OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
Filipinler History Tarihi (1521–1898) Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Kesha Saturno
Kesha Saturno Şubat 8 '19
Filipinler Tarihi (1521–1898)

1521 den 1898 Filipinler tarihinin da bilinen, İspanyol sömürge dönemi , bir dönem oldu İspanya olarak Filipin adaları kontrollü Filipinler Kaptanlık Genel başlangıçta altında, Yeni İspanya'da kadar Meksika bağımsızlık verdi 1821 yılında, Madrid direkt alan üzerinde kontrol. Aynı zamanda sömürgecilere İspanyol Doğu Hint Adaları olarak da biliniyordu . Avrupa kaşif arasında 1521 yılında gelmesiyle başlayan Ferdinand Magellan zaman periyodunu müjdeledi İspanya için yelken, Filipinler kolonisi oldu İspanyol İmparatorluğu ve Filipin Devrimi'nin , Filipin tarihinin Amerikan sömürge döneminin başlangıcına işaret eden 1898'de patlak vermesiyle sona erdi .

İspanyol keşif gezileri ve sömürgeleştirme Magellan

Takımadalar daha önce Portekizliler tarafından ziyaret edilmiş olsa da ( 1511'de Malacca Şehri'ni fethetmiş ve 1512'de Maluku Adaları'naulaşmış olsa da ), Filipinler'e Avrupa seferi gönderen ilk kişi , İspanya kralı hizmetinde Ferdinand MagellanFakat Samar ve Leyte'ye gitmeden önce . tarafından yönetildi Cebu'ya gittiler ama geçmediler , 16 Mart 1521'de şafakta Samar, ertesi gün dağlarını gördüler Leyte'nin ağzındaki küçük, ıssız Homonhon adasında yerleştiler. Körfez . Paskalya Pazar günü, 31 Mart 1521, Mazaua de (bugün olduğuna inanılan LimasawaAntonio Pigafetta’nın Primo Viaggio Intorno El Mondo’unda (Dünyadaki İlk Yolculuk ) belirtildiği gibi Güney Leyte’deki ada , Magellan ciddiyetle deniz manzaralı bir tepenin zirvesine bir haç dikti ve İspanya’nın kralı için hak talebinde bulundu Gördüğü adalar, onlara Saint Lazarus Takımadaları adını verdi . Magellan, Sugbu başkanı (şimdi Cebu ) olan Datu Zula ile başlayan yerliler arasında ittifak kurdu ve ittifak kurdu ve onları Katolikliğe dönüştürmekten gurur duydu . Magellan'ın keşfi Cebuano yerlileri arasındaki siyasi rekabetlere katıldı ve Mactan adasının şefi ve Datu Zula'nın ölümcül düşmanı Lapu-lapu'ya karşı bir savaşta yer aldı . 27 Nisan 1521'de şafakta, Macellan Mactan Adası'nı istila etti 60 silahlı adam ve 1000 Cebuano savaşçısı vardı, ancak adamlarını kayalık kıyıya indirmekte büyük zorluk çekiyorlardı. Lapu-Lapu'nun karada 1.500 ordusu vardı. Magellan askerleri ile karaya oturdu ve Mactan savunucularına saldırdı, Datu Zula ve savaşçılarına gemilerde kalmalarını ve izlemelerini emretti. Macellan, Lapu-Lapu'yu ve adamlarını ciddiye almadı ve kaba sayıca fazla sayıca üstündü, Magellan ve 14 askerinin öldürülmesi. Gerisi gemileri yeniden görevlendirdi.

Philip II'nin altındaki fetih

1543 yılında Ruy López de Villalobos , İspanya II. Filipininden sonra Leyte ve Samar Las Islas Filipinaszaman Philip o Philip II, 16 Ocak 1556'da İspanya Kralı I. İspanya'nın tahtından vazgeçtiği İspanya Kralı oldu. . adalarını seçti Brüksel’deydi ve İspanya’ya dönüşü, Kuzey Avrupa’daki Avrupa politikaları ve savaşları nedeniyle 1559’a kadar ertelendi. İspanya'ya dönüşünden kısa bir süre sonra Philip, amacının "batıdaki adaları keşfetmek" olduğunu belirterek Baharat Adaları'na monte edilmiş bir keşif emri verdi. Gerçekte görevi, Filipinler'i İspanya için fethetmek oldu. 19 Kasım veya 20, 1564 tarihinde tarafından yönetilen sadece 500 kişilik bir İspanyol seferi Miguel López de Legazpi ayrıldı Barra de Navidad, Yeni İspanya'yı kapalı gelmeden, Cebu Cebuano muhalefetine rağmen bunu fetih, 13 Şubat 1565 tarihinde. 1569 yılında, Legazpi transfer Panay ve kıyısında ikinci bir yerleşim kurdu Panay Nehri . 1570 yılında, Legazpi , 1567'de Meksika'dan gelen torunu Juan de Salcedo'yuMüslüman Panay köylerini yağmalayan , Moro korsanlarını cezalandırmak için Mindoro'yaSalcedo, . gönderdi Ilinve Lubang adalarında bulunan ve Mindoro'nun güney ve kuzeybatısındaki kaleleri de yok etti . Sayfalar Doctrina Christiana , erken Hıristiyanlık kitabıİspanyolca ve Tagalog içinde. Kitap Latince ve baybayin suyat senaryoları içeriyordu . (1593) 1570 yılında Legazpi tarafından Luzon'a gönderilen Martín de Goiti , Brunei Sultanlığı'nın kukla devleti olan Maynila Krallığını (şimdi Manila Legazpi daha sonra Maynila'yı Filipinler'in başkenti yaptı ve hecelemesini . fethetti ) Manila'ya bıraktı . Seferi aynı zamanda Luzon Nueva Castilla'yı da yeniden adlandırdı . Legazpi, ülkenin ilk genel valisi oldu. 1573'te Japonya , Luzon'un kuzeyindeki ticaretini genişletti. 1580 yılında Japon Lord Tay Fusa bağımsız kurulan wokou olmayan koloni Tay Fusa durumunu Cagayan . İspanyollar bölgeye geldiğinde, yeni krallığa boyun eğdiler ve 1582 Cagayan savaşına yol açtılar . Zamanla Cebu'nun gücü, kuzeye Luzon'a kayarken düştü. Takımadalar, doğudaki İspanya'nın karakoluydu ve Manila, tüm İspanya Doğu Hint Adaları'nın başkenti oldu . Sömürge, Meksika'nın İspanya'dan bağımsızlık kazandığı 1821 yılına kadar Yeni İspanya'nın Vali Yardımları (şimdi Meksika) aracılığıyla uygulandı . 1821'den sonra koloni doğrudan İspanya'dan yönetildi.

İspanyol sömürgecileri

Takımadalardaki Avrupa nüfusu, yerlilerin çoğunluğu kalmasına rağmen sürekli olarak büyüdü. Kolonizasyonun ilk döneminde, Manila 1200 İspanyol aile tarafından kurulmuştur. In Cebu City , Visayan de, yerleşim gelen 2.100 asker-yerleşimciler kendisine toplam New İspanya(Meksika). Manila'nın hemen güneyinde Meksikalılar Ermita'da ve Cavite'de nöbetçi olarak konuşlandılar. Ek olarak, Peru’dangelen erkekler , Müslüman korsanlara savaş açmak için Mindanao’daki Zamboanga Şehri’ne yerleşti . Geliştirilen İspanyolca-Mestizos ait topluluklar da vardı Iloilo'da , Negros ve Vigan . yerli Filipinliler ve göçmen İspanyollar artı Latin Amerikalılar arasındaki etkileşimler sonunda yeni bir dil, oluşmasına neden Chavacano , bir creole Meksika İspanyolca18. yüzyılın sonraki yıllarında, Genel Vali Basco, koloniye .Onlar bir yaşam için Galleon Ticaret bağlıydı. tütün üretiminden elde ettiği ilk önemli iç geliri veren ekonomik reformlar başlattıve diğer tarımsal ihracat. Daha sonraki bu dönemde tarım, daha önce sadece yerlilere ayrılmış olan Avrupa nüfusuna açılmıştır.

Mezarı Miguel López de Legazpiiçinde San Agustin Kilisesi (Manila) Intramuros

İspanya’nın Filipinler’deki 333 yılı boyunca, sömürgecilerin Çin korsanlarıyla (en ünlüleri 1573’te Limahong’a ait olan Manila’yı kuşattılar ), Hollanda kuvvetleri, Portekiz kuvvetleri ve yerli isyanlarla savaşması gerekiyordu . Batı Mindanao ve Sulu Takımadaları'ndan gelen Moros da Luzon ve Visayas kıyılarındaki Hristiyan bölgelerine baskın düzenledi ve zaman zaman köle olarak satılacak kadın ve erkekleri yakaladı.

Bazı Japon gemileri, Japon gümüşünü ihraç etmek ve Filipin altınını ithal etmek için 1570'lerde Filipinler'i ziyaret etti . Daha sonra, Yeni Dünya kaynaklarından gümüş ithalatının artması, Japonya’nın Filipinler’e ihracatının gümüşden tüketici mallarına kaymasına neden oldu. 1570'lerde, İspanyol tüccarlar bir dereceye kadar Japon korsanları tarafından rahatsız edildi, ancak 1590'da Filipinler ile Japonya arasında barışçıl bir ticaret ilişkisi kuruldu. Japonya'nın kampaku ( regent ), Toyotomi Hideyoshi , Filipinler'den birkaç kez başarısızlıkla sonuçlandı. Japonya'nın tereddütüne boyun eğmek .

Guzmar'a , ardından Filipinler Genel Valisine , haraç yasalarını yerine getirmeleri ve tazminatlarını sağlamalarını söyleyen bir talimat verdi yerlilerden alınan aldatılmamış vergiler. Kararname 5 Ağustos 1598'de Manila'da yayınlandı. Kral Philip, kararnamenin yayınlanmasından kırk gün sonra, 13 Eylül'de öldü, ancak ölümünün 1599'un ortasına kadar Filipinler'de bilinmiyordu. yerliler, İspanyol yönetiminin devam ettiğini kabul ederdi. 1599 Filipin referandumunun tamamlanmasıyla, İspanya'nın Filipinler üzerinde meşru egemenlik sağladığı söylenebilir.

Politik sistem

İspanyollar hızla yeni kolonilerini modellerine göre düzenlediler. İlk görev, yerli nüfusun yerleşim yerlerine indirgenmesi veya taşınmasıydı. Conquista döneminde kullanılan en eski siyasi sistem, ortaçağ Avrupa'sındaki feodal sisteme benzeyen encomienda sistemidir. Conquistadores, friars ve asil soylulara, krala yaptıkları hizmet karşılığında mülk verildi ve sakinlerinden haraç toplama ayrıcalığı verildi. Buna karşılık, encomendero olarak bilinen encomienda'ya , kişilere, adalete ve yönetişime askeri koruma sağlama görevi verildi. Savaş zamanlarında encomenderoÖzellikle Kral'a asker, Hollanda , İngiliz ve Çin gibi istilacılardan gelen sömürgelerin tam olarak savunulması için görev yapmak zorundaydı . Encomienda sistemi tarafından istismar edilmiş encomenderos ve 1700 tarafından büyük ölçüde idari iller ile değiştirildi, bir başkanlığındaki her alcalde belediye başkanı (eyalet valisi) İspanyol şehirlerin en belirgin özelliği plaza gibi kasaba faaliyetler için merkezi bir alan oldu fiesta ve hükümet binalarının, kilisenin, pazarın ve diğer altyapıların bulunduğu yer. Meydanın çevresinde yerleşim alanları bulunmaktadır. Fetih sırasındakolonileşmenin ilk görevi yerli halkın plazayı çevreleyen yerleşimlere indirgenmesi ya da yeniden konumlandırılmasıydı.

Ulusal hükümet

Carta Hydrographica ve las Yslas Filipinas (1734) hakkında Ulusal düzeyde veya sosyal sınıf, On İspanya Kralı'nın onun aracılığıyla, Hint Adaları Konseyi ( Consejo de las Indias ), Filipinler'de onun temsilcisi aracılığıyla yönetilen, Filipinler Genel Vali ( Gobernador y Capitán Genel ). Intramuros'taki Manila'daki iktidardaki Genel Vali'ye çeşitli görevler verildi: yargıtay başkanı , Manila Kraliyet Audiencia ; Ordu ve deniz kuvvetleri komutanı ve ülkenin ekonomik planlayıcısı. Yerel yönetimin tüm yürütme yetkisi ondan kaynaklandı ve muhteşem patron olarak görev görevini denetleme ve dini atamaları denetleme yetkisine sahipti . Yıllık maaşı 40.000 Peso idi. Genel Vali , koloninin taç veya taçya sadakatini güvence altına almak için İspanya'da doğmuş İspanyol bir İspanyoldı.

İl hükümeti

Ana madde: Filipinler illeri

Yerel düzeyde, pasifize edilmiş illere ( alcaldia ) gitmek , il valisi ( alcalde belediye başkanı ) idi. Unpacified askeri bölgeler ( corregimiento gibi), Mariveles ve Mindoro tarafından yollandı corregidores . Şehir hükümetleri ( ayuntamientos ), bir alcalde belediye başkanı tarafından da yönetildi . Alcalde belediye başkanları ve corregidores , yargıç olarak encomiendas müfettişi olarak birçok ayrıcalık kullandıpolis şefi, haraç toplayıcı, eyaletin genel kaptanı ve hatta genel müdür yardımcısı. Yıllık maaşı 1847'den önce P300'den P2000'e ve ondan sonra P1500'den P1600'e kadardı. Ancak bu, tüm insanların onunla iş yapmak zorunda kaldığı " indulto de commercio " özel ayrıcalığıyla artırılabilir . Alcalde belediye başkanı genellikle idi INSULARES (Filipinler doğumlu İspanyol). 19. yüzyılda, Yarımadalar , özellikle GOMBURZA , Novales İsyanı ve La Madrid’in altındaki Cavite kalesinin isyanı gibi 1872’nin siyasi huzursuzluğuyla sonuçlanan İnsular’ların yerini almaya başladı .

Belediye hükümet

Pueblo ya da kasaba başkanlık ediyor Gobernadorcillo veya küçük vali. İdari görevleri arasında, haraç listesinin hazırlanması ( padron ), taslak işçiliği için erkeklerin işe alınması ve dağıtılması, toplumsal kamu çalışmaları ve askerlik görevlisi (quinto), posta memuru ve küçük hukuk davalarında hakimler vardı. Kasabasına ilişkin tüm idari davalara müdahale etti: topraklar, adalet, finans ve belediye polisi. Bununla birlikte yıllık maaşı sadece P24'tür ancak vergiden muaf tutulmuştur. 25 yaşında, sözlü veya yazılı İspanyolca konusunda uzman ve 4 yıl cabeza de barangay olan her yerli veya Çinli mestizo bir gobernadorcillo olabilir .

Principalía üyesi herhangi bir Gobernadorcillo olabilir . Önemli olanlar arasında olan Emilio Aguinaldo , bir Çin melez , ve Gobernadorcillo Cavite El Viejo (şimdi Kawit ). Pueblo yetkilileri -> yetkindi. Principalía'dan alınmışsömürge öncesi kökenli soylu sınıf. İsimleri, Duremdes, Lindo, Tupas, Gatmaitan, Liwanag, Mallillin, Pangilinan, Panganiban, Balderas ve Agbayani, Apalisok, Aguinaldo gibi çağdaş Filipin toplumunun önde gelen aileleri tarafından hayatta kaldı. bir 4 yıllık İspanyolca dilini bilen ya da konuşan ve Cabeza de Barangay olan

Barrio hükümeti

Ana madde: Barangay

Her barangay ayrıca “ barriolar ” a bölündü ve barrio hükümeti (köy veya bölge) barrio yöneticisine ( cabeza de barangay ) dayandı . Barış ve düzenden sorumluydu ve ortak kamu işlerinden erkekler aldı. Cabezas , İspanyolca okuryazar olmalı ve ahlaki özellik ve özelliklere sahip olmalıdır. 25 yıl boyunca görev yapan Cabezas zorunlu çalışmadan muaf tutulmuştur.

Residencia ve Visita

Kraliyet görevlilerinin gücünün kötüye kullanımını kontrol etmek için iki eski Kastilya kurumu Filipinler'e getirildi: 5. yüzyıla kadar uzanan Residencia ve ikametgâhtan gizlice ziyaretçileritarafından farklı bir şekilde ziyaret edilen ve ziyaretçiden farklı olan Visita İspanya'dan gönderilen ve herhangi bir önceden haber vermeksizin resmi görev süresi içinde herhangi bir zamanda olabilir. Ziyaretler özel veya genel olabilir.

Maura kanunu

Ülkedeki belediye yönetimlerinin yasal temeli 19 Mayıs 1893'te Maura Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle atıldı . Yazarın ismini alan İspanyol Koloniler Bakanı Don Antonio Maura , o zamanki Filipinli şehir yönetimlerini yeniden düzenledi. onları daha etkili ve özerk hale getirmek amacıyla. Bu yasa, İspanyolcayı kazanan Amerikan ve Filipinli hükümetler tarafından daha sonra kabul edilmiş, gözden geçirilmiş ve daha da güçlendirilmiş olan belediye teşkilatını oluşturmuştur.

Ekonomi

Manila-Acapulco Ticaretindekullanılan bir Manila kalyonununçizimi

Malacañang Sarayı , Filipinler sömürge hükümetinin merkezi idi.

Puerta de Santa Lucia kapısı, surlarla çevrili kentin ( Intramuros) Manila kapısından biridir .

Manila-Acapulco Kalyon Ticareti

Manila-Acapulco Galleon Ticaret erken yıllarında koloni için ana gelir kaynağı oldu. Servis 1565 yılında açıldı ve 19. yüzyılın başlarına kadar devam etti. Galleon ticaret getirdi gümüş gibi Asya malları satın almak için kullanıldığı Yeni İspanya'dan gelen ipek gelen Çin , baharat dan Moluccas , lacquerware gelen Japonya ve Filipin pamuklu tekstil. Bu ürünler daha sonra Yeni İspanya'ya ve nihayetinde Avrupa'ya ihraç edildi.Manila yoluyla. Böylece Filipinler, Manila-Acapulco Kalyonunun ticaretiyle gelirini kazandı.

Ticaret esas olarak İspanya ve İspanyolların çıkarları için kurulmuş ve işletilmiştir. Ticaret Filipinler'e faydalı bazı sonuçlar getirse de, çoğu etki dezavantajlıdır. Ancak, ticaret, demirhindi , avokado , guava , papaya , ananas , atlar ve karabao gibi Filipinler'e yeni mahsullerin ve hayvanların getirilmesine yol açan Asya ve Amerika arasındaki kültürel ve ticari alışverişlerle sonuçlandı . Bunlar koloniye ilk gerçek gelirini verdi. Ticaret iki yüz yıldan fazla sürdü ve 1815'de İspanya'dan Amerikan kolonilerinin ayrılmasından hemen önce sona erdi.

Ülke Dostları Kraliyet Topluluğu

José de Basco ve Vargas, yeni, faydalı fikirler üretebilecek bir aydınlar toplumu oluşturmak için bir kraliyet siparişinin ardından, Kraliyet Bask Derneği modelinin ardından, İspanya Kraliyet Ekonomik Ekonomik Topluluğu Derneği'ni resmen kurdu . Başlıca ve yabancı burslarda önde gelen erkeklerden oluşan ve tarımda eğitim hibeleri bulunan ve bir tasarım akademisi kuruldu. Aynı zamanda, 1782'deki karabao yasağına, gümüş ve altın çırpıcı oluşumuna ve Filipinler'deki ilk papermill inşasına 1825 yılında inşası da aktarılmıştır. 1875–1822 ve 1890'ların ortasında var olmaktan çıktı.

Filipinler Kraliyet Şirketi

10 Mart 1785'te İspanya Kralı III. Charles , 25 yıllık bir tüzük ile Kraliyet Filipin Şirketi'nin kurulmasını onayladı. Venezüella ticaretinde tekel olan Caracas Kraliyet Guipuzcoan Şirketi iptal edildikten sonra Bask bazlı şirkete, Çin ve Hindistan mallarının Filipinler'e ithalatı ve doğrudan malların sevkiyatı için tekel verildi. Ümit Burnu üzerinden İspanya. Hollandalı ve İngilizler acı bir şekilde karşı çıktılar çünkü şirketi Asya ticaretine doğrudan bir saldırı olarak gördüler. Ayrıca, Galleon ticaretindeki trader'ların (yukarıya bakın) rekabet olarak gördüğü düşmanlıkla karşı karşıya kaldı. Bu yavaş yavaş her iki kurumun da ölümüyle sonuçlandı: 1814'te Kraliyet Filipin Şirketi ve 1815'te Galleon ticareti.

Vergilendirme

Ayrıca, bandalâ (Tagalog kelimesinden mandalâ'dan , yuvarlak bir pirinç sapları yığınından), yıllık zorla satış ve pirinç gibi malların talep edilmesi vardı. Gümrük vergileri ve gelir vergisi de toplandı. 1884 yılında, haraç yerine geçerek cedula kişisel , 18 yaşın üzerindeki herkes kişisel kimlik için ödemek zorunda kaldı. Yerel gobernadorcillos haraç toplanmasından sorumluydu. Cedula sistemi kapsamında vergi mükellefleri, İspanyol makamlarına vergi ödemesinden tek tek sorumluydu ve bir cedula makbuzu gösterilmemesi nedeniyle özet tutuklamaya maruz kaldılar.


Bir haraç ödemenin yanı sıra, 16 ila 60 yaş arasındaki tüm erkek Filipinliler “polo” olarak adlandırılan zorunlu işi yapmak zorunda kaldılar. Bu emek yılda 40 gün sürdü, sonra 15 güne düştü. Yol ve köprülerin inşa edilmesi ve onarımı, Kamu binaları ve kiliselerin inşaatı, ormandaki kereste kesimi, tersanelerde çalışmak ve askeri keşiflerde askerlik yapmak gibi çeşitli biçimler aldı. Zorla çalıştırma işini yapan kişilere “polistaş” dendi. Bir miktar para olan “falla” ödeyerek muaf tutulabilirdi. Polista yasalara göre, çalışma günlerinde sıklıkla almadıkları bir pirinç unu verilecek şekilde verildi.

Hollandalı saldırıları

İki tüccar galon, Encarnacion ve Rosario , 1646'da La Naval de Manila savaşları sırasında 18 geminin üstün Hollandalı armadalarını karşılamak için savaş gemilerine dönüştürüldü.

Filipin ulusal kıyafeti Maria Clara elbisesi , Filipinliler tarafından sömürge döneminde yapılmıştır.

La Naval de Manila Savaşları olarak bilinen bir dizi deniz eylemi yapıldı . Her ne kadar İspanyol kuvvetleri sadece iki Manila galonu ve çoğunlukla Filipinli gönüllülerden oluşan mürettebatlı bir ekipten oluşsa da, on sekiz gemiyi birleştiren üç ayrı Hollandalı filoya karşı, Hollandalı filolar, İspanyol-Filipinli kuvvetler tarafından tüm cephelerde, İspanyol Filipinli kuvvetleri tarafından ciddi şekilde mağlup edildi. Filipinler işgali için planlarını terk etmek.1646'da, Seksen Yıl Savaşının bir parçası olarak , İspanya ve Hollanda Cumhuriyeti güçleri arasında,

6 Haziran 1647'de, Mariveles Adası yakınında Hollandalı gemiler görüldü. Hazırlıklara rağmen, İspanyolların yalnızca bir galonu ( San Diego ) ve düşmanı meşgul etmeye hazır iki mutfakları vardı. Hollandalı on iki büyük gemiye sahipti.

12 Haziran günü, armada, İspanyol Cavite limanına saldırdı . Savaş sekiz saat sürdü ve İspanyollar, düşman amiral gemisine ve diğer gemilere çok fazla zarar verdiklerine inanıyordu. İspanyol gemileri ağır hasar görmedi ve kayıplar düşüktü. Ancak, İspanya yerleşim yerindeki hemen hemen her çatı, özellikle katedral üzerinde yoğunlaşan top ateşinden zarar görmüştür. 19 Haziran günü, armada yarıldı, altı gemi Mindoro tersanesine yelken açtı ve diğer altı gemi Manila Körfezi'nde kaldıHollandalı daha sonra . Pampanga'ya saldırdıBurada, müstahkem manastırı ele geçirdiler, mahkumları tuttu ve yaklaşık 200 Filipinli savunucusunu idam ettiler. Vali, ölüler için cenaze cenaze töreni ve dul ve yetimlerine ödeme emri verdi.

Ertesi yıl Temmuz ayında Jolo'ya gelen bir sefer gerçekleşti . Hollandalılar, İspanyol karşıtı bir kral olan Salicala ile bir ittifak kurdu. Adadaki İspanyol garnizonu küçüktü, ancak Hollanda bombardımanından kurtuldu. Hollandalı nihayet çekildi ve İspanyollar Jolo'lularla barış yaptı ve sonra da geri çekildi.

1648'de Zamboanga'ya da başarısız bir saldırı oldu. O yıl Hollandalılar, Mindanao'daki yerlilere 1649'da İspanyollara yönelik bir isyanı desteklemek için geri döneceklerine söz verdi. En ciddi olanı Lindáo köyünde meydana gelen birkaç isyan patlak verdi. Orada İspanyolların çoğu öldürüldü ve kurtulanlar küçük bir nehir teknesinde Butuán'a kaçmaya zorlandı. Bununla birlikte, Hollanda’daki yardım onları somutlaştırmaz ya da sağlama amacına sahip değildir. Manila’nın yetkilileri genel bir af yayınladılar ve dağlardaki Filipinlilerin çoğu teslim oldu. Ancak, bazıları asıldı veya köleleştirildi.

İngiliz işgali

Genel Vali Simón de Anda ve Salazar’ın çoğu devlet gazetesiyle ve hazinenin yaklaşık yarısıyla kaçtığı Yalnızlık Hanımefendiyizin Postern

1759 Ağustosunda, Charles III İspanyol tahtına yükseldi. O zamanlar, Büyük Britanya ve Fransa , daha sonra Yedi Yıl Savaşı olarak adlandırılan savaştaydı . Bir dizi başarısızlığa uğrayan Fransa, 15 Ağustos 1761'de imzalanan Aile Kompaktı olarak bilinen İspanya ile başarılı bir anlaşma imzaladı.

Manila'daki erken başarı, İngilizlerin Filipinler'i kontrol etmesine izin vermedi. İspanyol Filipinli kuvvetleri (çoğunlukla Filipinlilerden oluşan) İngilizleri Manila'ya hapsetti. Bununla birlikte, İngilizler, 30 Ekim 1762'de yakalanan Katolik Başpiskopos Rojo'nun yazılı teslimiyetini aldıktan sonra nihaî başarıdan emin oldular.

Teslimiyet, Indies Konseyi’nin statüsünde Genel Vali unvanını talep eden Don Simón de Anda y Salazar tarafından yasadışı olarak reddedildi . İngilizleri Manila'ya hapseden tutan ve İngilizlerin ateşli isyanlarını sabote eden veya ezen İspanyol Filipinli kuvvetleri yönetti. Anda, İngilizlerin daha fazla yakalanmasını önlemek için Manila kalyon ticaretini durdurdu ve yönlendirdi. İngilizlerin konumlarını sağlamlaştırmadaki başarısızlığı, asker kaçaklarına ve İngiliz kuvvetlerini felç eden ve giderek güvencesiz bir konumda bırakan komuta birliğinin bozulmasına yol açtı.

Yedi Yıl Savaşı, 10 Şubat 1763'te imzalanan Paris Barış ile sona erdi . Anlaşmayı imzalarken, imzalayanlar Manila'nın İngiliz işgali altında olduğunu ve bir İngiliz kolonisi olarak idare edildiğini bilmiyorlardı. Sonuç olarak, Filipinler için özel bir hüküm hazırlanmamıştır. Bunun yerine, başka bir şekilde sağlanmayan diğer tüm toprakların İspanyol Kraliyetine iade edilmesi genel hükümlerine düştüler.

İspanyol kurallarına karşı direniş

Filipinler'in İspanyol yönetimi, Hollanda , Çin , Japon ve İngilizlerden gelen yerli isyanlar ve istilalar yüzünden sürekli tehdit altındaydı . Daha önce baskın olan gruplar, İspanyol vergi ödemeyi reddettikleri ve İspanyol fazlalıklarını reddettikleri için İspanya kurallarına direndiler. Hepsi 1597'de İspanyollar ve Filipinli müttefikleri tarafından mağlup edildi. Birçok alanda İspanyollar kendi işlerini idare etmek için ancak İspanyolların gözetim altında kalmaları için yerli grupları terk etti.

Erken direnç

Ana makaleler: Filipin, İspanya ve İspanyol-Moro Çatışmasına karşı ayaklandı

İspanya'ya karşı direniş, Avustronezya kentlerinin fethi üzerine derhal sona ermedi. Sonra Rajah Patis ait Cebu , rastgele yerli soylular İspanyol hakimiyetine karşı direnen. Kaydedilen en uzun isyan, bir asır süren Francisco Dagohoy idi.
Britanya'nın Manila işgali sırasında (1762-1764), Diego Silang , Ilocos valisi olarak atandı ve diğer yerliler tarafından öldürülmesinden sonra, karısı Gabriela , Ilocanos'u İspanya yönetimine karşı mücadelede yönetmeye devam etti. İspanyol egemenliğine karşı direniş, etnik-dilbilimsel gruplara göre, karakter bakımından bölgeseldi. Hispanizasyon, kuzey Luzon'un dağlık merkezine ya da Mindanao'nun iç topluluklarına yayılmadı. Yaylalar İspanyol işgalcilere alçak topraklardan daha fazla direnebildi.

Filipinler'in dünya ticaretine açılması

Eski fotoğraf Manila ile 'ler sokaklarda Bahay na bato Anıtını ve kalesa , İspanyol döneminde geliştirilen mimari ve ulaşım Filipinli tarzı

In Europe , Sanayi Devrimi yayılabilir Büyük Britanya olarak bilinen dönemde Viktorya Çağı . Avrupa'nın sanayileşmesi, sömürgelerden gelen hammaddelere büyük talepler getirdi, bununla birlikte yatırım ve zenginlik getirdi, ancak bu eşitsiz bir şekilde dağıtılmıştı. Genel Vali Basco Filipinler'i bu ticarete açmıştı. Daha önce, Filipinler uluslararası ticaret için bir ticaret merkezi olarak görülmüştü ancak on dokuzuncu yüzyılda hem hammadde kaynağı hem de mamul mal pazarı olarak gelişmişti. Filipinler ekonomisi hızla yükseldi ve yerel sanayileri sanayileşen bir Avrupa'nın artan taleplerini karşılamak için gelişti. Küçük bir Avrupalı ​​göçmen akışı, Avrupa ile Filipinler arasındaki seyahat süresini yarı yarıya kesen Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla geldi . Rahipler ve sömürge yetkililer tehlikeli buldum hükümet ve toplum hakkında yeni fikirler, hızla özellikle yoluyla, Filipinler içine kendi yolunu buldu Masonlar diğerleriyle birlikte ideallerini yaymak, Amerikan ,İspanyol liberalizmini de içeren Fransız ve diğer devrimler .

Filipinli milliyetçiliğin yükselişi

Tagalog Filipinli mestizo, 1800'lerin başında. Orijinal başlık: Métis indiens-espagnols. Gönderen Aventures d'un Gentilhomme Breton aux Filipinler iles1855 yılında yayınlanan Paul de la Gironiere tarafından.

Filipin ticaretinin dünyaya açılması, iş dünyasına ve Manila’yı “Asya’nın Paris’i” yapan yapılara neden oldu. La Insular Puro Fabrikası en popülerlerinden biridir.

Filipinler'in bir hammadde kaynağı olarak ve Avrupalı ​​üreticiler için bir pazar olarak geliştirilmesi çok fazla yerel zenginlik yarattı. Birçok Filipinli başarılı oldu. Hergün Filipinliler, emek talebindeki hızlı artış ve iş fırsatlarının mevcudiyeti ile yeni ekonomiden yararlandı. Bazı Avrupalılar, Filipinli Zobel, bugünün Zobel de Ayala ailesinin patriği ve Filipinli milliyetçiliğin yükselişinde öne çıkan figürlerden biri olan servet vagonuna katılmak için Filipinler'e göç etti . Gördükleri özgürlükler, Avrupa'nın en iyi üniversitelerinde çalıştılar, özgürlük ideallerini Fransız ve Amerikan Devrimlerinden öğrendiler. Yeni ekonomi, Filipinler'de genellikle etnik Filipinliler değil, yeni bir orta sınıfa yol açtı.

Manila Katedrali

19. yüzyılın ortalarında, Filipinler'in İspanya'dan ulaşmasını kolaylaştıran Süveyş Kanalı açıldı. Küçük bir artış Peninsulares dan İber Yarımadası'nın sekülelerleşmesinin tehdit Filipin kiliseler . Devlet işlerine, Criollos olarak bilinen, INSULARES lafzen "adalılar"). Yerli Insular'ın yabancı olarak gördüğü Yarımadalar tarafından hükümetlerin konumundan uzaklaştırıldı . INSULARESgiderek Filipinli olmak ve kendilerini aramıştı Los hijos del país lafzen "ülkenin oğulları"). Filipinli milliyetçiliğin ilk savunucuları arasındaINSULARES Padre Pedro Peláez , Manila başpiskoposu Filipin kilise ve keşişlere sürülmesi dünyevileştirilmesi için savaşmış; İnfaz ulusal kahramanı José Rizal'i etkileyen Padre José Burgos ; ve ırktan bağımsız olarak devlet görevlilerinin yerliler tarafından elde tutulması için mücadele eden Joaquín Pardo de Tavera . Filipinli milliyetçiliğinin yükselişi için misilleme olarak, rahipler denilen Indios muhtemelen atıfta INSULARES ve melezlerden seyirli ve hükümet ve kilise pozisyonlar için uygun olmayan yanı). Buna karşılık, Insulares Indios agraviados ile çıktıFilipinli'yi ayrımcı açıklamalara karşı savunan bir manifesto. Insulares ve Peninsulares arasındaki gerilim , Novales ve 1872'deki Cavite Mutiny'deki başarısız ayaklanmalara neden oldu; bu, önde gelen Filipinli milliyetçilerin Propaganda Hareketi yoluyla özgürlük mücadelesine devam edecek olan Mariana ve Avrupa'ya sınır dışı edilmesine yol açtı . Cavite Mutiny, papazlar Mariano Gómez , JoséBurgos ve Jacinto Zamora'yı içeriyordu ve idamları gelecek nesil Filipinli milliyetçilerin yıkıcı faaliyetlerini etkileyebilecek olan José Rizal, sonradan romanı El filibusterismo'yu bu rahiplere adadı .

İspanyol liberalizminin yükselişi

Liberaller 1868 İspanyol Devrimi'ni kazandıktan sonra , Carlos María de la Torre genel vali olarak görev yapmak üzere Filipinler'e gönderildi (1869-1871). Uyguladığı reformlar nedeniyle Filipinler'deki en sevilen valilerden biriydi. Bir zamanlar Padre Burgos ve Joaquín Pardo de Tavera gibi destekçileri onu Malacañan Sarayı önünde serenat etmişlerdi . İspanya'daki Bourbon Restorasyonu ve Liberallerin iktidardan çıkarılmasının ardından de la Torre, demir yumrukla hükmetmeye yemin eden Genel Vali Izquierdo tarafından geri çağrıldı .

Masonluk

Masonluk , 19. yüzyılda Avrupa ve Amerika'da cömert bir şekilde kazanıp Filipinler'e giden yolu buldu. Batı Dünyası hızla değişiyordu ve Roma Katolik Kilisesi'nden daha az siyasi kontrol istedi.

İlk Filipinli Masonik loca Revoluccion'du . Barselona'da Graciano Lopez Jaena tarafından kurulmuş ve Nisan 1889'da tanınmıştır. 29 Kasım 1889'da ibadet eden ustası olmaktan istifa ettikten sonra uzun sürmedi.

Aralık 1889'da Marcelo H. del Pilar , Julio Llorente'nin Madrid'deki Solidaridad ) yardımı ile kuruldu . İlk ibadet ustası Llorente idi. Kısa bir süre sonra Solidaridad büyüdü. Bazı üyeleri José Rizal , Pedro Serrano Laktaw , Baldomero Roxas ve Galicano Apacible'ı içeriyordu .

1891 yılında, Del Pilar bir Masonik loca kurmak için Laktaw'ı Filipinler'e gönderdi. Laktaw, 6 Ocak 1892'de, Filipinler'deki ilk Masonik kır evi olan Nilad'ı kurdu . Filipinler'de 1893'te dokuzunun Manila'da olduğu 35 mason locası olduğu tahmin edilmektedir. İlk Filipinli masondu Rosario Villaruel . Trinidad ve Josefa Rizal, Marina Dizon , Romualda Lanuza , Purificacion Leyva ve diğerleri masonik kulübesine katılırlar.

Masonluk, Filipin Devrimi döneminde önemliydi . Reform hareketini zorladı ve propaganda işini yürüttü. Filipinler'de, bir devrime itilenlerin çoğu, Andrés Bonifacio gibi masonların üyeleriydi . Aslında, Bonifacio tarafından Katipunan'ın kurulmasında kullanılan örgüt Masonik toplumdan türemiştir. Duvarcılığa katılmanın hem reformistlerin hem de Katipuneros'un paylaştığı bir faaliyet olduğu söylenebilir.

Illustrados, Rizal ve Katipunan

Milliyetçilerin 1872'de Avrupa'ya yönelik olarak Marianas ve Avrupa'ya sınır dışı edilmesi, Filipinli bir gurbetçi Avrupa'da reformcu topluluğuna yol açtı. Topluluk , Avrupa üniversitelerinde okuyan yeni nesil Ilustrados ile büyüdü . İspanyol liberallerle, özellikle de İspanyol senatör Miguel Morayta Sagrario ile müttefik oldular ve La Solidaridad gazetesini kurdular .

Filipin Devrimi 1896'da Katipunan binlerce üyeliğe sahipti. Aynı yıl, Katipunan'ın varlığı sömürge makamları tarafından keşfedildi. Ağustos ayının sonlarında Katipuneros Caloocan'da toplandı ve devrimin başladığını ilan etti. Olay, çelişkili tarihi gelenekler ve resmi hükümet pozisyonları nedeniyle Balintawak'ın Cry'ı veya Pugad Lawin'in Cry'i olarak bilinir.

Andrés Bonifacio Manila'ya genel bir saldırı çağrısı yaptı ve San Juan del Monte kasabasında savaşta yenildi. Güçlerini yeniden topladı ve Marikina, San Mateo ve Montalban kasabalarını kısaca ele geçirdi. İspanyol karşı saldırıları onu geri getirdi ve Balara ve Morong dağlarına çekildi ve oradan gerilla savaşına girdi . 30 Ağustos’a kadar, isyan sekiz eyalete yayılmıştı. Bu tarihte, Genel Vali Ramon Blanco , bu illerde bir savaş hali ilan etti ve onları sıkı yönetim altına aldı . Bunlar Manila , Bulacan , Cavite , Pampanga , Tarlac idi., Laguna , Batangas ve Nueva Ecija. Daha sonra Filipinli bayrağındaki güneş ışınlarının sekizinde temsil edileceklerdi . Emilio Aguinaldo ve Cavite'den Katipuneros isyancıların en başarılısıydı ve eyaletlerinin çoğunu Eylül-Ekim ayına kadar kontrol ettiler. Bölgelerini EdilbertoEvangelista tarafından tasarlanan siperler ile savundular .

İspanyol-Amerikan Savaşı

25 Nisan 1898'de İspanya-Amerikan Savaşı başladı. 1 Mayıs 1898 tarihinde, içinde Manila Körfezi Savaşı , Asya Filosu arasında ABD Donanması Commodore liderliğindeki George Dewey gemiye USS Olympia , kararlı Filipinler İspanyol deniz gücüne yendi. Deniz kuvvetlerinin kaybı ve Manila Körfezi'nin kontrolü ile İspanya, Manila'yı ve dolayısıyla Filipinler'i savunma yeteneğini kaybetti.

19 Mayıs'ta Emilio Aguinaldo ABD Donanması gemisinde Filipinler'e döndü ve 24 Mayıs'ta Filipinli kuvvetlerinin komutasını aldı. Filipinli kuvvetler ülkenin çoğunu İspanyollardan kurtarmıştı. 12 Haziran 1898'de Aguinaldo , İspanya'dan bağımsızlık ilan eden Filipin Bağımsızlık Bildirgesi'ni yayımladı . Filipino kuvvetleri daha sonra Amerikan kuvvetleri gibi Manila'ya kuşattı.

Manila Körfezi Savaşı

1898 Ağustos'unda İspanyol genel vali, sahte bir savaşın ardından Manila'yı Amerikalılara teslim etmeleri için Amerikan komutanlarıyla gizlice karar verdi. 13 Ağustos 1898'de, Manila Savaşı sırasında 1898) , Amerikalılar şehri kontrol altına aldı. 1898 Aralık'ında Paris Antlaşması (1898) imzalanarak İspanya-Amerikan Savaşı sona erdi ve Filipinler'i 20 milyon dolara sattı. Bu antlaşma ile Filipinler'deki İspanyol yönetimi resmen sona erdi.

23 Ocak 1899 tarihinde, Aguinaldo kurulan ilk Filipin Cumhuriyeti içinde Malolos .

4 Şubat 1899'da Filipin-Amerikan Savaşı , Amerikan kuvvetleri ile yeni Filipin Cumhuriyeti arasındaki Manila Savaşı (1899) ile başladı .

Gönderi için grup üyesi olmanız gerekiyor.