OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
.Htaccess dosyası nedir ve onunla ne yapabilirim? Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Konu yeri: Forum » General » General Chat
Serkan BEKİROĞULLARI
Serkan BEKİROĞULLARI Ağustos 17 '18

Bir web sitesinde çalışıyor olabilirsiniz ya da web geliştirme ile ilgili bir makale okuyor olabilirsiniz ve .htaccess dosyası hakkında duymuş olabilirsiniz, ancak bunun ne olduğunu ya da ne olursa olsun, onunla ne yapabileceğinizi merak etmiş olabilirsiniz. Bu eğitici size .htaccess ile ilgili temel bilgileri anlatacak ve web sitenizde kullanabileceğiniz birkaç yol gösterecektir.

Daha ileri gitmeden önce, .htaccess dosyasının ne olduğunu açıklayalım. htaccess, Hypertext Access için kısadır ve Apache tabanlı web sunucuları tarafından kullanılan ve "bu dizinin" altındaki dizinin tamamını ve bu dizinin altındaki tüm alt dizinleri kontrol eden bir yapılandırma dosyasıdır.

Çoğu zaman, Drupal, Joomla veya Wordpress gibi bir İçerik Yönetim Sistemi (CMS) kurduysanız, .htaccess dosyasıyla karşılaştınız. Düzenlemeniz gerekmemiş olabilir, ancak web sunucunuza yüklediğiniz dosyalar arasındaydı. BTW, bu onun adı .htaccess - bir dönemle başlar ve "htaccess" ile biter. Düzenlerseniz, bu şekilde kaldığından ve bir .txt veya .html uzantısıyla bitmediğinden emin olmanız gerekir.

Ayrıca, bazı web ana bilgisayarlarının .htaccess dosyasını düzenlemenize izin vermediğini unutmayın, ancak bu bilgisayarların çoğunda bile .htaccess dosyanızı oluşturabilir ve bunları belirli dizinlere yükleyebilir ve yukarıda tartışıldığı gibi, altındaki dizinler ve alt dizinler.

.Htaccess dosyasının özelliklerinden bazıları, parolaları parola koruma, kullanıcıları yasaklama veya IP adreslerini kullanma, dizin listelerini durdurma, kullanıcıları başka bir sayfaya veya dizine otomatik olarak yönlendirme, özel hata sayfaları oluşturma ve kullanma, dosya yollarını değiştirme olanağı sunar. Belirli uzantılardan yararlanılır, hatta dosya uzantısı veya belirli bir dosya belirtilerek dizin dosyası olarak farklı bir dosya kullanılır.

Daha İyi SEO için Özel Hata Sayfaları

.Htaccess dosyasının bir kullanımı, karşılaştıkları belirli bir web sunucusu hatasına bağlı olarak kullanıcıları özel bir hata sayfasına yönlendirmektir. Özel bir hata sayfası kullanarak, sitenizin en iyi makalelerinin bir listesini, sitenizin çeşitli alanlarına bağlantılar içeren bir site haritası ve sitenizin navigasyon sistemini de ekleyebilirsiniz. Ayrıca bir SSS özelliği de içerebilir, bu yüzden sitenizdeki bilgileri arayan ancak bulamıyorsanız, sitenizdeki bu bilgilerin konumunu, arama motoruna geri dönüp, daha fazla daraltmayabilirsiniz. büyük olasılıkla sitenize dönmüyor.

Kullanıcıları özel bir hata sayfasına yönlendirmek için .htaccess dosyasını kullanmak zor değildir - ancak bunu yapmak için uygun hata kodunu bilmeniz gerekir. Kullanacağınız en yaygın olanlar şunlardır:

  • 400 - Kötü istek
  • 401 - Yetkilendirme Gerekli
  • 403 yasak
  • 404 - Dosya Bulunamadı
  • 500 - Dahili Sunucu Hatası

Bu kodlarla .htaccess kullanmak için önce favori metin düzenleyicinizi açmanız, yeni bir belge oluşturmanız ve bu dokümanda, şu şekilde yönlendireceğiniz hata mesajını belirtmeniz gerekir:

ErrorDocument 404 /filenotfound.html

Kullanıcıları 500, Dahili Sunucu Hatası gibi başka bir hata için yeniden yönlendirmek isterseniz, bunu şu şekilde yaparsınız (ve benzeri):

ErrorDocument 500 /servererror.html

Daha sonra, .htaccess dosyasını kaydedersiniz (ek bir uzantı olmadan bunun gibi kaydedildiğini kontrol etmeyi unutmayın) ve web sunucunuzun kök dizinine (veya kullanmak istediğiniz dizini) yüklersiniz.

Dizin dosyası olarak farklı bir dosya kullanma

.Htaccess dosyasına başka bir "komut" ekleyerek, sitenize geldiklerinde görecekleri ana dizin dosyası olarak farklı bir dosya kullanabilirsiniz. Başka bir deyişle, milletler www.yoursite.com'u ziyaret ettiğinde, genellikle www.yoursite.com/index.html veya www.yoursite.com/index.php-- ile sunulurlar, ancak genellikle istediğiniz özel bir sayfa oluşturdunuz sitenizin ana sayfası olarak kullanmak - ve geleneksel sayfalardan biri değildir. Veya PHP'nin en son sürümlerinden yararlanmak isteyebilirsiniz ... dizin dosyası olarak farklı bir dosyayı kullanmanız için birçok neden vardır. Burada, diğerlerinin dizin içinde olmaması durumunda, sıradaki her dosya türü ile bunu nasıl yapacağınız.

DirectoryIndex index.php3 index.php pictures.pl index.html default.htm

Örneğin, dizininizde index.php3 isimli bir dosya yoksa, sunucu index.php adlı bir dosya arar. Bu dosya mevcut değilse, pictures.pl adlı bir dosyaya vb.

Bir sonraki makalemizde, diğer yönlendirme türlerine, şifre korumasına bakacağız ve size belirli IP adreslerine sahip kullanıcıların sitenize erişmesine nasıl izin verileceğini veya reddedileceğini size göstereceğiz.

Paylaş: