OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Silikon Lekesi Nasıl Çıkar ? Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Serkan BEKİROĞULLARI

Kolay uygulanması, yalıtım özelliği, çabuk kuruması, çok çeşitli alanlara uygulanabilmesi ve çok güçlü yapıştırma özelliği ile silikon tamirat ve tadilat işlerinde en çok kullanılan kimyasallardan birisidir. Silikon, suya dayanıklı olmasından dolayı özellikle ıslak yüzeylerde, lavabolarda ve banyolarda da sıklıkla kullanılır.

Çabuk kuruması ve kuruduğunda bulunduğu yüzeye çok güçlü bir şekilde yapışmasından dolayı silikon, zaman zaman inatçı bir leke haline gelebilir.

Silikonun Elden Çıkartılması

Eldeki silikonun yumuşatılması için öncelikle el yeterince sıcak bir suyun içerisinde yaklaşık 5 dakika bekletilmelidir. Yumuşayan silikon sert bir cisim kullanılarak elden kazınır. Bu esnada ele zarar verilmemeye özen gösterilmeli, mümkün olduğunca kesici ve delici aletler kullanılmamalıdır. Kazımada zorlanılıyorsa, silikon sıcak su ile tekrar yumuşatılır. Eldeki silikon kazındıktan sonra çamaşır deterjanı ile silikonlu bölge ovalanarak yıkanır ve el durulanır.

Silikonun Cam, Fayans ve Ayna Gibi Yüzeylerden Çıkartılması

Bu gibi yüzeylerde, silikonun uygulama aşamasında dikkatli çalışmak gerekir. Uygulanmak istenen alanın dışına taşan silikon ıslak bir bezle veya ıslak mendille bile silinebilir. Eğer silikon biraz sertleşmeye başlamışsa bu sefer deterjanlı bez kullanılması yeterli olacaktır. Ancak bu yüzeylerdeki silikon tamamen kurumuş bir durumdaysa bu sefer silikon lekesinin jilet, cam kazıyıcı veya maket bıçağı benzeri sert bir cisim kullanılarak kazınması gerekir.

Silikonun kazınması sırasında sivri uçların olabildiğince zemine sürtülmemesine dikkat edilir. Aksi takdirde özellikle ayna ve cam gibi yüzeylerde rahatsız edici çizikler meydana gelebilir. Ayrıca bu işlem sırasında oluşabilecek kazaları önlemek için de iş eldiveni kullanılmalıdır. Kazıma sonrası kalan artıkların üzerine özel silikon sökücü kimyasallar ya da eczanelerden temin edilebilecek izopropil alkol uygulanıp ile iyice yumuşatıldıktan sonra zımpara veya bulaşık süngerinin sert yüzü ile ovalanarak çıkartılabilir.

Silikonun Kumaştan Çıkartılması

Silikonun herhangi bir kıyafete bulaşması durumunda ise bu kıyafetin elde ya da çamaşır makinesinde yıkanmaması gerekir. Sert yüzeylerden ıslak bezle çıkabilen silikonun kumaşta ıslanması, bu lekenin kumaşa iyice işlemesine ve çıkması imkânsız bir leke haline gelmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda kumaştaki silikonun aseton kullanılarak dikkatlice silinmesi gerekir. Ancak hassas kumaşlardaki silikon lekesinden tamamen kurtulabilmek için kıyafetin en kısa sürede kuru temizlemeye götürülmesi gerekir.

Paylaş: