OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Ritalin - Metilfenidat Nedir? Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Sağlık Bakanlığı
Sağlık Bakanlığı Kasım 6 '19
Ritalin Nedir?

Ritalin (metilfenidat) merkezi bir sinir sistemi uyarıcısıdır. Beyindeki kimyasalları ve hiperaktivite ve dürtü kontrolüne katkıda bulunan sinirleri etkiler. Ritalin, dikkat eksikliği bozukluğu (DEB), dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve narkolepsiyi tedavi etmek için kullanılır . Ritalin, bu ilaç rehberinde listelenmeyen amaçlar için de kullanılabilir.




Önemli bilgi

Eğer glokom , tikler veya Tourette sendromu veya ciddi anksiyete, gerginlik veya ajitasyon varsa Ritalin kullanmamalısınız . Metilfenidat alışkanlık yaratabilir ve bu ilaç kötüye kullanım ilacıdır.


Uyuşturucu veya alkol bağımlılığı ile ilgili sorunlarınız olup olmadığını doktorunuza söyleyin.

Uyarıcılar yüksek tansiyon, kalp hastalığı veya kalp bozukluğu olan kişilerde inme, kalp krizi ve ani ölüme neden olmuşlardır.


Son 14 gün içinde izokarboksazid, linezolid, metilen mavisi enjeksiyonu, fenelzin, rasagilin, selegilin veya tranilsikopromin gibi bir MAO inhibitörü kullandıysanız, Ritalin kullanmayın . Metilfenidat, özellikle depresyon, zihinsel hastalık veya bipolar bozukluk öykünüz varsa, yeni veya kötüleşen psikoza (olağandışı düşünceler veya davranışlar) neden olabilir. Parmaklarınızda veya ayak parmaklarınızda uyuşma, ağrı veya renk bozulmasına neden olabilecek kan dolaşımı sorunları olabilir.


Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu derhal arayın:

kalp sorunlarının belirtileri - göğüs ağrısı, sersemlik hissi veya nefes darlığı;

psikoz belirtileri - paranoya, saldırganlık, yeni davranış sorunları, gerçek olmayan şeyleri görme veya duyma;

dolaşım sorunlarının belirtileri - parmaklarınızda veya ayak parmaklarınızda açıklanamayan yaralar.




Bu ilacı almadan önce

Son 14 gün içinde MAO inhibitörü kullandıysanız, Ritalin kullanmayın. Tehlikeli bir ilaç etkileşimi meydana gelebilir. MAO inhibitörleri, izokarboksazit, linezolid, metilen mavisi enjeksiyonu, fenelzin, rasagilin, selegilin, tranilsikrom ve diğerlerini içerir.


Metilfenidat'a alerjiniz varsa veya varsa: Ritalin kullanmamalısınız:

glokom;

kişisel bir tik veya aile öyküsü (kas seğirmesi) veya Tourette sendromu; veya

Şiddetli anksiyete, gerginlik veya ajitasyon (uyarıcı ilaç bu belirtileri daha da kötüleştirebilir).



Uyarıcılar bazı insanlarda inme, kalp krizi ve ani ölüme neden olmuştur.

Varsa doktorunuza söyleyin:

kalp problemleri veya doğuştan kalp defekti;

yüksek tansiyon; veya ailede kalp hastalığı veya ani ölüm öyküsü.



Ritalin'in sizin için güvenli olduğundan emin olmak için, siz ya da ailenizde bir başkası olup olmadığını doktorunuza söyleyin:

depresyon, akıl hastalığı, bipolar bozukluk, psikoz veya intihar düşünceleri veya eylemleri;

motorik tikler (kas seğirmesi) veya Tourette sendromu;

ellerde veya ayaklarda kan dolaşımı sorunları;

nöbet veya epilepsi; yemek borusu, mide veya bağırsaklarla ilgili sorunlar;

anormal bir beyin dalgası testi (EEG);

veya uyuşturucu veya alkol bağımlılığı öyküsü.



Ritalin'in doğmamış bir bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza bildirin. Metilfenidatın anne sütüne geçip geçmediği veya emzirilen bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Bir bebeği emziriyorsanız doktorunuza söyleyin. Ritalin, 6 yaşından küçük herkes tarafından kullanım için onaylanmamıştır.





Ritalin'i nasıl almalıyım?

Ritalin'i aynen doktorunuzun önerdiği şekilde alın. Reçetenizin etiketindeki tüm talimatları izleyin. Doktorunuz zaman zaman dozunuzu değiştirebilir. Ritalin'i daha büyük veya daha küçük miktarlarda veya önerilenden daha uzun süre kullanmayın.


Ritalin, alışkanlık yapan olabilir. Bu ilacı asla başkalarıyla, özellikle de uyuşturucu bağımlılığı veya bağımlılığı öyküsü olan biriyle paylaşmayın. İlacı başkalarının alamayacağı bir yerde saklayın. Bu ilacı satmak veya vermek yasalara aykırıdır. Size verilen tüm hasta bilgilerini, ilaç kılavuzlarını ve talimat sayfalarını okuyun. Herhangi bir sorunuz olursa doktorunuza veya eczacınıza sorunuz. Uyku problemlerini önlemek için bu ilacı sabaha alın. Ritalin tabletleri ve Ritalin SR tabletleri yemekten en az 30 ila 45 dakika önce alınmalıdır. Genişletilmiş salımlı Ritalin LA kapsülleri , yiyeceklerle birlikte veyayiyeceksiz olarak alınabilir. İlaç etiketindeki talimatları izleyin.


Sürekli salimli bir tableti ezmeyin, çiğnemeyin veya kırmayın . Tableti bütün yutunuz. Tableti kırmak, bir kerede serbest bırakılan ilacın çok fazla olmasına neden olabilir. Yutmayı kolaylaştırmak için, Ritalin LA kapsülünü açabilir ve ilacı bir kaşık dolusu puding veya elma püresi serpebilirsiniz. Çiğneme yapmadan hemen yutunuz. Karışımı daha sonra kullanmak üzere saklamayın. Ritalin'i kullanırken doktorunuzun düzenli ziyaretlerde ilerlemenizi kontrol etmesi gerekecektir. Size tedavi eden herhangi bir doktora bu ilacı kullandığınızı söyleyin. Ameliyata ihtiyacınız varsa, cerrahınıza Ritalin kullandığınızı önceden söyleyin. İlacı kısa bir süre için kullanmayı bırakmanız gerekebilir. Oda sıcaklığında ısı ve nemden uzak bir şekilde saklayınız. İlacını takip et. Metilfenidat bir kötüye kullanım ilacıdır ve ilaçlarınızı uygunsuz veya reçetesiz kullanan bir kişi olup olmadığını bilmelisiniz.





Bir dozu kaçırırsam ne olur?

Hatırladığınız anda cevapsız dozu alın. Saat 18: 00'den sonra ise, kaçırılan dozu atlayın. Kaçırılan dozu telafi etmek için fazladan ilaç almayın.




Doz aşımı yaparsam ne olur?

Acil tıbbi yardım alın veya 1-800-222-1222 numaralı telefondan Poison Yardım hattını arayın. Aşırı doz metilfenidat ölümcül olabilir.




Ritalin alırken nelerden kaçınmalıyım?

Metilfenidat, düşüncelerinizi veya tepkilerinizi bozabilir. Araba sürerken veya dikkatli olmanızı gerektiren herhangi bir şey yaparsanız dikkatli olun.




Ritalin yan etkileri

Ritalin'e alerjik reaksiyon belirtileri varsa acil tıbbi yardım alın : kovanlar; nefes almada zorluk; yüzün, dudakların, dilin veya boğazın şişmesi.



Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu hemen arayın:

kalp problemleri belirtileri - göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, dışarıya çıkıyormuş gibi hissetmek;

psikoz belirtileri - halüsinasyonlar (gerçek olmayan şeyleri görmek veya duymak), yeni davranış sorunları, saldırganlık, düşmanlık, paranoya;

dolaşım problemleri belirtileri - uyuşukluk, ağrı, soğuk algınlığı, açıklanamayan yaralar veya parmaklarınızda veya ayak parmaklarınızdaki cilt rengi değişiklikleri (soluk, kırmızı veya mavi görünüm);

bir nöbet (konvülsiyonlar);

kas seğirmesi (tikler);

vizyonunuzdaki değişiklikler;

veya ağrılı veya 4 saat veya daha uzun süren (nadir) penis ereksiyonu.



Metilfenidat çocuklarda büyümeyi etkileyebilir. Çocuğunuzun bu ilacı kullanırken normal bir oranda büyüyüp büyümediğini doktorunuza söyleyin.



Yaygın Ritalin yan etkileri şunları içerebilir:

ruh hali değişiklikleri, gergin veya huzursuz hissetme, uyku problemleri (uykusuzluk);

hızlı kalp hızı, artan kan basıncı;

iştah kaybı, kilo kaybı;

bulantı, mide ağrısı;

baş ağrısı.

Bu, yan etkilerin tam bir listesi değildir ve diğerleri oluşabilir. Yan etkileri konusunda doktorunuza danışın. Yan etkileri FDA'ya 1-800-FDA-1088’de rapor edebilirsiniz.





Başka hangi ilaçlar Ritalin'i etkiler?

Mide asidi ilacı kullanmadan önce doktorunuza sorunuz (Alka-Seltzer veya sodyum bikarbonat dahil). Bu ilaçların bazıları vücudunuzun metilfenidat emilim şeklini değiştirebilir ve yan etkileri artırabilir.


Birçok ilaç metilfenidat ile etkileşime girebilir. Buna reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar, vitaminler ve bitkisel ürünler dahildir. Tüm olası etkileşimler bu ilaç rehberinde listelenmemiştir. Doktorunuza mevcut tüm ilaçlarınızı ve kullanmaya başladığınız veya bıraktığınız tüm ilaçları anlatın.




Daha fazla bilgi

Unutmayın, bu ve diğer tüm ilaçları çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın, ilaçlarınızı asla başkalarıyla paylaşmayın ve Ritalin'i yalnızca belirtilen endikasyon için kullanın.


Bu sayfada görüntülenen bilgilerin kişisel durumunuza uyduğundan emin olmak için her zaman sağlık uzmanınıza danışın.

Paylaş: