OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
Yanık izlerinden nasıl kurtulurum Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
SAĞLIKÇILAR
Yönetici : Erkan ASLANOĞLU
Aktivite : Aralık 9 '16
Sağlık Bakanlığı
Sağlık Bakanlığı Ekim 13 '19
Yanık izlerinden nasıl kurtulurumBir kişinin cildi çok sıcak bir şeye dokunduğunda, kaynayan suyla haşlanırsa, güneşe, bazı kimyasallara ve hatta elektriğe aşırı maruz kaldığında yanıklar oluşabilir.

İyileşme sürecinde izler sıklıkla oluşur. Kalın, renksiz cildin bölgeleri olan izler, sıklıkla hasarlı cilt hücrelerinin ölmesine neden olduktan sonra gelişir. Vücut, yaralı cildi onarmak için kolajen adı verilen ve yara izine neden olan bir protein üretir .

Cildin ne kadar zarar gördüğüne bağlı olarak yanık izleri büyük veya küçük olabilir. Yanığın ciddiyeti, bu izlerin solup solmayacağını veya kalıcı olarak görünür durumda kalacağını belirler.

Bu makalede, hangi yanık tiplerinin daha fazla izlenme olasılığı olduğunu, yanık izlerinin nasıl azaltılacağını ve yakın zamanda yapılan bir yanıktan uzun süreli izlerin nasıl önlenebileceğini inceliyoruz.




Bir yanık alma olasılığı ve ciddiyeti, bir kişinin sıcağa ne kadar süre maruz kaldığı ve yoğunluğuna bağlıdır.

Yanıklar, cildin ne kadar etkilendiğine bağlı olarak sınıflandırılır:

  • Birinci derece yanıklar cildin dış katmanına (epidermis) zarar verir ve kızarıklık ve ağrıya neden olur. Genellikle deride yara izi bırakmadan 6 gün içinde iyileşir .
  • İkinci derece yanıklar hem epidermiyi hem de derinin altındaki katmanı (dermis) etkiler. Acı ve kızarıklığın yanı sıra, ikinci derece yanıkları olan insanlar da kabarcıklar yaşayabilir. Bu yanıkların iyileşmesi 2 ila 3 hafta sürebilir ve daha fazla yara izlenmesi daha olasıdır.
  • Üçüncü derece yanıklar en şiddetli olanlarıdır. Cildin üst iki katmanına zarar verir, ancak kemiklere ve tendonlara da zarar verebilir ve sinir uçlarını etkileyebilir. Üçüncü derece yanıkları olan kişiler de derilerinin beyaz veya siyah olduğunu fark edebilirler. Bu yanıkların iyileşmesi uzun zaman alabilir ve bir yara izi oluşturması muhtemeldir.

İkinci ve üçüncü derece yanıkların neden olduğu izler, görünümlerine ve cildi nasıl etkilediklerine göre kategorilere ayrılır:

  • Hipertrofik izler kırmızı veya mor görünebilir ve cilt seviyesinin üzerinde yükselir. Sıcak hissedebilir ve kaşıntılı hale gelebilirler.
  • Büzülme izleri cildi, kasları ve tendonları daha sıkı hale getirir ve normal cilt hareketlerini kısıtlar.
  • Keloid izleri parlak, tüysüz bir yumru oluşturur.


Birçok yara izleri zamanla kaybolur. Bununla birlikte, keloid izleri sıklıkla kendiliğinden solmaz ve tedavi gerektirebilir.

Bir yara izi oluştuğunda, kişi yara izinin görünümünü azaltabilir:

  • Silikon jel uygulamak . Araştırmalar bunun boyut, sertlik ve kızarıklığın azaltılması da dahil olmak üzere mevcut izlerin görünümünü azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir .
  • Bölgeyi güneşten korumak . Güneşten gelen ultraviyole ışınları izlerin daha koyu bir renk almasına ve daha belirgin olmasına neden olabilir. Amerikan Dermatoloji Akademisi (AAD), insanların SPF 30 veya üstünün koruyucu kıyafetlerini ve güneş koruyucularını giymelerini tavsiye eder .
  • Tezgah üstü yara izi kaldırma ürünlerine karşı dikkatli olun . Bu tür ürünlerin etkinliği genellikle denenmez.

Yanık izleri ciddi sıkıntıya neden olursa, bir kişi doktoruyla skar dokusunu azaltma seçenekleri hakkında konuşabilir. Bu tedaviler hasarlı kollajen ile çalışmayı içerir.

AAD izleri azaltmak için aşağıdaki tıbbi seçenekleri öneriyoruz:

  • ağrıyı azaltabilen ve keloid ve diğer izlerin boyutunu azaltabilen steroid enjeksiyonları
  • keloid ve diğer izlerde kızarıklık, ağrı ve sertliği azaltabilir lazer tedavileri.
  • yara dokusunu kaldırmak, keloid izlerinin boyutunu azaltmak ve cilt hareketlerini iyileştirmek için yapılan ameliyat

Bu tedaviler izleri azaltmaya yardımcı olsa da, onları tamamen çıkarmayabilir ve iyileşme zaman alabilir.

Yara izlerinde A vitamini veya E vitamini içeren kremler kullanmaktan kaçının , çünkü bu durum onları daha da belirginleştirir. Ancak, cildi nemli tutmak önemlidir.


Yara izleri nasıl önlenir

Son bir yanıktan sonra, kişi izlerin ciddiyetini önlemek veya azaltmak için çeşitli yöntemler kullanabilir:

Doğrudan yanma gerçekleştikten sonra, kişi şunları yapabilir:

  • yanıkları soğuk veya ılık suyla durulayın, sonra cildin kurumasını bekleyin
  • Enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için sterilize edilmiş bir aplikatör kullanarak antibiyotik antama uygulayın
  • gazlı bez ile yerinde tutulan yapışmaz bir bandaj ile yanık örtmek
  • İyileşmek yerine yaranın kızarması durumunda tıbbi yardım alın.


Yanık iyileşdikten kısa bir süre sonra, bir kişi:

  • cildin birbirine yapışmasını önlemek için cildinizi her gün birkaç dakika boyunca etkilenen alanın etrafına dikkatlice gerin
  • Kabarcıkların kendiliğinden patlamasını ve akmasını bekleyin, daha sonra doktora ölü deriyi kesmesini bekleyin.
  • Hasarlı bölgeyi birkaç ay boyunca elbise veya güneş koruyucu ile örtün

Ciddi yanıkların iyileşmesini sağlamak için doktorla düzenli randevular alın. Yara izinin nasıl önleneceği veya azaltılacağı ve yanığın olması gerektiği gibi iyileşip iyileşmediğini kontrol edebilirler.

Yanıklar nasıl tedavi edilir?

Bir kişi genellikle evde en az 5 dakika soğuk suya batırarak evde birinci derece bir yanık tedavisi yapabilir.

İkinci derece yanık olan kişiler genellikle tıbbi bir profesyonel görmelidir. Bununla birlikte, insanlar küçük yanıkları evde aşağıdaki şekillerde tedavi edebilir :

  • Antibiyotik merhem . Etkilenen bölgeye ince bir antibiyotik merhem tabakası uygulanması, iyileşmeyi arttırır ve enfeksiyon riskini azaltır.
  • Gazlı bez bandajları . Yanığın steril, yapışmaz tül ile kaplanması, cildi korur ve enfeksiyon riskini azaltır.

Üçüncü derece yanıklar çok ciddidir ve derhal tıbbi müdahale gerektirir.

Üçüncü derece yanıklar için tedavi şunları içerir:

  • Sıkıştırma giysiler etkilenen bölgeyi destekleyen sıkı kıyafetler. Bu basınç cildin iyileşmesini sağlar. Bir kişinin, yanmaya iyileşmesi için birkaç ay boyunca bütün gün bir kompresyon giysisi giymesi gerekebilir.
  • Deri greftleri . Deri grefti, vücudun başka bir bölgesinden veya bir donörden sağlıklı bir cilt alan ve yanmış cilt bölgesini kaplamak için kullanan bir cerrahtan oluşur.
  • Cerrahi . Bir yanık derinin bir kısmının birbirine yapışmasına (kasılmalar denir) neden olursa, kişi bunları serbest bırakmak ve hareketi etkinleştirmek için ameliyat gerekebilir.
  • Vücuttaki sözleşmelerden etkilenen alanlarda hareketi teşvik eden fizik tedavi de yardımcı olabilir.

Bir yanık bir hafta içinde iyileşmezse, büyüklüğü veya ciddiyetine bakılmaksızın, doktorunuza randevu alın. Yanık izi şiddetli ise veya zamanla solmazsa, kişi de doktora danışmalıdır.

Aloe vera jeli uygulamak, antioksidan yiyeceklerden zengin bir diyet yemek , bol su içmek ve bazı takviyeleri almak bir kişinin iyileşme sürecini iyileştirebilir. Bununla birlikte, ciddi yanıklara herhangi bir şey koymadan ve diğer tedavileri etkileyebileceği için yeni takviyeler almadan önce bir doktora danışmanız gerekir.

Düzenlendi... Sağlık Bakanlığı (Ekim 13 '19)
Gönderi için grup üyesi olmanız gerekiyor.