OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Albert Einstein Biyografi Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Konu yeri: Forum » General » Sözlük Wiki
World History
World History Ekim 23 '18
Albert Einstein Biyografi

Fizikçi, Bilim Adamı (1879–1955) Albert Einstein, genel görelilik teorisini geliştiren, Alman doğumlu bir fizikçiydi. 20. yüzyılın en etkili fizikçilerinden biri olarak kabul edilir.

Albert Einstein kimdi?

Albert Einstein (14 Mart 1879 - 18 Nisan 1955), özel ve genel görelilik kuramlarını geliştiren bir Alman matematikçi ve fizikçiydi. 1921'de fotoelektrik etkisinin açıklanması için fizik dalında Nobel Ödülü'nü kazandı. Sonraki on yılda, Naziler tarafından hedef alındıktan sonra ABD'ye göç etti. Onun çalışmaları da atom enerjisinin gelişimi üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Daha sonraki yıllarda, Einstein birleşik alan teorisine odaklandı. Sorguya olan tutkusuyla, Einstein genellikle 20. yüzyılın en etkili fizikçisi olarak kabul edilir.

Çocuk olarak Albert ve Maja Einstein Albert Einstein'ın Buluşları ve Keşifleri

Bir fizikçi olarak, Einstein'ın birçok keşfi vardı, ama belki de en iyi görelilik kuramı ve atomik güç ve atom bombasının gelişimini haber veren E = MC2 denklemiyle bilinir.

Görecelilik teorisi

Einstein ilk olarak 1905'te fiziği bir yeni yöne çekerek “Hareket Eden Organların Elektrodinamiği Üzerine” adlı makalesinde özel bir görelilik kuramı önermiştir. 1915 Kasımında, Einstein genel görelilik teorisini tamamladı . Einstein, bu teoriyi yaşam araştırmasının sonucu olarak kabul etti. Genel göreliliğin esasları konusunda ikna olmuştu çünkü Güneş'in etrafındaki gezegensel yörüngelerin daha doğru bir tahminine izin vermişti, ki bu da Isaac Newton'da kısa sürdü. teorisinde ve yerçekimi kuvvetlerinin nasıl işlediğine dair daha geniş kapsamlı, nüanslı bir açıklama yaptı. Einstein'ın iddiaları, 1919 güneş tutulması sırasında İngiliz astronomlar Sir Frank Dyson ve Sir Arthur Eddington tarafından yapılan gözlemler ve ölçümlerle doğrulandı ve böylece küresel bir bilim simgesi doğdu.

Einstein'ın E = MC2'si

Einstein'ın madde / enerji ilişkisine dair 1905 tarihli makalesi, E = MC2 denklemini önermiştir: Bir cismin enerjisi, bu kütlenin kütlesine (M) eşittir, ışık karesinin hızı (C2) zamana eşittir. Bu denklem, küçük parçacık parçacıklarının atomik gücü müjdeleyen bir keşifle devasa miktarda enerjiye dönüştürülebileceğini ileri sürdü. Ünlü kuantum teorisyeni Max Planck, 1913'ten 1933'e kadar Kaiser Wilhelm Institute for Physics'in müdürü olmadan önce çeşitli pozisyonlarda görev alan ve böylece ders devresinin ve akademinin bir yıldızı haline gelen Einstein'ın iddialarını destekledi.

Aile

Albert Einstein laik bir Yahudi ailesinde büyüdü. Babası Hermann Einstein, erkek kardeşi ile elektrikli ekipman üreten Münih merkezli bir şirket olan Elektrotechnische Fabrik J. Einstein & Cie'yi kuran bir satış ve mühendis idi. Albert'in annesi, eski Pauline Koch, aile evini çalıştırdı. Einstein'ın iki yıl sonra doğan bir kız kardeşi Maja vardı.

Einstein'ın Eşleri ve Çocukları

Albert Einstein, 6 Mart 1903'te Milena Mariç ile evlendi. Einstein, Zürih'te okula devam ederken bir Sırp fizik öğrencisi olan Mariç ile görüştü. Einstein, Mariç'e daha yakın büyümeye devam etti, ancak ailesi etnik kökeninden dolayı ilişkilere şiddetle karşı çıktı. Yine de, Einstein onu görmeye devam etti, ikisi de bilimsel fikirlerinin çoğunu ifade ettiği mektuplarla yazışmalar geliştirdiler. Einstein'ın babası 1902'de vefat etti ve çift daha sonra evlendi.

Aynı yıl çiftin, daha sonra Marviç'in akrabaları tarafından yetiştirilmiş veya evlatlıktan vazgeçmiş bir kızı olan Lieserl vardı. Nihai kaderi ve nerede olduğu bilinmez. Çift, iki oğlu Hans ve Eduard'a gitti. Evlilik, 1919'da iki boşanma ve Mariç'in bölünme ile bağlantılı olarak duygusal bir çöküşe sahip olmasıyla mutlu olmazdı. Einstein, bir anlaşmanın parçası olarak, Mariç'e gelecekte alabileceği Nobel Ödülü'nü kazandıracağı herhangi bir fon vermeyi kabul etti.

Maric ile evlenmesi sırasında Einstein, bir süre önce kuzeni Elsa Löwenthal ile bir ilişki başlatmıştı. Çift 1919'da, aynı yıl Einstein'ın boşanmasıyla evlendi. Löwenthal'in 1936'da ölümüyle sona eren ikinci evliliğinde diğer kadınları görmeye devam ederdi.

Albert Einstein Ne Zaman ve Nerede doğdu?

Albert Einstein, 14 Mart 1879'da Ulm, Württemberg, Almanya'da doğdu.

Albert Einstein ne zaman öldü?

Albert Einstein, 18 Nisan 1955 sabahı erken saatlerde Princeton'daki Üniversite Tıp Merkezi'nde 76 yaşında öldü. Bir önceki gün, İsrail'in yedinci yıldönümünü kutlamak için bir konuşma üzerinde çalışırken, Einstein abdominal aort anevrizmasına maruz kaldı. Tedavi için hastaneye kaldırıldı, ancak ameliyatını reddetti, hayatını yaşadığına ve onun kaderini kabul ettiğine inanarak. "İstediğimde gitmek istiyorum" dedi o zaman. "Hayatı yapay olarak uzatmak tatsız. Hislerimi yaptım, gitme zamanı. Bunu zarif bir şekilde yapacağım."

Einstein'ın Beyin

Albert Einstein'ın otopsisi sırasında Thomas Stoltz Harvey, ailesinin izni olmaksızın, nörobilim doktorlarının koruma ve gelecekteki çalışmaları için beynini çıkardı. Ancak hayatı boyunca Einstein beyin çalışmalarına katıldı ve en az bir biyografi, araştırmacıların öldükten sonra beyinlerini araştırmasını umduğunu söyledi. Einstein'ın beyni şimdi Princeton Üniversitesi Tıp Merkezi'nde yer alıyor ve kalıntıları yakıldı ve külleri arzularını takiben açıklanmayan bir yere dağıldı.

1999 yılında, Einstein'ın beynini inceleyen Kanadalı bilim adamları, mekansal ilişkileri, 3D-görselleştirmeyi ve matematiksel düşünceyi işleyen aşağılık paryetal lobun, normal zekalı olanlardan yüzde 15 daha geniş olduğunu buldular. Göre New York Times , araştırmacılar Einstein kadar zeki olduğunu neden açıklamaya yardımcı olabilir inanıyoruz.

Hayatın erken dönemi ve eğitim

Einstein, Münih'teki Luitpold Spor Salonu'nda ilkokula gitti. Ancak, o orada yabancılaşmış hissettim ve kurumun katı pedagojik tarzı ile mücadele etti. Ayrıca klasik müzik için bir tutku geliştirmiş ve onunla daha sonraki yıllarda kalacak olan kemanı çalmasına rağmen, konuşma zorluklarını dikkate almıştı. En önemlisi, Einstein'ın gençliği derin merak ve soruşturma ile işaretlendi.

1880'lerin sonuna doğru, bazen Einstein ailesiyle birlikte yemek yiyen Polonyalı bir tıp öğrencisi olan Max Talmud, genç Albert için gayri resmi bir öğretmen oldu. Talmud, öğrencisini Einstein'ın ışığın doğasını hayal etmesine ilham veren bir çocuk bilimi metnine tanıttı. Böylece, gençleri sırasında, Einstein, ilk büyük makalesi olan “Manyetik Alanlarda Aether Durumunun İncelenmesi” olarak görülebilecek olan şeyi kaleme aldı.

Hermann Einstein, 1890'ların ortalarında, işinin büyük bir sözleşmede kaybolduktan sonra, aileyi Milano, İtalya'ya taşıdı. Albert, Luitpold Gymnasium'daki okul eğitimini tamamlamak için Münih'teki bir akrabasının evine bırakıldı. Yaşına geldiğinde askerlik göreviyle karşı karşıya kalan Albert, kendinden özür dilemek ve sinir yorgunluğu iddiasıyla bir doktor notu kullanarak sınıflardan çekildiğini iddia etti. Oğulları İtalya'ya yeniden katılmalarıyla birlikte, ebeveynleri Einstein'ın bakış açısını anladılar ama bir okuldan ayrılma ve taslak çekişme gibi gelecekteki beklentileri hakkında endişeliydiler.

Einstein, nihayetinde, Zürih'teki İsviçre Federal Politeknik Okulu'na, özellikle de giriş sınavında elde ettiği mükemmel matematik ve fizik puanlarına bağlı olarak kabul görmeyi başardı. İlk önce üniversite öncesi eğitimini tamamlaması gerekiyordu ve böylece Jost Winteler tarafından yönetilen İsviçre'nin Aarau kentinde bir liseye gitmişti. Einstein, okul müdürünün ailesiyle birlikte yaşadı ve Winteler'in kızı Marie'ye aşık oldu. Einstein daha sonra Alman vatandaşlığından feragat etti ve yeni yüzyılın başlarında İsviçre vatandaşı oldu.

Mezun olduktan sonra, Einstein, akademik pozisyonları bulmak, bazı profesörleri bağımsız olarak çalışmak yerine derslere daha fazla katılmamak için yabancılaştırmak konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı. Einstein sonunda bir İsviçre patent ofisinde bir memur pozisyonu için bir başvuru aldıktan sonra 1902 yılında sabit çalışma bulundu. Patent ofisinde çalışırken, Einstein Polytechnic'teki çalışmaları sırasında ortaya çıkan fikirleri daha fazla keşfetme zamanına sahipti ve böylece teoremlerini görelilik ilkesi olarak bilinen şey üzerine sağlamlaştırdı.

1905'te - teorisyen için bir "mucize yıl" olarak görülen Einstein , dönemin en bilinen fizik dergilerinden Annalen der Physik'te yayınlanan dört makaleye sahipti . İki fotoelektrik etkisi ve Brownian hareketi üzerinde duruldu. E = MC2'yi ve özel görelilik kuramını özetleyen diğer iki kişi Einstein'ın kariyerini ve fizik çalışmasının gidişatını tanımlamaktaydı.

Fizik için Nobel Ödülü

1921'de, Einstein, fotoelektrik etkiyi açıklaması için Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı, çünkü görelilik hakkındaki fikirleri hala sorgulanabilir olarak kabul edildi. Bürokratik bir karardan ötürü ertesi yılya kadar verilen ödülü almadı ve kabul konuşması sırasında görelilik hakkında konuşmayı tercih etti.

Genel teorisinin gelişmesinde Einstein, evrenin sabit, statik bir varlık, yani “kozmolojik bir sabit” olduğu inancına dayanmıştı; ancak daha sonraki teorileri bu fikri doğrudan doğruya tersine çevirmiş ve evrenin bir devletin içinde olabileceğini iddia etmiştir. akı. Astronomer Edwin Hubble , 1930'da Los Angeles yakınlarındaki Wilson Dağı Gözlemevi'nde iki bilim insanının buluşmasıyla genişleyen bir evrende yaşadığımızı açıkladı.

ABD Vatandaşı Olmak

1933'te Einstein, New Jersey'de Princeton'da İleri Araştırma Enstitüsü'nde görev aldı. Öyle ki, Naziler önderliğindeki Adolf Hitler'in Birinci Dünya Savaşı sonrası bir Almanya'da şiddetli propaganda ve vitriol ile ön plana çıkıyordu. Parti, diğer bilim adamlarını Einstein'ın "Yahudi fiziği" adlı eserini etiketlemede etkiledi. Yahudi vatandaşlar üniversite çalışmalarından ve diğer resmi işlerden men edildi ve Einstein'ın kendisi öldürmek için hedef alındı. Bu arada, diğer Avrupalı ​​bilim adamları da Almanya tarafından tehdit edilen bölgelerden ayrıldı ve Nazi'nin bir atom silahı yaratma stratejileriyle ilgili endişeleriyle ABD'ye göç etti. Hareket ettikten sonra, Einstein asla kendi topraklarına geri dönmedi. Princeton'da, Einstein'ın hayatının geri kalanını birleşik bir alan teorisi üzerinde çalışarak harcayacağı düşünülmüştü; bu, fiziğin çeşitli yasalarını birleştirmek anlamına gelen her şeyi kapsayan bir paradigmadır.

Kariyerine Princeton'da başladıktan kısa bir süre sonra, Einstein, Amerikalıların “meritokrasisi” ve insanların özgür düşünce için yaşadıkları fırsatları, yaşlarına göre kendi deneyimlerine karşı tam bir tezat oluşturduğunu ifade ettiler. 1935'te, Einstein'a kabul edilen ülkesinde daimi ikamet izni verildi ve birkaç yıl sonra bir Amerikan vatandaşı oldu. İkinci Dünya Savaşı sırasında, donanma temelli silah sistemleri üzerinde çalıştı ve milyonlarca değere sahip el yazmaları açık artırma yaparak orduya büyük para bağışları yaptı.

Einstein ve Atom Bombası

1939'da, Einstein ve diğer fizikçi Leo Szilard, Başkan Franklin D. Roosevelt'e bir Nazi bombası olasılığını bildirmek ve ABD'yi kendi nükleer silahlarını üretmeye teşvik etmek için yazdı . Einstein, pasifist ve sosyalist bağlılıkları nedeniyle uygulamasında doğrudan yer almayacak olsa da, ABD sonunda Manhattan Projesi'ni başlatacaktı . Einstein, aynı zamanda FBI direktörü J. Edgar Hoover'ın çok dikkat çeken ve büyük güvensizliğini de aldı .

1945'te Hiroşima'nın Japonya bombalanmasını öğrendikten sonra , Einstein, bombanın kullanımını azaltma çabalarında önemli bir oyuncu oldu. Ertesi yıl, Szilard Atomik Bilimciler Acil Durum Komitesi'ni kurdu ve 1947'de, The Atlantic Monthly için bir deneme yoluyla , Einstein, Birleşmiş Milletler ile nükleer silahları çatışmaya karşı caydırıcı olarak sürdürmek için çalışmayı destekledi.

NAACP üyesi

1940'ların sonlarında, Einstein , ABD'de Yahudilerin ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Afrikalı Amerikalıların tedavisi arasındaki benzerlikleri görmek için Ulusal Halkın Gelişimi Ulusal Birliği (NAACP) üyesi oldu . Akademisyen / aktivist WEB Du Bois'in yanı sıra sanatçı Paul Robeson'u canlandırdı ve medeni haklar için kampanya yürüttü ve 1946 Lincoln Üniversitesi konuşmasında ırkçılığı bir “hastalık” olarak nitelendirdi.

Zaman yolculuğu ve kuantum teorisi

Sonra İkinci Dünya Savaşı , Einstein birleşik alan teorisi ve bu tür solucan deliklerinin, zaman yolculuğu, kara deliklerin varlığı ve evrenin yaratılış olasılığı olarak genel görelilik teorisinin önemli yönleri üzerinde çalışmaya devam etti. Bununla birlikte, gözleri kuantum teorisine dayanan fizik topluluğunun geri kalanından giderek daha fazla izole edildi. Hayatının son on yılında, kendini her zaman bir yalnız olarak gören Einstein, Princeton'a yakın kalmayı ve kendini meslektaşları ile fikirleri işleme sokmayı tercih ederek, her türlü spottan daha da geri çekildi.

Mirası

Einstein'ın ölümünden bu yana, Einstein'ın yaşamı, Einstein'ın hayatı ve evrenini Walter Isaacson ve Einstein: Jürgen Neffe'nin biyografisi de dahil olmak üzere , 2007'den bu yana ikonik düşünürün hayatı üzerine yazılmıştır . Einstein'ın kendi sözleri koleksiyonda sunulmuştur . Gördüğüm Dünya .

2018'de, okuyucuların , Albert Einstein'ın Seyahat Günlüğü: Uzak Doğu, Filistin ve İspanya, 1922-1923 yayınlanmasıyla ünlü akademisyenin bazı filtrelenmemiş özel düşüncelerine bir göz atmalarına izin verildi . Günlükler, Çin ve Sri Lanka'lar da dahil olmak üzere, ileriki yıllarda ırkçılığı şiddetle suçladığı bilinen bir adamdan gelen bir sürprizle karşılaştıkları insanlara karşı inanılmaz analizler içeriyordu.

O zamanlar, bir bilim adamları ekibi, Einstein'ın genel görelilik kuramının bir yönünü, karadeliğe yakın bir yıldızdan gelen ışığın, ezici çekim alanı tarafından daha uzun dalga boylarına uzatılacağını doğruladı. Yıldız S2'nin takip ettiği ölçümler, yıldızın yörüngesel hızının galaksinin merkezindeki süper kütleli kara deliğe yaklaştıkça 25 milyondan fazla kph'ye yükseldiğini, görünüşünün dalga boyları yerçekimi çekmesinden kaçmak için maviden kırmızıya kaydığını gösterdi.

Paylaş: