OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
Bebeklerin kulağında neden akıntı olur? Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Menekşe ĞEDİKLİ
Menekşe ĞEDİKLİ Ekim 4 '17

Bebeklerde Kulak Akıntısı konu başlığı ile nette en çok gözden geçirilen makaleleri sizin için tek sayfada topladık. Benzerlik taşıyan konular sizi aldatmasın söylediğim gibi en çok göz atılan ve en çok okunan makalelerden hazırlanmış bir derleme. umarız işinize yarayan bilgiler edinirsiniz. Lütfen üye olup yorum bırakınız, her yorum bir bilgi kaynağı niteliğindedir.

Bebeklerde Kulak Akıntısı, genel olarak oluşum açısından bir çok etkenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. Bundan dolayı ilk olarak bebeklerde kulak akıntılarından önce kulak anatomisinde kulağın yapısını inceleyecek olursak; kulaklarda orta kulak ve dış kulak olmak üzere farklı bölümlerden oluşmaktadır. Orta kulak kısımı kulak zarının olduğu bölümdür. Bundan dolayı, bebeklerde oluşan kulak akıntıları oldukça önemlidir. Çünkü bu akıntılar orta kulak kısımından geldiği takdirde derhal tedavisi gerçekleşmelidir. Fakat bebeklerde kulak akıntısının nereden ve neden kaynaklı olarak geldiğini ebeveynler olarak tespit etmek illaki güçtür. Bundan dolayı bizde sizler için bebeklerde kulak akıntısının riskli olduğu akıntı türlerini ve tedavilerini ayrı başlıklar altında açıklayacak olursa;

Bebeklerde Kulak Akıntısı Nedenleri Ve Tehlikeli Olduğu Durumlar; bebeklerde akıntıları renkleri olarak tespit etmenin oldukça önemi vardır. Normal sulu bir şekilde akıyorsa bu akıntı genel olarak dış kulak kısımında ve kulak kirlerinin boşalması ile oluşması anlamına gelmektedir. Fakat akıntılar sarımsı ve rengi genel olarak koyu sarı renkten giderek renginde koyu yeşilimsi ve kahverengi gibi renklerde geliyorsa tehlike çanları çalmaktadır. Çünkü bu tür renklerde akıyor ve kokulu bir şekilde bebeğinizde kulak akıntıları gerçekleşiyorsa mutlaka en yakın hastaneye başvurulmalıdır. Çünkü bu tür akıntılar bebeğinizin orta kulak kısımdan gelen ve iltihaplı bir akıntı demektir. Bundan dolayı, mutlaka önlemi alınmalı ve tedavisi gerçekleşmelidir. Aksi takdirde oluşan bu iltihaplanmalar bebeğinizin kulak zarına yakın olduğundan kulak zarına zarar verebilir. İleri dönemlerde bebeğiniz ciddi rahatsızlıklarla karşılaşabilir.

Bunun yanında bebeklerde kulak akıntısında diğer bir dikkat etmeniz gereken husus akıntılar normal sıvı olarak geliyorsa ve uzun sürmeden akıntılar kesiliyorsa daha önce belirttiğimiz gibi kulak kirlerine bağlı olarak gelişen akıntılardır. Fakat bu akıntılar gerçekleşirken bebeğiniz kulaklarında ağrılar meydana geliyorsa ve bu akıntılar uzun süre devam ediyorsa aynı şekilde en yakın hastaneye başvurmalısınız. Çünkü orta kulak kısımında enfeksiyona bağlı iltihaplanmalar sinsi bir hastalık olduğundan zarın bulunduğu bölgeden azar azar sızarak renksiz bir şekilde akıntılar yapabilir. Bu şekilde akıntı gerçekleşiyorsa buda iltihaplanmalara bağlı akıntı türlerindedir. Bu tip akıntılarda ebeveyn olarak sizlere büyük görev düşmektedir. Bebeğinizin kulakları ağrıdığında bebeğiniz sizinle konuşamadığı için hareketlerini iyi gözlemlemelisiniz. Bebeğiniz sık sık ağlıyorsa ve ağlama sırasında kulağını tutuyorsa veya parmaklarını kulaklarının içine koymaya çalışıyorsa bebeğinizin kulakları sancılanmaktadır. Ayrıca bebeğinizi mümkün olduğu kadar yatırırken kullandığınız yastığın nevresimi beyaz renkte olmalı. Çünkü kulak akıntıları gerçekleşirken bebeğiniz yatarken gerçekleşebilir. Bu akıntıların rengini tespit etmek beyaz renkteki çarşaflarda daha kolay anlaşılır.

Bebeklerde Kulak Akıntısı Tedavi Süreci; akıntının etken olduğu faktöre göre değişmektedir. İlk olarak dış kulak kısımında kirlenmelere bağlı olan kulak akıntılarında doktor muayene ederken temizleyebilir. Ve bebeğiniz için damla tedavisi önerebilir. Bebeğiniz için damla ile birlikte kulakta ağrı ve kaşıntı var ise yanında ek olarak ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar verebilir. Fakat kulakta orta kısımda iltihaplanmaya bağlı kulak akıntıları gerçekleşiyorsa tedavi süreci değişmektedir. Bu süreç genel olarak antibiyotik tedavisiyle gerçekleşir. Kulakta bulunan iltihaplanma miktarında ve yerine göre değişmektdir. Ayrıca bebeğiniz kulak zarının iç kısımında iltihaplanma tespit edilmişse kulak zarında ufak bir delik açılarak iltihap kulaktan boşalması sağlanır. Kulak zarında doktor tarafından gerçekleşen bu delik ortalama 3-4 gün içinde kendiliğinden kapanarak eski sağlığına kavuşur ve hiçbir tehlikesi ile riski yoktur.

Bu şekilde kulak iltihaplanması çok fazla ilerlemişse ortalama antibiyotik ve damla tedavi süreci iki hafta karar sürer ve bebeğiniz iltihaptan tamamıyla kurtulabilir. Fakat kulak iltihaplanması ilerlemiş ve önlemi alınmamışsa tedavi süreci uzamaktadır. Antibiyotik tedavisine ek olarak kulak zarına bir cihaz takılarak iltihaplanmaların vermiş olduğu zararı gidermek ve kulakların eskisi gibi sağlıklı bir şekilde duyması için kulak zarına birer içi boş hava tüpü takılır. Bu tüp birkaç hafta kadar takılı olabilir. Bu tüp ile kulağın oksijen alması ve eski sağlığına kavuşması için takılır. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra çıkartılarak bebeğiniz eski sağlığına kavuşarak kulak akıntıları kesilmiş olur.

Bebekteki ne tür kulak akıntısı tıbbi müdahale gerektirir?

Bebeklerin kulaklarında banyo sonrası hafif bir su akıntısı olabilir ve bu normaldir. Zaman zaman değişik renklerde, sarımtırak ya da kahverengimsi kulak kiri akıntıları olabilir.

Bebeklerin kulaklarında banyo sonrası hafif bir su akıntısı olabilir ve bu normaldir. Zaman zaman değişik renklerde, sarımtırak ya da kahverengimsi kulak kiri akıntıları olabilir. Ancak bebeğin kulağından sarı, yeşilimtırak ve kokulu bir sıvı akıyorsa, bu kulaktan akan iltihap olabilir. Kulak iltihabı kulağın içinde birikerek kulak zarının da esnemesine neden olur. Daha sonra zardaki bir delikten dışarıya akabilir. Sonuç itibariyle orta kulak iltihabı, iltihaplı bir akıntıya yol açar. Bebeğin kulağı travmaya maruz kaldığında da akıntı olur. Bu ya çok fazla gürültünün yol açtığı akustik travmadan, ya uçak yolculuğunda olduğu gibi basınç değişikliğinden kaynaklanan travmadan ya da pamuklu çubukla temizlenmesinin yol açtığı travmadan kaynaklanır. Bu travmanın sonucunda bebeklerin kulağında kanlı bir akıntı meydana gelir.

Eğer bebeğin kulağındaki akıntı ilk kez oluyorsa, sarı renkte ve kokuluysa mutlaka bir doktor tarafından görülmelidir. Çünkü kulak akıntıları ciddi bir soruna işaret edebilir. Yanı sıra kanlı bir akıntının olması halinde de bebek bir kulak burun boğaz ya da çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Çünkü bebeğin kulağındaki travmanın ne boyutta olduğunun anlaşılması gerekir. Eğer bebekte kulak iltihabı söz konusu ise, hemen tedavi edilmesi bebekler açısından çok önemlidir. Bu akıntılara antibiyotik tedavisi uygulanır. Bebeklerde kulak akıntısı ciddi sonuçlara da yol açabileceği için, gereken önem verilmelidir.

  • bebeklerde kulak akıntısı
  • kulak akıntısı

Bebeklerde Kulak Akıntısı

Bebeklerde kulak akıntısı, aslında her bebeğin başına gelebilecek bir durumdur. Aileleri çokça tedirgin eden bu problemin birçok nedeni vardır. Bu nedenle meydana gelen kulak akıntısının nedeninin acilen belirlenmesi, ortaya çıkabilecek olan sorunların kontrol edilmesini sağlayacaktır. Bebeklerde görülen kulak akıntılarında genellikle kulak kiri, irin ya da diğer sıvılar meydana gelir. Bu sıvılar arasında kan da yer alır. Genellikle bebeklerdeki kulak akıntısı, kulaklardan sızan kulak kirleridir. Bu nedenle birçok zaman kulak akıntısı çok ciddi sorunları teşkil etmez. Daha önceden de belirttiğimiz gibi bu durum farklı nedenlerden de kaynaklanabileceği için kesinlikle önemsenmesi gerekir. Bebeklerde kulak akıntısı durumunda birçok zaman akıntı beyaz renkli ve hafif kanlı bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu akıntı nadiren de olsa sarı renkte olabilir. Meydana gelen bu problem genellikle bebeklerin dış kulağında kalan akıntı kalıntıları ve bebeğin yastığındaki akıntı kalıntılarından ortaya çıkarılmaktadır. Bu akıntılar kuruduktan sonra kabuksu bir yapı alır. Bu nedenle yastık üzerinde sıvı olarak görülmez.

Bebeklerde kulak akıntısının en önemli nedenleri:

  • Kulak kanalında oluşan travma: Bu durum özellikle düşme sonrasında ya da şiddet gören bebeklerde kafaya alınan darbeler sonrasında oluşmaktadır. Kulak bölgesine gelen darbeler basınç oluşturarak bebeğin kulak yollarının zarar görmesine ve kanamayla birlikte iltihap akıntısına neden olacaktır. Bu durum tedavi edilmezse ya da müdahale edilmezse bebeklerde sağırlık gibi problemlere neden olabilir.
  • Dış kulak kanalındaki bir madde: Bebekler bilinçsiz bir şekilde hareket ettikleri için ellerine aldıkları büyük ya da küçük tüm parçaları ağzına, gözlerine ve burunlarına götürürler. Bu durumda kulağa giren maddeler fark edilmediğinde direk olarak kanama sorunlarına ya da akıntı sorunlarına neden olur. Bu durumda da akıntı, iltihaplar oluşmaktadır.
  • Kanser: Aslında kansere bağlı olarak ortaya çıkan akıntılar bebeklerde çok karşılaşılmamaktadır. Fakat bazı bebeklerde kulak kanseri ya da diğer kötü huylu tümörler sürekli olarak kulak akıntısına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlar nedeniyle kulak akıntıları acilen muayene ettirilmelidir.
  • Bebeklerde kulak akıntısı probleminin en basit nedeniyse tabi ki kulakta oluşan enfeksiyonlardır. Oluşan bu enfeksiyonlar, direk olarak bebeklerde asrı akıntılara neden olurlar. Bu akıntılar, günde bir ya da iki kez akıntıya neden olur. Ayrıca enfeksiyonlar ciddi olarak ağrıya neden olduğu için acilen müdahale edilmelidir.
  • Karşılaşılan bir diğer durum ise kulak zarı delinmesidir. Bu neden de genellikle bebeklerde kulağa alınan darbeler sonrasında oluşmaktadır.

Hangi durumlarda sorunun acil olduğunu anlarız?

Eğer bebeğinizin kulağındaki akıntı aşırı kanlıysa ya da akıntı kokuluysa kesinlikle zaman kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Bu durum bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Bunun yanında eğer sorun yaralanma sonrasında ortaya çıkmışsa kulak akıntısı yine çok ciddi bir sorundur. azı bebeklerde akıntıyla birlikte seslere tepki vermemeye yani işitme kaybı da görülmektedir. Eğer çocuğunuzda bu durumu hissediyorsanız, zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun.

Neler yapılabilir?

Aslında tıbbi olarak akıntının nedeni tam olarak belirlenmeden önce ailelerin bu duruma herhangi bir ilaçla ya da maddeyle müdahale etmesi son derece yanlıştır. Bunun içinbebeklerde kulak akıntısı durumunda ilk olarak bu akıntıların nedenini öğrenmelisiniz. Bebeklerde kulak akıntısı varsa kesinlikle kulak pamuğu kullanmamalısınız. Kulak pamuğu haricinde kulak temizlemek için doktor tavsiyeli olarak kulak temizleyici damlalar kullanabilirsiniz.

BEBEKLERDE KULAK AKINTISI
Kulak akıntıları kulak kiri, irin yada sıvı veya kan olmak üzere kısımlara ayırabiliriz. Fakat çoğu zaman bir bebeği kulağından dışarıya sızan kulak kiridir. Fakat akıntının nedeni kulaktaki bir tahriş ve ya enfeksiyon da olabilir. Kulak zarındaki bir çatlama akıntı nedeni olabilir. Bu durumdaki akıntı beyaz, hafif kanlı veya sarı akıntı olabilir. Bu durumu bebeğinizin uyuduğu yastığa bakarak kuru ve kabuklu malzeme gördüğünüzde anlayabilirsiniz.

Kulaktaki bir kanama şunlardan kaynaklanıyor olabilir;

  • Kulak kanalındaki travma
  • Dış kulak kanalındaki bir nesne
  • Yaralanma
  • Kanser

AKINTININ NEDENLERİ NE OLABİLİR?
Bebeklerde kulak akıntısının en sık görülen nedeni kulak kirinin dışarıya akmasıdır ve bu da zararsızdır. Başka sebep olarak ise bebeğin kulağındaki bir enfeksiyon ve bu enfeksiyon sonucu içerdeki iltihap dışarı akmış olabilir.

Kulak enfeksiyonu bazen sinsi seyredip kendini belli etmeyebilir. Kulak zarının delinip dışarı iltihap akması da tehlikeli bir durumdur. Bu yüzden ihmal edilmeden doktora başvurulması gerekir. Yine akıntı kanamalı olabilir. Bebeğin kulağında bir travma olabilir. Uçak yolculuğu, pamuklu çubukla temizleme sonrasında kulağından kan akıntısı gelebilir veya bu akıntı banyo sonrası su olabilir. Bu nedenlerden dolayı bebeğinizin kulağında akıntı olabilir. Diğer sebepler arasında;

  • Kulak kanalındaki egzama ve diğer cilt tahrişleri
  • Enflamasyon veya enfeksiyon
  • Otitis eksterna
  • Kronik otitis eksterna
  • Malign otitis eksterna
  • Otitis media
  • Kronik otitis media
  • Mastoidit
  • Yüksek sesli gürültü
  • Ani basınç değişiklikleri(uçak yolculuğu)
  • Kulak zarı yırtılması

KBB UZMANINA GİTMEYE HAZIRLIK
Uzman doktorunuza gitmeden önce bebeğiniz hakkında bazı bilgileri bilmeniz gerekecektir. Uzmanınız kulak içine bakmak isteyebilir veya fiziksel muayene isteyebilir. Bunlara hazırlıklı olunuz. Doktorunuz bebeğinizin tedavisinde sağlıklı karar verebilmek için muhtemel soracağı sorular şunlardır;

  • Kulak akıntısı ne zaman başladı?
  • Ne kadar uzun sürdü?
  • Akıntı sürekli mi yoksa durup başlıyor mu?
  • Akıntı ile ilgili diğer şikayetleriniz nelerdir?(ateş, kulak ağrısı, baş ağrısı)

Doktorunuz kulak akıntısından örnek alıp incelemek için laboratuvara göndermek isteyebilir. Kulak içine yerleştirilen antibiyotik veya antiinflamatuar ilaçlar tavsiye edebilir. Eğer kulak akıntısına kulak zarı harabiyetinin neden olduğu düşünülürse antibiyotikler ağız yolu ile verilebilir.

NE ZAMAN DERHAL TIBBİ YARDIM ALMANIZ GEREKİR?

    • Akıntı beyaz, sarı, açık yada kanlı
    • Yaralanma sonucu bir akıntı
    • Akıntı 5 günden fazla sürerse
    • Şiddetli ağrı
    • Akıntı ile birlikte ateş yada baş ağrısı
    • İşitme kaybı
    • Kulak kanalına çıkan şişme ve kızarıklık

BEBEKLERDE KULAK AKINTISI TEDAVİSİ

    • Eğer akıntı enfeksiyona bağlı ise hemen tedavi edilmesi gerekir. Bebekte kulak akıntısı varsa bu kulak zarında delik var demektir. Tedavisi antibiyotik ve kulak damlası şeklinde verilir. Eğer kulakta kanama varsa KBB doktoruyla birlikte hareket edip beraber tedavi uygulaması gerekebilir. Kulak kiri sebebiyle akıntı olursa tedavisi evde tülbentle kulak yolunun hafifçe temizlenmesi, doktor denetiminde gliserinli damlalar, kulakta su birikintisi varsa hafifçe aşağı doğru eğip kulak memesini bastırarak hafif hareketlerle kulaktaki sıvıyı dışarı çıkarmak gerekir.

BEBEKLERDE KULAK AKINTISI İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Bebeğinizin kulağında akıntı varsa bunun sebebinin ne olduğunun öğrenilmesi gerekir. Bazı bebeklerde kulak kiri fazla olur. Unutulmaması gereken kesin bir bilgi kulağın pamuklu çubukla temizlenmemesi gerektiğidir. Pamuklu çubuk, dış kulak ve zarı hassas olduğu için bölgeyi zedeleyebilir ve doğal olan kulak kirini içeriye doğru itilip kulağın tıkanmasına neden olabilir.

Kulaktaki akıntı banyodan sonra fazlalaşıyorsa önlem almak gerekir. Bu yüzden zaman zaman doktor tavsiyesi altında kulak kiri temizleyen damlalar kullanılması, tülbentle hafifçe temizlenmesi daha sağlıklı olabilir.

BEBEKLERDE NE KADAR KULAK AKINTISI NORMAL KABUL EDİLİR?
Bebeğin kulağında zaman zaman kulak kiri sebebiyle akıntı olur. Bu sebepten kulak akıntılarını görmek normaldir. Bebeğinizin yastığında uykudan uyandıktan sonra, yatağının kenarında yada gün içinde kulağının etrafında görülebilir. Eğer gün boyu kulaktan akan bir akıntı varsa ve bu akıntı, iltihaplı kokulu bir akıntıysa, içine kan karıştıysa bu akıntı normal değildir. Banyo sonrası da kulağa kaçan su, akıntı gibi kulaktan gelebilir bu da çok normaldir. Bu nedenle akıntıların birbirinden ayrılması gerekir.

HANGİ DURUMLARDA DOKTORA GİDİLMELİDİR?
Aslında akıntıda koku olup olmaması size, doktora gidilip gidilmeyeceği konusunda fikir verebilir. Banyo sonrasında beyaz bir sıvı akabilir, kirden dolayı sarımtırak yada kahverengi renkte akıntı olması normaldir. Eğer rengi, sarı yada yeşilimsi bir renkte ve kokulu ise bebeğin kulağından çıkan iltihap olabilir ve kulak zarının esnemesine, kulak zarının delinip oradan akmasına da neden olabilir.

Aynı zamanda ya akustik travma yada uçak yolculuğundaki basınç farkı, bir pamuklu çubuk ve bebeğin kulağına sokabileceği zararlı maddeler de travma nedenidir. Bunun sonucunda da kanlı bir akıntı meydana gelebilir. Kulak iltihabı varsa ciddiye alınmalı, hemen doktora gidilmeli ve tedavi edilmelidir.

Gönderi için grup üyesi olmanız gerekiyor.