yazılımın işleyişi, girdileri, çıktıları ve altında yatan türleri açısından bunu ifade eder. Bir API kendi uygulamalarından bağımsız olan işlevsellikleri tanımlar. İyi bir API programın bütün yapıtaşlarını (building blocks) sağlayarak program geliştirmeyi kolay hale getirir. Sonrasında da programcılar blokları bir araya getirir. Daha basit bir şekilde anlatmaya çalışırsak API'lar yani Uygulama Programlama Arayüzleri iki ayrı veritabanının/yazılımın sorunsuz ve hızlı bir şekilde konuşmasını sağlayan yapılar bütünüdür.

Web API

Web API'ları, etkileşimlerin kuruluş ve uygulamalar arasında gerçekleştiği tanımlanmış arayüzlerdir. Bir API yaklaşımı programlanabilir arayüz sağlayarak farklı tip tüketici topluluklarına hizmet eden farklı uygulamaların bulunduğu servisleri sağlayan mimari yakaşımdır. Web geliştirme bağlamında ise bir API tipik olarak Hypertext Transfer Protocol (HTTP) istek mesajları ile Extensible Markup Language(XML) ya da JavaScript Object Notation (JSON) formatında olan tepki mesajları yapısının bir tanımıdır.

API'ları paylaşma pratiği web toplumlumuna kendisi ve uygulamalar arasında içerik ve data paylaşımı için açık bir mimari yaratmasını sağlamıştır. Bu şekilde, bir yerde oluşturulan içerik dinamik olarak internetteki birçok konuma gönderilebilir ve güncellenebilir.

  • *Flickr ve Photobucket gibi sitelerden paylaşılan fotoğraflar Facebook, MySpace gibi sosyal ağ sitelerinde paylaşılabilir.

  • *İçerik sayfaya gömülebilir. Örneğin, SlideShare'deki bir sunum LinkedIn profiline gömülebilir.

  • *İçerik dinamik olarak gönderilebilir. Facebook hesabında canlı tweet paylaşımı API'lar sayesinde sağlanmaktadır.

  • *Başka sunucuların hizmetiyle sitelere video içeriği gömülebilir.

  • *Eğer içerik fiziki dünyanın direkt bir temsilcisiyse (mesela Dünya'da bir konumun sıcaklığı); API, EPI (Environmental Programming Interface) olarak adlandırılır.

Gözümüzde API'ı daha somut hale getirebilmek için gerçek bir API örneğini ele alalım. İnternet üzerinden otobüs bileti alırken online seyehat servisi, seçtiğimiz kriterlere göre bize birkaç otobüs firmasının bulunduğu seçenekler listesi çıkartır. Bize bu verileri sağlayabilmek için tüm şirketlerin API'larından bilgi almalıdır. Girilmiş olan kriterlerle birlikte otobüs firmasından sefer bilgilerini ister. Otobüs firmaları ise istenen veriyi online seyahat sağlayıcısı siteye gönderir. İşte bu örnekteki gibi uygulama, veri ve cihazlar arasındaki pek çok etkileşim API ile sağlanır.

İşletim sistemleri, uygulamalar veya websiteleri için birçok farklı API çeşidi vardır. Örneğin Windows'un sistem yazılımı ve donanımı tarafından kullanılan birçok API grubu vardır. Bir uygulamadan diğerine kopyala-yapıştır yaparken bunun gerçekleşmesine API izin verir.

Başta gelen API'lara Facebook, Google Maps, Twitter, YouTube ve AccuWeather'ı örnek verebiliriz.

Paylaş: