OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Saten Nasıl Ütülenir? Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Eceduş Duşakabin
Eceduş Duşakabin Nisan 26 '16

Saten Nasıl Ütülenir?

İpek, yün ya da pamuktan elde edilebilen saten oldukça sık dokunan bir kumaş türüdür. Parlak ve kaygan bir kumaş olan saten kıyafet, perde ve örtü gibi tekstil ürünlerinde kullanılabilir. Buruşmaya karşı dayanıklı bir kumaştır ancak saten kumaşların zaman zaman ütülenmeleri gerekir. Ancak sık ve yoğun dokusuna rağmen saten kumaşlar ısıya karşı oldukça hassastır. Bu nedenle saten kumaşların zarar görmemeleri için ütü yapılırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.

Saten Nasıl Ütülenir?

Saten kumaşların ütülenmesine geçilmeden önce hem ütü masası üzeri hem de ütü tabanı tozdan arındırılmalıdır. Ayrıca ütü masasının üzerine masadan yansıyan ısının etkisiyle saten kumaşın zarar görmemesi için bir kat daha temiz ve beyaz renkli bir kumaş örtülebilir. Bu önlemler alındıktan sonra ütünün sıcaklık seçimi yapılmalıdır. Ütüde saten ya da hassas kumaş programı tercih edilmeli, bu programlar yoksa en düşük sıcaklık değer tercih edilmelidir. Ütülenecek saten kumaş ütü masası üzerine tersinden serilmeli ve kumaş üzerine de bir kat temiz ve nemli bir tülbent serilerek ütüleme işlemine geçilmelidir.

Saten kumaşın ütülenmesi seri hareketlerle yapılmalı ve ütü aynı bölgede bekletilmemelidir. Ütüleme sırasında kırışıklıklar mümkün olduğunca ütünün buhar özelliğinden faydalanılarak açılmalıdır. Ulaşılması zor olan yerlerde kırışıklıklar varsa bu bölgelerde ütünün yoğun buhar özelliğinden faydalanılarak kırışıklıklar yine buhar ile açılmalıdır. Ütü kumaş üzerine fazla bastırılmamalı, en fazla kendi ağırlığıyla hareket etmesi sağlanmalıdır.

Eğer saten kumaş ilk defa ütülenecekse ya da saten ütülenirken kullanılacak ütü yeni ise bu durumda ütüleme işlemi kumaşın kullanım sırasında görülmeyen küçük bir bölgesinde denenmeli ve ütüleme esnasında kumaşın zarar görmeyeceğinden emin olunmalıdır.

Ütülenen eşya örtü veya perde gibi ütü masasından yere sarkıyorsa, ütü masası üzerinde ileri doğru kaydırılmak suretiyle kumaşın tekrar kırışmasına izin verilmeden ütülenmelidir. Ayrıca yere değen kumaşların tozlanmaması için ütüleme esnasında yere de temiz bir örtü serilmelidir.

Ütülenen saten kıyafet ve perdeler bekletilmeden yerlerine asılmalıdır.

Bu şekilde saten kumaşların ütü sonrasında kısa süre içerisinde kırışmaları engellenmiş olur.

GRUPLAR Son En popüler

    Düzenlendi... Eceduş Duşakabin (Nisan 26 '16)
    Paylaş: