OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
İnternet - Web site - Mobil Site - APK Nasıl yapılır. Forum | Sosya...
Loading...
 
tr
Serkan BEKİROĞULLARI

Bir internet sitesini yönetmek ve kurmak çok zor değil önemli olan Panel bilgileri ve menülerini öğrenmek gerisi bilgi toplamak ve araştırmakla zamanla edinilen bilgilerdir. Temel işlem türünden bir makale hazırlayacağım eksikler olabilir bu durumda yorumlardan yardım isteyebilirsiniz. Arkadaşlar bu çok basit bir anlatımdır daha fazlası var sadece kısa bir mantık olarak düşünün başlangıç seviyesinde hiç bir bilgisi olmayanlara kısa ön açıklama detaylı bir açıklama yaparak sayfayı uzatmak istemedim kısa mantıklı bir konu açmak istedim gelişmiş arkadaşlar için bir şey ifade etmez fakat hiç bir bilgisi olmayan için çok bile sayılır.

Bir sitede ihtiyacınız olan olmazsa olmazlar:

Domain (Site adı) + Hosting (Sunucu) + Web yazılımı (Html+PHP+ASP)

Ek ihtiyaçlar: SSL Sertifika + Mobil Apk

İnternet sitesi - Web site gereksim:

Domain ( sitenizin adı (www.SİTEADI.com) Bunu almak için bir aracı firma siteye girerek üyelik işlemini tamamlayın ve kredi kartınızı kullanarak ( veya havale bu işlem için site iletişim adresinden telefon ile irtibat kurmalısınız) Tavsiye www.alantron.com

Sunucu site barındırma işlemi:

Bu işlem domain aldığınız site (firma) kullanarak alabileceğiniz bir sanal ortam alanıdır. Sitenizin içerik barındırma ve sizin sitenizin hitine göre alınmalıdır. Basit ve yeni siteler için standart bir Host satın alabilirsiniz.Bu daha sonra isteğe göre yükseltilebilir.

Sunucu önerilerim: www.alantron.com

1-Hosting Basit bir site için uygundur. Başlangıç için bunu seçebiliriniz.

Ortalama Fiyat: 90 - 350 Tl arası seçime bağlı

2-VDS veya VPS İkisi aynı niteliklere sahiptir tek fark VDS medya içeriklere uygundur video benzeri. VPS daha çok resim yazı tür için uygundur. Bazı firmalar iki sistemi bir tutabilir.

Ortalama Fiyat: 90 - 1500 Tl arası seçime bağlı

3-Dedicated server Bu sistem daha çok canlı siteler yani çok işlem gören yoğun siteler için uygundur.

Ortalama Fiyat: 1500 - Sınırsız Tl arası seçime bağlı

4-Bulut Sunucular bu daha çok firmalar büyük siteler tarafından kurulan sunucu biçimleridir. Bir bulut sistemi kiralama çok pahalı olması nedeni ile genelde buna ihtiyaç duyanlar kendi server'ini kurmakta yinede kiralama işlemi yapanlarda oluyor.

Ortalama Fiyat: 15.000 - Sınırsız Tl arası seçime bağlı

SSL Sertifikası:

Ä°lgili resim

www.siteadı.com adresinizin başında görülen http:// kısmına "s" ekleyerek bir tür güvenlik işlemi sağlamakta. Bu durum sitenize güvenilirlik katmaktadır, sitenizde üye kaydı, kredi kartı işlemi benzeri kullanıcıdan bilgiler girilmesi isteniyorsa olması gerekli. Aksi durumda size bağlı fakat site seo'su için istenilen bir içerik.

Ortalama Fiyat: 10 - 5.000 Tl arası seçime bağlı

Site:

Bunun için ücretsiz siteler vaya bir site tasarımcısından alınan site yazılımı kullanılabilir. Ücretsiz siteler konusu sizin niteliklerinize uygun olmayabilir veya siz tam bilgi sahibi olmadığınız için doğru yazılım siteyi bulamayabilirsiniz. Bu durumda size yazılım konusunda yardım edecek bir geliştiriciye ihtiyacınız olacaktır. Şahsen bu konuda yardım verebilirim ve yine konu altında yorumlardan sizinle iletişim kuran arkadaşlarda olabilir.

Ortalama Fiyat: 100 - 15.000 Tl arası seçime bağlı

Mobil site:

Bu site yazılımınızda olan bir şeydir fakat ücretsiz eski yazılımlarda olmayabilir, ücretli yazılım konusunda isteğinizi belirtin. Bu mobil APK değildir sitenizin web mobil görünümü demektir.

Ortalama Fiyat: 100 - 5.000 Tl arası seçime bağlı

Mobil APK:

Sitenizin telefonlara yüklenilebilir bir hal alması için özel olarak hazırlanan sitenize alternatif bir yazılımdır. Bu konuda mobil geliştirici desteği alabilirsiniz aksi durumda ücretsiz olarak alımlardan pek hoşnut olmayacaksınız.

Ortalama Fiyat: 100 - sınırsız Tl arası seçime bağlı

Şimdi adım adım site kurma işlemini yapalım:

Siteyi satın aldığımız öneri firma üzerinden anlatacağım fakat diğerleri de aynı işlem ama sayfa görüntüleri menü yerleri değişiyor sadece.

Alantron.com giriş yap üye ol >>> Üyelik girişi yap domain aratın>>>Satın al>>>Host satın al>> Üye paneliniz de mesaj bölümüne bir mesaj gelecek ve aynı mesaj E-Posta adresinize de gelecek>>>

Bu gelen mesajlar

1-Domain satın alma bildirimi Alantron site panelinizden bilgi Wohis bilgi sayfasını düzenleyin daha fazla bilgi için googleden Whois bilgileri düzenleme aratabilirsiniz.

2-Host (Sunucu) bilgileriniz gelecek Bu bilgileri kullanarak sunucunuzu açın

Hosting giriş adresiniz: www.siteadresim.com/cpanel

Web mail giriş adresiniz :www.siteadresim.com/webmail

filezilla ile ilgili görsel sonucu

Şimdi googleden FTP FilleZilla aratın ve indirin altta sizin için iki link seçtim kullanabilirsiniz 32 Bit ve 64Bit işletim sistemizi seçin

FileZilla 3.39.0 (32-bit) İndir FileZilla 3.39.0 (64-bit) İndir

FTP programını yükleyin ve ardından üst kısımdan giriş bilgilerinizi E-postanızdan alın oturum açın. Bu konuda FTP FilleZilla nasıl kullanır youtube videosuna bakabilirsiniz.

Daha sonra sitenizi sunucuya ekleyiniz, ekleme işleminiz sitenize göre değişebilir sabırlı olunuz. İşlem bittiğinde web panel de oturum açın www.siteadresim.com/cpanel 

Site kök klasörünüze erişim sağlayın kök klasörünüz de bulunan config.php sayfasını sağ tıklayarak düzenle tıklayın. Bu sayfa içinde bulunan bilgiler sizin Mysql bağlantı bilgilerinizin olduğu sayfa şimdi bu sayfa açık kalsın.

Ä°lgili resim

www.siteadresim.com/cpanel Ana sayfasında bulunan PHPMyadmin tıklayın açılan sayfada üst kısımda database oluştur tıklayın bir isim yazmanızı isteyecek açık olan config.php içinde bulunan db name veya database name kısmında yazan yazıyı oraya yazın ( resim 2) sizden karakter seti seçmenizi isteyecek config.php içinde Utf-8 gibi bir ifade yazısını göreceksiniz aynı karakter seni Myadmin de de seçiniz fakat bazıları farklı set kullanıyor bu konuda bilginiz yoksa googleden araştınız veya geliştiricinizden öğrenin. Bir bilgi bulamadıysanız Utf-8 seçebilirsiniz. Oluştur diyerek işlemi tamamlayın ardından bir sayfa açılacak sizden data oluşturmanızı isteyen kareler karmaşık bir sayfa burada sadece üst menüde ekle yazısını bulun veya içeri aktar tıklayın bilmeyenler Youtube de Mysql database sql nasıl eklenir aratsın. Açılan sayfada dosya seçim ekranı göreceksiniz sitenizle birlikte aldığınız Sql

dosyasını secin ve ekleyi tıklayın.

Ä°lgili resimDaha sonra www.siteadresim.com/cpanel ana sayfasında açık olan config.php (ayarlar.php) içinde site adres Url kısmına kendi adresinizi yazınız diğer kısımda database isminiz yoksa siz belirtiğiniz isim varsa değiştirmeyin sunucu giriş bilgilerinizde bulunan Database erişim bilgileri olan

Ä°lgili resim

Db name:tablo oluştururken kullandığınız isim sql eklediğiniz kısım ( Bu kısım yazara göre değişiklik gösterebilir fakat ortalama kelimeler bunlardır. Bazı kullanıcılar kısaltma ve farklı yollar kullandığı da görülmektedir.

Db user name: Sunucunuzdan bunu öğrenebilirsiniz genelde Cpanel adınız olabilir emin değilseniz veya yanlışsa sunucu yöneticinizden bilgi alabilir.

Db paswor: sunucu parolanız (Yanlış olması halinde Yöneticinizden bilgi alabilirsiniz.) "Googlede: Mysql şifre öğrenme" kelimesini aratabilir yine aynı kelimeyi Youtube'den de aratabilirsiniz.

cpanel softaculous ile ilgili görsel sonucu

Ek bilgi ücretsiz hazır siteler içinde install.php veya install klasörü varsa bu durumda

siteadresi.com/install (İnstall adres kısmı farklı yol kullanılmış olabilir Google de kullanmak istediğiniz scriptin adını yazarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.) Ücretsiz scripti elle yükleme yapacaksanız PhpMyadmin sayfasında yukarda gösterilen biçimde bir database adı girmelisini. Daha sonra klasör içinde Sql sayfasını içe aktar yapmalısınız daha fazla bilgi için script adı Google ve Youtubede yardımlara bakınız.

Yandaki görseldeki gibi Cpanel alt kısmında bulunan ücretsiz site oluşturucu alanında bedava bir çok sistem var sizin için herşeyi otomatik yapıyor kullanması zor değil fakat Türkçe çevirisi yapılmalı bir çok Türkçe dil paketi kendi sitelerinde var sadece ne yaptığınızı googleden öğrenin yüklediğiniz şeyin bir çok önceden kullanmış kişi tarafından eklenmiş yazıları önerileri mevcut arayın sadece.

Arkadaşlar burada aldığınız bilgi temel başlangıç bilgisidir konuların çok detayları var fakat sayfayı şişirmek istemedim, aslında bu konular çok derinlemesine açılabilen her başlık tek başına sayfa açılması gereken konular söylediğim gibi en basit halini hazırladım 2.seviye geçiş için yeterli bilgilere ihtiyacınız olduğunda Html - Css - Php bilgilerini öğrenmeye başlayın. bir çok konu Youtubede mevcut sadece araştırmak istediğiniz konuyu aratmanız yeterli daha fazla sorun yaşamadan yorumlardan yardım isteyebilirsiniz. Bu yazıda işyeri sitesi, şahsi site kurmak isteyenler için hazırlandı

Daha fazlası için PM atabilir DMD yazabilir veya yorumlardan ulaşabilirsiniz. Üye olursanız bildirim alabilirsiniz.

Düzenlendi... Serkan BEKİROĞULLARI (Ocak 6 '19)
Paylaş: