OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Helena Petrovna Blavatsky Kimdir? Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
World History
World History Kasım 9 '19

Helena Petrovna Blavatsky Kimdir?

Yaşamı ve Çalışmasının Bir Kroki

HP Blavatsky (1831-1891), 19. yüzyılın en olağanüstü ve tartışmalı figürlerinden biriydi. Hayatının, yazılarının ve öğretilerinin dünya düşüncesi üzerindeki etkisi önemli olmuştur. Aşağıda hayatı, çalışması ve yazılarına genel bir bakış yer almaktadır.

Helena Petrovna BlavatskyHelena Petrovna von Hahn, 12 Ağustos 1831'de Güney Rusya'da Dinyeper Nehri üzerinde bir kasaba olan Ekaterinoslav'da doğdu. Albay Peter von Hahn'ın kızı ve ünlü bir romancı olan Helena de Fadeyev'di. Annesinin yanında, tanınmış bir botanikçi ve yazar olan yetenekli Prenses Helena Dolgorukov'un torunuydu. Annesinin 1842'de erken ölümünden sonra, büyük annelerinin büyükbabasının Saratov'taki evinde dedesi Sivil Vali olarak bulundu.

Helena istisnai bir çocuktu ve küçük yaşta etrafındakilerden farklı olduğunun farkındaydı. Bazı psişik güçlere sahip olması, ailesini ve arkadaşlarını şaşırtmıştı. Bir keresinde tüm otoriteye karşı sabırsız, ancak çok hassas, birçok yönden yetenekli oldu. Zeki bir dilbilimci, yetenekli bir piyanist ve iyi bir ressam, yarı-kır atların korkusuz bir binicisiydi ve her zaman doğaya yakın. Çok erken yaşta, bir şekilde hizmet ömrüne adanmış olduğunu ve özel bir rehberlik ve korumanın farkında olduğunu hissetti.

Neredeyse on sekiz yaşındayken, orta yaşlı Nikifor V. Blavatsky, Yerivan İl Vali Yardımcısı, asi bağımsızlık havasında ve muhtemelen çevresinden kurtulma planıyla evlendi. Evlilik, onun için hiçbir şey ifade etmiyordu ve asla tüketilmedi. Birkaç ay içinde babası tarafından sağlanan parayla kaçtı ve Türkiye, Mısır ve Yunanistan'da geniş bir yolculuk yaptı.

Üstad MoryaYirminci doğum gününde, 1851'de, o zaman Londra'daydı, çocukluktan itibaren psiko-manevi görüşlerinde tanıdığı kişiyle tanıştı - yani Rajput doğumunun Doğu Doğuşu, Mahatma Morya ya da M. Teosofistler arasında sonraki yıllar. Ona kendisi için saklanan eserden bir şey söyledi ve o andan itibaren rehberliğini tamamen kabul etti.

BlavatskyAynı yıl, Helena Kanada'ya girdi ve ABD, Meksika, Güney Amerika ve Batı Hint Adaları'nın çeşitli bölgelerinde maceracı seyahatlerinin ardından 1852'de Cape ve Seylon'dan Hindistan'a geçti. Tibet'e girme girişimi başarısız oldu. 1853'te Java aracılığıyla İngiltere'ye döndü. 1854 Yazında, yine Amerika'ya gitti, Rockies'i muhtemelen kapalı bir vagonda bir göçmen karavanıyla geçerek tekrar Amerika'ya gitti.

1855'in sonlarında, Japonya ve Boğazlar aracılığıyla Hindistan'a gitti. Bu yolculukta Tibet'e, okçuluk eğitiminin bir parçası olan Usta ile birlikte Keşmir ve Ladakh üzerinden girmeyi başardı. 1858'de Fransa ve Almanya'daydı ve aynı yılın sonbaharının sonunda Rusya'ya döndü ve kız kardeşi Vera ile kısa süre Pskov'da kaldı. 1860'tan 1865'e kadar Kafkasya'da yaşadı ve seyahat etti, kendisini gizli güçleri üzerinde tam kontrol altına alan ciddi bir fiziksel ve psişik kriz yaşadı. 1865 sonbaharında tekrar Rusya'dan ayrıldı ve Balkanlar, Yunanistan, Mısır, Suriye ve İtalya ve diğer yerlerden yoğun bir şekilde geçti.

Usta Koot Hoomi1868'de Hindistan'dan Tibet'e geçti. Bu yolculukta HPB, Usta Koot Hoomi (KH) ile ilk defa karşılaştı ve Küçük Tibet'teki evinde kaldı. 1870'in sonlarında Kıbrıs ve Yunanistan'a geri döndü. Mısır'a başlarken, 4 Temmuz 1871'de Spetsai adası yakınlarında gemi kazasına uğradı; boğulmaktan kurtulduktan sonra kısa sürede başarısız olan bir Societe Spirite kurmaya çalıştığı Kahire'ye gitti . Orta Doğu'dan daha fazla seyahat ettikten sonra, kısa bir süre için Temmuz 1872'de Rusya'nın Odessa kentindeki akrabalarına geri döndü. 1873 Baharında, Helena'dan Öğretmenine Paris'e gitmesi ve ondan doğrudan emir alması talimatı verildi. New York'a 7 Temmuz 1873'te indiği yere gitti.

HP Blavatsky, kırk iki yaşındaydı ve birçok alışılmadık manevi ve gizli güçlere sahipti. Mahatmaların görüşüne göre, dünyaya yeni bir sunum sunmak için, sadece eskilere dayanan Theosophia'yı özetlemekle birlikte, akıllarında bulundukları iş için en uygun araçtı.“Dinlerin büyük ve küçük olan gerçek gövdesi, ana ağacın dalları olarak olduğu,“ Asırlarca nesiller tarafından sınanmış ve doğrulanmış, birikmiş Çağlar Bilgeliği… ”. Görevi, bir yandan Hristiyan İlahiyatının yerleşik inançlarına ve dogmalarına, diğer yandan da günümüz biliminin eşit derecede dogmatik materyalist görüşüne meydan okumaktı. Bununla birlikte, yakın zamanda, iki yönlü zihinsel tahkimat setinde bir çatlak ortaya çıkmıştı. Bu, Maneviyatçılıktan kaynaklandı, sonra Amerika'yı süpürdü. Helena'nın kendi sözlerinden alıntı yapmak için: "Ben fenomenleri ve gerçeklerini kanıtlamak ve ruhsal ruhaniyet teorisinin yanlışlığını göstermek için gönderildim."

Yarbay Henry S. Olcott1874 Ekim'inde, HPB, İç Savaşı sırasında önemli bir üne sahip olan sterlini olan bir adam olan Albay Henry Steel Olcott ile Öğretmenleri ile temasa geçti. New York. Ayrıca gelecekteki Theosophical eserinde benzersiz bir rol oynayacak olan genç bir İrlandalı Avukat William Quan Judge ile tanıştı.

7 Eylül 1875'te, bu üç önde gelen şahsiyet, diğerleriyle birlikte, Teosofinin eski öğretilerini veya başkalarının ruhsal temeli olan İlahi ile ilgili Bilgelik'i tanıtmak için seçtikleri bir toplum kurdu. Neo-Platonizm, Gnostisizm ve Klasik dünyanın Gizem Okulları gibi geçmişin büyük hareketleri. Başkan-Kurucu Albay Olcott'un Açılış Adresini, Topluluğun kuruluşunun resmi tarihi olarak kabul edilen bir tarih olan 17 Kasım 1875 tarihinde teslim edildi. Kurucular, kısa bir süre sonra, daha açık bir şekilde, “Evreni yöneten yasaların bilgisini toplamak ve yaymak” gibi genelleştirilmiş bir hedef beyanından başlayarak, daha açık bir şekilde ifade ettiler.

1. Irk, inanç, cinsiyet, kast veya renk ayrımı yapmadan Evrensel İnsanlığın Kardeşliği'nin çekirdeğini oluşturmak. 2. Karşılaştırmalı Din, Felsefe ve Bilim çalışmalarını teşvik etmek. 3. Açıklanamayan Doğa yasalarını ve insanda gizli olan güçleri araştırmak.

1877 Eylül'ünde, HP Blavatsky'nin ilk anıtsal eseri Isis Unveiled'in New York'taki JW Bouton tarafından yayınlanan, ilk baskısının bin kopyalarını sattığı HP Blavatsky'nin ilk anıtsal eseri Isis Unveiled'in yayınlanması üzerine güçlü bir etki yaratıldı. on gün. New York Herald Tribune benzer ifadelerle konuşan diğer birçok gazete ve dergilerde "yüzyılın olağanüstü yapımları" biri olarak çalışmalarını değerlendirmiştir. İsis Açıklandı Altın bir iplik olarak işlenen gizli öğretilerin fonunda Okült Bilimler'in tarihi, kapsamı ve gelişimi, Sihrenin doğası ve kökeni, Hristiyanlığın kökleri, Hristiyan Teolojisinin hataları ve yerleşik ortodoks biliminin yanlışlıkları ana hatlarıyla belirtilir. Geçtiğimiz yüzyıllar boyunca, her şimdi ve sonra son iki bin yıllık çeşitli mistik hareketlerde yüzeye çıkarak.

8 Temmuz 1878'de, HP Blavatsky, çeşitli gazetelerde tanıtım alan bir etkinlik olarak ABD vatandaşı olarak vatandaşlığa alındı. Aynı yılın Aralık ayında, HP Blavatsky ve Albay Olcott, Hindistan üzerinden İngiltere'den ayrıldı.

1879 Şubat'ında Bombay'e vardıklarında, Teosifik Merkezlerini o şehirde kurdular. İnmeden kısa bir süre sonra , Allahabad'ın Öncüsü olan Hükümet Belgesi Editörlerinden Alfred Percy Sinnett ile irtibata geçildi . Bu temas çok geçmeden çok önemli olduğunu kanıtladı.

Kuzeybatı Hindistan'ı gezdikten sonra, Kurucular Bombay'a geri döndü ve 1879 Ekim ayında, ilk Teosofik Dergisi The Theosophist (halen yayınlandı), HP Blavatsky ile Editör olarak başladı. Daha sonra toplum hızlı bir büyüme yaşadı ve hem Hindistan'da hem de başka yerlerde çok dikkat çekici insanlar çekti.

Mayıs-Temmuz döneminde, 1880, Kurucular bir süre, Budizm'in canlanmasını teşvik etmek için daha sonra yaptığı çalışmaların temellerini attılar. Her ikisi de "Pancha Sila" aldı veya resmen Budistler oldu.

Alfred Percy Sinnett1880 Eylül ve Ekim aylarında, HPB ve Albay Olcott, Kuzey Hindistan'daki Simla'daki AP Sinnett ve karısı Sabır'ı ziyaret etti. Öğretilerinde Sinnett ciddi ilgi ve Teosofi Cemiyeti'nin çalışmaları Sinnett yazdığı bu yazışmalar itibaren Derneği, Mahatmaların KH ve M. sponsor edildi Sinnett ve iki Üstadlar arasındaki yazışma yoluyla iletişim kurmayı HP Blavatsky istendiğinde Gizli Dünya ( 1881) ve her ikisi de Theosophy'ye halkın çıkarını sağlamada muazzam bir etkiye sahip olan Ezoterik Budizm (1883). Mahatmas'ın Sinnett'in sorularına verdiği cevaplar ve açıklamaları 1880'den 1885'e kadar mektuplarında somutlaştırıldı ve 1923'te yayınlandı.Mahatma, AP Sinnett'e mektup yazdı . Bu Öğretmenler orijinal mektuplar British Library korunur onlar Nadir Elyazmaları Bölümü'nde özel izniyle görüntülenebilir.

Mayıs 1882'de Hindistan'ın güneyinde Adyar'da Madras'ın yakınında büyük bir mülk satın alındı ​​ve Teosofya Karargahı yıl sonunda oraya taşındı. Bu merkez çok geçmeden dünya çapında bir faaliyetin yayılma noktası oldu. Madam Blavatsky ve Albay Olcott, çeşitli ilçelere geziler düzenledi, Şubeler kurdu, ziyaretçiler aldı, sorgulayıcılarla muazzam bir yazışmalar yaptılar ve Dergilerini, asıl amacı parçaya duyulan ilgiyi canlandırmak olan en değerli ve bilimsel materyallerle doldurdular. Hindistan'ın kendi eski kutsal manevi değerinde.

Bu süre zarfında Albay Olcott, 1884 Şubat ayına kadar yaygın mezmerik iyileşmelerle uğraşırken, Londra'ya İngiliz Hükümeti'ni Seylon Budistleri (Sri Lanka) adına itiraz etmek için istifa etti. HP Blavatsky, sağlık durumu oldukça zayıfken, onunla Avrupa'ya gitti.

1878'de HP BlavatskyParis ve Londra'da yaklaşık beş ay kaldıktan sonra, HPB 1884 Yaz sonu ve sonbaharında Almanya'nın Elberfeld kentindeki Gebhard ailesini ziyaret etti ve ikinci çalışmasını The Secret Doctrine'ı yazmakla meşguldü .

Bu arada, Alexis ve Emma Coulomb (Adyar'daki çalışanlarından ikisi) tarafından şiddetli bir saldırı başladı. Durumun ayrıntılarını öğrenmek için 21 Aralık 1884'te Adyar'a döndü. Çifti dava etmek istedi, zaten Adyar'dan psişik fenomenlerin sahte sahtekarlık üretimiyle ilgili brüt iftiralarından dolayı işten çıkarıldı. Ancak HPB, önde gelen TS üyelerinden oluşan bir Komite tarafından reddedildi ve Karşılıklı Toplum Sekreteri olarak istifa etti. 31 Mart 1885'te, hiçbir zaman Hindistan toprağına geri dönmek için Avrupa'ya gitti.

Coulomb saldırısının daha sonra kanıtlandığı gibi hiçbir şekilde sağlam bir temeli yoktu. HP Blavatsky tarafından yazılmış olduğu iddia edilen sahte ve kısmen sahte mektuplara dayanarak çeşitli türlerdeki sahte psişik olayları düzenlemeye yönelik talimatlara dayanıyordu. Madras'taki bir Hıristiyan misyoner dergisi, bu mektupların en suçlayıcı kısımlarını yayınladı.

Bu arada, Psikolojik Araştırmalar Derneği (Londra), Madam Blavatsky'nin iddialarını soruşturmak için özel bir komite atadı. Ardından Aralık 1884'te, bu SPR komitesinin bir üyesi olan Richard Hodgson, Coulombs'un iddialarını araştırmak ve soruşturmak için Hindistan'a geldi. Hodgson'un bulgularına dayanarak, SPR komitesi Aralık 1885'teki son raporunda Madame Blavatsky'yi "tarihteki en başarılı, ustaca ve ilginç sahtekârlardan biri" olarak nitelendirdi. Bay Hodgson da, Madam Blavatsky'yi Rus casusu olmakla suçladı. Bu "SPR-Hodgson" Raporu, HP Blavatsky'ye yapılan müteakip saldırıların, sahtekârlıklarına, Üstatlarının bulunmamasına ve Teosofinin değersizliğine ilişkin temeli olmuştur.

1963 yılında Adlai Waterman (Walter A. Carrithers, Jr.'ın takma adı), “ Ölüm Yarışı : Madam Blavatsky hakkındaki“ Hodgson Raporu ” başlıklı çalışmasında , Hodgson'un Madame Blavatsky'ye karşı yaptığı itirazları analiz etti ve reddetti. Hodgson'un HPB'ye karşı suçlamalarından bazılarının daha fazla reddedilmesi Vernon Harrison'ın HP Blavatsky ve SPR adlı kitabı : 1885 tarihli Hodgson Raporunun İncelenmesi .

Bu kısır saldırının HP Blavatsky'nin sağlığı üzerinde en olumsuz etkisi oldu. Hindistan'ı Avrupa'dan terk eden önce İtalya'ya sonra Ağustos 1885'te Almanya'nın Würzburg kentinde The Secret Doctrine'da çalıştı . Temmuz 1886’da Belçika’nın Ostend kentine taşındı ve 1887 Mayıs’ında İngiliz Teosofistlerin davetiyesinde Londra’nın Yukarı Norwood şehrinde küçük bir eve taşındı.

İngiltere'ye geldikten sonra, Teosofi faaliyetleri hemen hızla hareket etmeye başladı. Blavatsky Köşkü kuruldu ve Teosofik düşünceleri duyurmaya başladı.

HP Blavatsky'nin Theosophist'in kontrolünü neredeyse tamamen kaybettiği gibi , Eylül 1887'de Lucifer , başlık sayfasında belirtildiği gibi "karanlığın saklı şeylerini aydınlatmak için" tasarladığı bir kurdu . Yine aynı ayda, HPB Londra, Holland Park, 17 Lansdowne Road'a taşındı.

HPB, 1888 yılının Ekim-Aralık aylarında iki büyük ciltte nihayet tamamlanan ve yayınlanan büyük eserini yazmaya devam etti. Yazının transkripsiyonu ve düzenlenmesi konusundaki saygın yardımcıları, maddi destekleri de çok büyük olan Bertram Keightley ve Archibald Keightley idi. .

Gizli Doktrin, 2 cilt, 1888Gizli Doktrin , HP Blavatsky'nin edebi kariyerinin taçlandıran başarısıydı. Cilt I, esas olarak Evrenin evrimi ile ilgilidir. Bu hacmin iskelet oluşur çevrilmiş yedi BENDLERİN, Dzyan Kitabı Ayrıca, bu hacimde HPB göre yorum ve açıklamalarla birlikte, büyük din ve dünya mitolojilerinde yer alan temel sembolleri genişletilmiş aydınlatılmasıdır. İkinci cilt,insanlığın evrimini tanımlayan Dzyan Kitabı'ndan bir dizi Stanza içerir.

Yine 1888 Ekim'inde, Madame Blavatsky, özel öğrenciler tarafından Ezoterik Felsefenin daha derin çalışılması için Teosofi Cemiyeti'nin Ezoterik Bölümünü (veya Okulu) oluşturdu ve üç ES Talimatını yazdı .

1891'de James Pryse ve GRS Mead ile HP Blavatsky 1889'da HP Blavatsky , "Teosofi Topluluğun kurulduğu çalışma için Etik, Bilim ve Felsefenin Soru-Cevapı biçiminde açık bir İfade " ve Teorik Cemiyet'in adında bir adanmışlık mucizevi cevheri olan Theosophy'nin Anahtarını yayınladı . Doğu'daki eğitimi sırasında yürekten öğrendiği bir Doğu kutsal kitabından, Altın Kıymetler Kitabı'ndan çevrilen seçilmiş alıntıları içeren Sessizliğin Sesi .

Temmuz 1890'da HPB, Londra'daki St. John's Wood, 19 Avenue Road'da Theosophical Society Avrupa Merkezini kurdu. Bu adresten HP Blavatsky, 8 Mayıs 1891'de, İngiltere'de şiddetli bir grip salgını sırasında öldü ve kalıntıları, Sokingey'deki Woking Crematorium'da yakıldı.

Yazıları ve öğretilerinin geçmişine, yaşamına ve karakterine, görevine ve gizli güçlerine karşı, HP Blavatsky, zamanla Batı medeniyetinin en büyük Okültisti ve Trans-Himalaya Kardeşliği'nin doğrudan bir temsilcisi olarak tanınmaya mahkumdur. adepts.

Paylaş: