Loading...
 
tr
İYİ Parti
Yönetici : Meral Akşener
Aktivite : Ekim 25 '17
Meral Akşener
Meral Akşener Ekim 25 '17

Meral Akşener Doğum 18 Temmuz 1956, İzmit, Türk tarihçi ve siyasetçi, eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve eski İçişleri Bakanı. 1995 ve 1999 Türkiye genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi ( DYP ) milletvekili olarak meclise giren Akşener, 1996 ve 1997 yılları arasında Necmettin Erbakan tarafından kurulan koalisyon hükümeti'nde İçişleri Bakanlığıgörevini sürdürmüştür. 2007, 2011 ve Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi ( MHP ) milletvekili olarak meclise girmiştir. Kasım 2015 genel seçimlerinde partisinden milletvekili adayı gösterilmemiştir. 25 Ekim 2017 tarihinden itibaren kurucusu olduğu İyi Parti'nin genel başkanıdır.

Erken yaşamı ve kariyeri

Selanik'ten Kocaeli'ye göç eden Balkan Türkü bir ailenin kızı olan Meral Akşener 18 Temmuz 1956 tarihinde Tahir Ömer Bey ve Sıddıka Hanım'ın çocuğu olarak Kocaeli'nin İzmit ilçesine bağlı Gündoğdu köyünde doğdu. 1974 yılında Bursa Kız Öğretmen Lisesi'ni tamamlamasının ardından 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu. 1979 ve 1982 yılları arasında öğretmen olarak çalışan Akşener, 1982 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesi'nde araştırma görevlisi oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktora ve yüksek lisans yaptı. Kocaeli Üniversitesi'nde İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı görevinde bulundu. Zübeyde Hanım Şehit Aileleri Vakfı'nın kuruluşunu gerçekleştirdi ve başkanlığını yaptı.

Siyasal yaşamı

Ağabeyinin MHP Kocaeli il başkanı oluşu nedeniyle lise ve üniversite hayatında Ülkücü mücadelede yer almıştır. Aynı zamanda parti siyasetiyle de bu süre içinde ilgilenmiştir. 1994 yerel seçimlerinde DYP'den Kocaeli Büyükşehir Belediye başkan adayı olmuştur.

İçişleri Bakanlığı

1995 yılında Doğru Yol Partisi ( DYP ) Kadın Kolları Başkanı olan Meral Akşener, ilk defa 1995 Türkiye genel seçimlerinde DYP Kocaeli milletvekili olarak meclise girdi. Necmettin Erbakan başkanlığında 28 Haziran 1996 tarihinde Refah Partisi ( RP ) ve DYP koalisyonunun oluşturduğu 54. Türkiye Hükûmeti'nden 3 Kasım 1996 tarihinde Susurluk kazası sonrası İçişleri Bakanlığı görevinden istifa eden Mehmet Ağar'ın yerine İçişleri Bakanlığı görevini üstlenerek Türkiye tarihindeki ilk kadın İçişleri Bakanı oldu. 28 Şubat süreci'nin yaşanması ile 54. Türkiye Hükümeti'nin dağılmasının ardından görev süresi 30 Haziran 1997 tarihinde son buldu. 1999 Türkiye genel seçimlerinde DYP İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise girdi. 2002 Türkiye genel seçimlerinde ise DYP %9,54 oy alarak baraj altında kaldı.

AKP'nin kuruluş aşamasında yer alması

4 Temmuz 2001 tarihinde Doğru Yol Partisi'nden istifa ederek Fazilet Partisi'nden kopan Abdullah Gül ile Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğini yaptığı 'yenilikçi' kanat olarak adlandırılan oluşuma katıldığını Abdullah Gül ve arkadaşlarının çalışma ofisi olarak kullandıkları Politik Araştırmalar Merkezi’nde basın toplantısıyla ilan etti. Yeni parti için çalışma yaparken oğlunun da parti adı için çalışma yürüttüğünü söyledi. Ancak bir süre sonra "Milli Görüş çizgisini sürdürüyorlar" diyerek hayal kırıklığı yaşadığını belirterek yenilikçi hareketten ayrılıp 3 Kasım 2001 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi'ne katıldı.

Milliyetçi Hareket Partisi

2001 yılında Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) katılan Akşener, 2007 Türkiye genel seçimlerinde MHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Bu süre içerisinde MHP genel başkanı Devlet Bahçeli'ye siyasi işler alanında başdanışmanlık yaptı. 2004 yerel seçimlerinde MHP'den İstanbul Büyükşehir belediye başkan adayı oldu. En son 1968 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'den (CHP) Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili seçilen Muş milletvekili Hayriye Ayşe Nermin Neftçi'den sonra 10 Ağustos 2007 tarihinde Güldal Mumcu ile beraber TBMM başkanvekilliğigörevine seçildi. TBMM'de Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliği yaptı. 2011 ve Haziran 2015 genel seçimlerinde tekrar MHP İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise girdi. Fakat Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde partisinden milletvekili adayı gösterilmedi.

MHP genel başkanlık adaylığı ve ihracı

Muhaliflerin öne çıkan ismi Meral Akşener, Mayıs 2016'da olağanüstü kongrenin engellenmesi üzerine konuşma yapıyor.

Kasım 2015 genel seçimlerinde MHP'nin oy kaybederek mecliste temsil edilen dördüncü parti olması üzerine ay sonunda yapmış olduğu basın toplantısında kurultay talebinde bulunmuş ve "Üzerime düşen her görevi yapmaya hazırım." demiştir. Mahkeme kararıyla yapılacak olan MHP olağanüstü kongresi için Meral Akşener genel başkan adayı oldu. Olağanüstü Kongre tarihi olarak 15 Mayıs'ın belirlendiğini açıklandı. MHP Genel Merkezi ise bu kararı tanımadığını bildirdi. 8 Eylül 2016 tarihinden partiden ihraç edildi. Meral Akşener, 19 Haziran 2016 tarinde Ankara Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak, partiden ihraç kararına ihtiyati tedbir konulmasını istedi. MHP'nin ihraç kararına açmış olduğu iptal davası, 15 Aralık 2016 tarihinde Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi ve bu kararla partiden ihracı kesinleşti.

Özel yaşamı

Meral Akşener, 1980 yılından beri Makine Mühendisi Tuncer Akşener ile evlidir ve Fatih Akşener (d. 1984) adında bir oğlu vardır.

Düzenlendi... Meral Akşener (Ekim 25 '17)
Meral Akşener
Meral Akşener Ekim 25 '17

Türkiye sağının en kıdemli kadın siyasetçileri arasındaki Meral Akşener, neredeyse yelpazedeki tüm partilere uğradı. Akademik bir geçmişten gelen Akşener, 1995 yılında siyasete atıldığı Doğru Yol Partisi'nde (DYP) lider Tansu Çiller'e yakın isimlerden biriydi. Ülkenin o dönemki başbakanı Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller çiftinin Antalya Beldibi'ndeki hazine arazisinde lüks otel inşa etmesini, gelirin şehit annelerine aktarılacağını ilan ederek savundu. Ancak peşinden lüks otelin işletmesinin Bursalı bir işadamına verildiği ortaya çıktı.

3 Kasım 1996 tarihinde Türkiye'yi sarsan Susurluk kazası sonrası İçişleri Bakanlığı'ndan istifa eden Mehmet Ağar yerine Akşener geçti.

Akşener'in görevi devralması aynı zamanda 1998'de Kapatılan Refah Partisi ile Doğru Yol Partisi koalisyonunun iktidarda bulunduğu hassas bir dönemde gerçekleşti. Susurluk Skandalı'nın gölgesinde başladığı görevindeki en önemli çıkışı mecliste PKK lideri Abdullah Öcalan için 'Ermeni dölü' demesi oldu. Peşinden bu sözleri nedeniyle özür diledi ve "Ben Türkiye'de yaşayan Ermenileri değil, genel olarak Ermeni ırkını kastettim" cümlesini kurdu.

'Yağlı kazık' mesajı

28 Şubat 1997'deki tarihi Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında Refah-Yol hükümetinin İçişleri Bakanı olarak askerlerin karşısında oturan siyasetçiler arasındaydı. Türk siyasi tarihinde politikacılar ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ni karşı karşıya getiren bu toplantı yüksek gerilime sahne oldu.

28 Şubat sürecinde askerin sivil siyasete müdahale ettiğini düşünen siyasetçilerden olan Meral Akşener, askerle işbirliği yaptığını iddia ettiği dönemin Emniyet Genel Müdürü Alaaddin Yüksel'in yerine Kemal Çelik'i getirmek istedi. Yüksel bu karara direnip görevini bırakmamakta israr edince Akşener, bir gece yarısından sonra Kemal Çelik'i Emniyet'e götürdü ve kapıyı kırarak içeri girip kararını uyguladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nın başına Bülent Orakoğlu'nu atadı ve hakkında, askerin her şeyi kontrol ettiği dönemde Genelkurmay Başkanlığı’ndaki giriş çıkışlar ile yüksek rütbeli subayların hareketlerini izlettiği yönünde haberler çıktı. Bunun üzerine generallerden biri kendisine "O kadına söyle ayağını denk alsın. Gelirsek onu ve avanesini İçişleri Bakanlığı’nın önünde yağlı kazığa oturturuz..." şeklinde mesaj gönderdi.

Meral Akşener uzun yıllar bu generalin kim olduğunu açıklamadı. 2013 yılında, 28 Şubat davasında yargılanan dönemin Genelkurmay İstihbarat Dairesi Başkanı Emekli Korgeneral Çetin Saner bu sözü söylediğini itiraf etti ve Akşener'den özür diledi.

28 Şubat döneminde, askerin üniversitedeki akademisyenler, yüksek yargıçlar ve gazetecilere hükümetle ilgili brifingler verdiği bir dönemde valiler de Ankara'daki sunumlara davet edildi. Kendisine karşı sorumlu olan kamu görevlilerini toplayan Akşener, "Bu birifinge hangi vali katılırsa, o valiyi görevden alırım" diyerek brifingi engelledi.

'Çatlı'yla yemek' iddiası

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümün'ünden mezun olan Akşener, doktorasını yaptıktan sonra çeşitli üniversitelerde dersler verdi. Üniversite yıllarında MHP'nin gençlik örgütü Ülkü Ocakları'nda aktif isimlerden biriydi, Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı'yla aynı masada yemek yediği iddaları medyada yer aldı.

Türkiye'nin haberalma servisi Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 1998 yılında firardaki suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın yerini tespit etti. Operasyon öncesi Çakıcı'nın bir ses kaydı basına yansıdı. Ses kaydında Çakıcı, Akşener'in yakalanmadan önce kendisine yerini değiştirmesi için mesaj gönderdiğini iddia ediyordu.

Basın toplantısıyla ses kaydı açıkladı

1998'te Doğru Yol Partisi'nden milletvekiliyken dönemin Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün, eski Devlet Bakanı Güneş Taner ile yaptığı telefon konuşması bandını bir basın toplantısıyla gazetecilere dinletti.

AKP'den MHP'ye

Necmettin Erbakan'dan kopan yenilikçilere (daha sonra ismi AKP olacaktı) katılan ilk DYP'li unvanını aldığında takvimler 4 Temmuz 2001'i gösteriyordu. Ancak Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları tarafından hayal kırıklığına uğratıldığını söyleyerek 2 Kasım 2001 tarihinde MHP'ye geçti. Partideki ilk görevi Devlet Bahçeli'nin başdanışmanlığıydı.

MHP, 2004 yerel seçimlerinde Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul için Akşener'i belediye başkanlığına aday gösterdi. Bu seçimde başarısızlığa uğrayan Akşener, 2007 ve 2011 genel seçimlerinde milletvekili olmayı başardı. Akşener, TBMM Başkanvekili olarak görev yaptı. Meclis'i yönetirken gösterdiği tavırlarıyla siyasette öne çıktı.

7 Haziran seçiminden sonra rüzgar döndü

7 Haziran 2015'teki seçimde MHP'den İstanbul milletvekili olarak Meclis'e girdi. Ancak kulislerde adının TBMM Başkanlığı için geçmesi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin tepkisi çekti. Bahçeli, "Bu şekilde söylenen isimlerden hiç hoşlanmam, ismi geçeni de devre dışı tutarım. Meral Akşener'i eğer çok sık kullanırsanız, o devre dışı tutarım. Meral Akşener’i eğer çok sık kullanırsanız, o devre dışı kalır, haberiniz olsun. 80 milletvekilimiz var, her şeyde Akşener. Bu, o zaman başka bir şey var burada demektir. Onun için bir Meclis açılsın. Zannediyorum başkanvekilliğini de kaybetti" dedi. Sonra da Akşener'i değil Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday gösterdi. Akşener, Meclis Başkanvekilliği koltuğunu da kaybetti.

Başbakan Davutoğlu, hükümet kurulamaması nedeniyle Anayasal zorunluluk gereği oluşturulan geçici hükümette yer alması için Akşener'e de teklif götürdü. Ama teklifi Akşener kabul etmedi. 1 Kasım'da yenilenecek seçim öncesi MHP'nin aday listeleri açıklandığında ise büyük bir sürpriz vardı. Meral Akşener aday gösterilmedi.

'Örtünmeyi düşünmüyorum'

2013 yılında eşiyle beraber hacca giden Meral Akşener'in, ziyareti sonrası meclise başörtüsüyle gelip gelmeyeceği tartışma konusu oldu. Akşener, "Örtünmeyi düşünmüyorum. Bugüne kadar Meclis'te nasıl görev yaptıysam bundan sonra da öyle görev yapacağım" dedi. Hacca giden 4 Ak Partili milletvekili meclise başörtüsüyle gelirken, Akşener başörtüsü takmadı.

Kaynak: Al Jazeera ve ajanslar

Meral Akşener
Meral Akşener Ekim 25 '17
Anne

1981 yılında evlendi.
1982 yılında oğlu Fatih dünyaya geldi.
2012 yılında oğlunu evlendirdi.
Işıl kızı hayatlarına katıldı.
2015 yılında torunu Pars doğdu.
Babaanne oldu.
Sokak canları gönüllüsüdür.

Meral Akşener
Meral Akşener Ekim 25 '17
Öğretmen

1974 yılında Bursa Kız Öğretmen Lisesi’nden mezun oldu.
1979 yılında İÜ Ed. Fak. Tarih Bölümünü bitirdi.
1979-1982 yılları arasında öğretmenlik yaptı.
1982 yılında YTÜ Kocaeli Müh. Fak.‘de araştırma görevlisi oldu.
MÜ’de yüksek lisans ve doktora yaptı.
1994 yılında KOÜ İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı iken siyasete atıldı.

Meral Akşener
Meral Akşener Ekim 25 '17
Politikacı

Politikaya ilgisi lise çağlarında başladı.
Lise ve üniversitede Ülkücü olarak mücadele içinde yer aldı.
Ağabeyinin MHP İl Başkanı olması nedeniyle parti siyaseti ile de yakından ilgilendi.
Aktif politikaya 1994 yerel seçimlerinde DYP Kocaeli Büyükşehir Başkan Adayı olarak başladı.1995 yılında İstanbul 3. Bölge'den milletvekili seçildi.
1996 yılında Türkiye'nin ilk kadın İçişleri Bakanı oldu.
28 Şubat sürecindeki demokrat duruşu takdir gördü.
1999 yılında Kocaeli Milletvekili seçildi.
2001 yılında MHP’ye katıldı.
2004 yılı yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu.
2007 -2011-2015 seçimlerinde İstanbul 3. Bölge'den milletvekili seçildi.
TBMM Başkanvekili seçildi ve bu görevi sekiz yıl sürdürdü.
Aktif politik hayatı devam etmektedir.

Gönderi için grup üyesi olmanız gerekiyor.