OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
SEO CEO
SEO Aralık 24 '15
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Genellikle nezle ve grip gibi üst solunum yollarını etkileyen enfeksiyonların neden olduğu boğaz ağrısı yutkunma, yemek yeme ve konuşma zorluğuna yol açabilir. Ancak boğaz ağrısının tek nedeni viral enfeksiyonlar değildir.

Sigara içmek, bulunduğunuz ortamın havasının çok kuru olması, hava kirliliği ve burun akıntısı da boğaz ağrısına neden olabilir.

Boğaz ağrısına iyi gelen ve evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemleri yazının devamında bulabilirsiniz fakat aldığınız tüm önlemlere rağmen boğaz ağrınız hafiflemiyorsa veya şiddetleniyorsa nedenini ve doğru tedavi yöntemini öğrenebilmek için doktora gitmeniz önerilir.

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Uygulamalar Tuzlu Suyla Gargara: Boğaz ağrısının nedeni ne olursa olsun ağrıya mukoza zarının iltihaplanması ve şişmesi yol açar. Tuzlu suyla gargara yapmak iltihabın neden olduğu şişliği azaltmak için oldukça etkili bir yöntemdir.

Gargarayı hazırlamak için büyük su bardağının yarısı kadar suyu ılıyıncaya kadar ısıtın. Su çok sıcak veya kaynar olmamalı. Ocaktan aldığınız ılık suya yarım çay kaşığı sofra tuzu ekleyip iyice karıştırın.

Bu karışımla günde 3 defa 30 saniye süreyle gargara yapın. Sadece ağız içine çalkalamayın, başınızı geriye doğru yatırarak tuzlu su boğaz bölgesine gelecek şekilde gargara yapın.

Bal ve Sirke Karışımı: Sirkenin asitli içeriği ağrıya yol açan bakterilerin sayısını azaltırken balın yumuşatıcı etkisi tahriş olan boğazı yatıştırır.

Bal ve sirke karışımını içecek olarak hazırlayabilirsiniz. İçmek istemiyorsanız 2. tarifi hazırlayarak gargara yapabilirsiniz. 1 bardak kaynamış suya 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek bal eriyene kadar karıştırın.

Bu karışımı ağrının şiddetlendiği anlarda günde 1-2 kez içebilirsiniz. Aynı karışımla gargara hazırlamak için kullandığınız su ve sirkeyi 2 katına çıkarın (2 yemek kaşığı sirke, 2 bardak su) ve hala ılıkken gargara yapın.

Sarımsak Pastili: Belki “sarımsak” deyince akla ilk gelen şey kokusu oluyor ancak en güçlü doğal antibiyotiklerden biri olan sarımsak viral enfeksiyonların neden olduğu boğaz ağrısını hafifletmek için birebir.

Sarımsak pastilini hazırlamak ise oldukça kolay. 1 diş sarımsağın kabuğunu soyun ve ortadan ikiye kesin. Bu yarım sarımsakları yanak içlerine yerleştirin ve suyunu emin. Sarımsakların suyunu bırakması için arada bir dişlerinizle sıkıştırın. Sarımsak tüm suyunu bıraktığında yeni bir sarımsakla değiştirebilirsiniz.

Buhar: Buhar tedavisi özellikle az nem yüzünden kuruyan boğazı yumuşatmak için kullanılabilir. Orta büyüklükte bir tencereye 4 parmak kadar su doldurup kaynattıktan sonra ocaktan alın. Başınızı tencerenin üzerine doğru eğerek 10-15 dakika boyunca çok derin nefes almadan su buharını soluyun.

Buharın dağılmaması için başınızın üstüne büyük bir havlu sererek çadır etkisi yarabilirsiniz. Varsa suya 3-4 damla okaliptüs yağı damlatmak solunum yollarının daha çok açılmasına yardımcı olur.

Meyan Kökü Çayı: Boğaz ağrısına iyi gelen çaylarından biri olan meyan kökü çayı boğaz şişliğini alarak tahrişi azaltır. Çayın etkisini artırmak için kurutulmuş papatya, karanfil veya tarçınla zenginleştirebilirsiniz.

Çayı bardak bardak hazırlamak istemiyorsanız bir tencerede 6-7 bardaklık hazırlayabilir daha sonra ısıtıp içebilirsiniz.

Karbonat: Karbonat boğaz ağrısına 2 nedenle iyi gelir. İlki anti bakteriyel özelliği ile boğaz enfeksiyonuna yol açan bakterileri temizlemesi, ikincisi ise pH dengesini sağlayarak gırtlak mukozasında oluşan tahrişi yatıştırmasıdır.

Karbonatlı suyu hazırlamak için 1 büyük bardak sıcak suya yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat ekleyip iyice karıştırın. Daha sonra bu karışımı 1 dakika boyunca ağzınızda tutun ve gargara yapın. Gargara yaptığınız suyu tükürdükten sonra uygulamayı tekrar edin. Bunun her seferinde 2 kere olmak üzere günde 3 kez tekrar edebilirsiniz.

Karanfil: Diş ağrısı için önerilen karanfil taneleri aynı şekilde boğaz ağrısını hafifletmek için de kullanılabilir. Karanfilde bulunan “öjenol” adlı bileşen doğal bir anestetiktir ve antiseptik etkisi vardır.

Kurutulmuş karanfil tanelerini (5-6 adet) ağzınıza atın ve suyunu emin. Taneler çok uzun süre ağzınızda kalırsa dilinizin uyuşmasına yol açabilir unutmayın.

Nar: Güçlü bir antioksidan olan nar neredeyse tüm hastalıkların tedavisinde önerilen “süper” bir meyve. Nar suyunu özellikle enfeksiyon nedeniyle oluşan boğaz ağrısını hafifletmek için kullanabilirsiniz. Narın suyunu sıktıktan sonra kabuklarını atmayın.

Bu kabukları 15 dakika kaynattıktan sonra süzüp çay olarak içebilir veya boğaz ağrısı için gargara suyu olarak kullanabilirsiniz.

Papatya Çayı: Papatya çayı hem boğazınızı rahatlatır hem de kasları gevşeterek sizi sakinleştirir ve daha rahat uyumanıza yardımcı olur.

Papatya çayını hazır poşet çaylarla veya aktardan alacağınız kurutulmuş papatya ile hazırlayabilirsiniz. Bakterilere karşı daha etkili olması için çayınıza bir miktar taze limon suyu ekleyebilirsiniz.


Zencefil Çayı: Zencefil çayı neredeyse her kaynakta gribe karşı önerilen çözümler arasında yer alıyor. Ağrıyı hafifleten, sinüsleri açan, bulantıya iyi gelen zencefillin tozu yerine tazesini kullanırsanız çayınız daha etkili ve lezzetli olur.

1 büyük su bardağı kadar suyu kaynama noktasına getirdikten sonra içine 2-3 dilim taze zencefil atın ve 3-5 dakika kaynatın. Suyu süzdükten sonra boğazı yumuşatıcı etkisi olan 2 çay kaşığı bal ve yarım limonun suyunu ekleyip içebilirsiniz. Günde 2-3 bardak sıcak zencefil çayı boğaz ağrınıza iyi gelecektir.

Adaçayı: Adaçayının damarları büzen etkisi (astrenjan) şiş boğaz için birebirdir. Adaçayını çay olarak içebilir veya yarım tencere suda kaynattığınız adaçayını süzdükten sonra gün içinde gargara suyu olarak kullanabilirsiniz. Gargara suyu olarak kullanacaksanız içine 1 çay kaşığı kadar tuz ekleyebilirsiniz. Adaçayı hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmamalıdır.

Tavuk Suyuna Çorba: Tavuk suyuna bir miktar pirinç ve taze sebzeler ekleyerek hazırlayacağınız çorba özellikle gribe bağlı boğaz ağrısına çok iyi gelir.

Tavuk suyunda bulunan sodyum boğazda biriken bakterileri temizlerken tavuk eti ve taze sebzeler grip nedeniyle zayıflayan vücuda destek olur. Zaten eğer boğazınız çok şişse sert ve uzun süre çiğnemenizi gerektiren yiyecekler yemek yerine çorba içmelisiniz.

Boğaz Ağrısı İçin Diğer Öneriler

Su İçin: Boğazın kuruması ağrıların şiddetini arttırır. Bu nedenle gün boyu mümkün olduğunca soğuk olmayan su için.

Sigara İçmeyin: Bu öneriyi buraya yazmaya bile gerek yok aslında. Sigara -diğer zararlarının yanında- boğazı kurutup tahriş ederek ağrıyı şiddetlendirir. Enfeksiyon sigara kullanan birinde sigara kullanmayan birine göre daha uzun sürede vücuttan atılır.

Havayı Nemli Tutun: Nemsiz kuru hava tek başına boğaz ağrısına yol açabileceği gibi enfeksiyonel boğaz ağrısını da şiddetlendirir. Özellikle klima ile ısınan bir ortamdaysanız mutlaka buhar cihazı kullanın. Buhar cihazınız yoksa 2-3 saatte bir yarım tencere suyu kaynatıp su buharının havaya karışmasını sağlayın.

Tahrişi Önleyin: Kahve, kola gibi içecekleri mümkün olduğunca az tüketin. Kafeinli içecekler vücudun bakterilerle mücadelesini olumsuz yönde etkiler ve boğaza yapışarak tahrişi artırır. Aynı şey şeker ve şekerli gıdalar içinde geçerli.

Paylaş:
Deniz Kara
Deniz Kara Aralık 13 '18

Bademciği aldırmak çözüm mü direkt olarak