OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
BEDELLİ ASKERLİK HİZMETİ SIKÇA SORULAN SORULAR Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Whordark
Whordark Aralık 19 '14

15 ARALIK 2012 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİREN 1111 SAYILI ASKERLİK KANUNUN

GEÇİCİ 46’NCI MADDESİNİN

(BEDELLİ ASKERLİK HİZMETİ)

UYGULANMASINA İLİŞKİN SIKÇA SORULAN SORULAR

SORU 1 : Bedelli askerlik başvurusu ne demektir?

CEVAP 1 : Bedelli askerlik başvurusu; askerlik şubeleri/konsolosluk/cumhuriyet savcılıklarına şahsen müracaat, bedelin tamamı olan 30.000 TL veya yarısının ödenmesi, ödemedekontunun başvuru makamlarına teslimi ve başvuru formunun düzenlenmesiyle oluşan işlemlerin tamamıdır.

SORU 2 : Bedelli askerlik başvurusu için yapmam gerekenler nelerdir?

CEVAP 2 : Askerlik şubeleri/konsolosluk/cumhuriyet savcılıklarına şahsen müracaat edilir, yararlanma şartlarını taşıdığı tespit edilenlere ödeme belgesi verilir. Yükümlüler bu ödeme belgesiyle bankaya peşin veya taksitli olarak bedel ödemesini yapar ve dekontu başvuruda bulunduğu makama teslim eder. Bu işlemin tamamlanmasını müteakip başvuru formu doldurularak yükümlüye imzalatılır.

SORU 3 : Yurtdışından bedelli askerlik hizmetine nasıl başvurabilirim? İşlemlerimi ne zamana kadar sonuçlandırmam gerekir? Bedel ödemesini yurt içinde yaptırabilir miyim?

CEVAP 3 : Yurtdışında konsolosluklara şahsen müracaat ederek bedelli askerlik başvurusunda bulunabilirsiniz. Başvuru işlemlerinizi (şahsen müracaat, bedelin ödenmesi, dekontun konsolosluğa teslimi ve başvuru formunun doldurulması) en geç 15 Haziran 2011 tarihine kadar (bu tarih dahil) sonuçlandırmanız gerekmektedir. Konsolosluğunuzca düzenlenecek ödeme belgesini yurt içindeki yakınlarınıza göndermek suretiyle ödemede bulunabilirsiniz. Ödemelerini bu şekilde yapanlar, ödemelerine ilişkin dekont asıllarını konsolosluklarına ulaştırdıktan sonra başvuru işlemini tamamlamış olurlar. Ödemelerini yurt dışında yapacak olanlar, ödeme tarihindeki TCMB tarafından belirlenmiş döviz kuruna göre, peşin 30.000 TL’nin veya ilk taksit olan 15.000 TL’nin konvertibl yabancı ülke parası karşılığı kadar ödemede bulunurlar. 15.000 TL. tutarındaki ikinci taksitin ödenmesi de aynı şekilde yapılır.

SORU 4 : Yurtdışında oturma çalışma iznim olmadan yaşamaktayım. Bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilir miyim?

CEVAP 4 : Bulunduğunuz yerdeki konsolosluğa müracaat ederek bedelli askerlik hizmeti için başvuru yapabilirsiniz.

SORU 5 : Cezaevinde bulunan yükümlüler bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilir mi? Müracaatlarını nasıl yapabilirler?

CEVAP 5 : Cezaevinde bulunan yükümlüler de bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilirler. Cezaevinde tutuklu, hükümlü ve gözetim altında bulunanlar müracaatlarını şahsen cezaevi müdürlüklerine yapabileceklerdir.

SORU 6 : Mayıs 2012 Er celbinde sevke tabi iken sevk evrakımı aldım fakat birliğime katılmadım. Bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilir miyim? Hakkımda bakaya işlemi yapılır mı?

CEVAP 6 : Fiilen askerlik hizmetine başlamamış olduğunuz için bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilirsiniz. Hakkınızda bakaya işlemi yapılmaz, başlatılmış ise sona erdirilir.

SORU 7 : Nisan 2012 Yedek Subay celbinde sevk evrakımı alarak test mülakat merkezine katıldım fakat daha sonra birliğime teslim olmadım. Bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilir miyim? Hakkımda bakaya işlemi yapılır mı?

CEVAP 7 : Fiilen askerlik hizmetine başlamamış olduğunuz için bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilirsiniz. Hakkınızda bakaya işlemi yapılmaz, başlatılmış ise sona erdirilir.

SORU 8 : Şu an askerlik hizmetimi yapmaktayım. Bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilir miyim?

CEVAP 8 : Fiilen askerlik hizmetine başlamış olduğunuz için bedelli askerlik hizmetinden faydalanamazsınız.

SORU 9 : Sağlık nedeniyle erteli durumdayım. Bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilir miyim?

CEVAP 9 : Fiilen askerlik hizmetine başlamamış olduğunuz için bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilirsiniz.

SORU 10 : Bedelli askerlik hizmeti için 01 Ocak 2012 tarihinde başvurdum ve aynı gün 15.000 TL. yatırarak dekontu askerlik şubesine teslim ederek başvuru işlemini tamamladım. Son taksitimi hangi tarihe kadar ödemeliyim?

CEVAP 10 : 15.000 TL. tutarındaki son taksitinizi, en geç 01 Temmuz 2012 tarihine kadar bir defada peşin olarak yatırmanız gerekmektedir.

SORU 11 : Evde doğduğum için herhangi bir hastane doğum kaydım bulunmamaktadır. Kemik yaşımı belirtir sağlık raporu veya şahitlerin beyanına istinaden yaş değişikliği yaptırdığım takdirde bedelli askerlikten faydalanabilir miyim?

CEVAP 11 : Askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişiklikleri mahkemece resmi hastane doğum kayıtları esas alınarak yapılmadığı takdirde askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle askerlik çağına girdikten sonra yukarıda belirttiğiniz nedenlerle yaş değişikliği yaptırdığınız takdirde bedelli askerlik müracaatınız kabul edilmeyecektir.

SORU 12 : Daha önceki yıllarda dövizle/bedelli askerliğe başvurmuş ve temel eğitime başlamış olanlardan Kanun’da belirtilen şartları yerine getirmediklerinden dövizle veya bedelli askerlik kapsamından çıkartılan yükümlülere son çıkan bedelli askerlik uygulamasından yararlanma hakkı verilecek mi?

CEVAP 12 : Geçmiş yıllarda gerekli şartları sağladıklarından dövizle veya bedelli askerlik hizmetine başvurmuş ve silâhaltına alınarak temel askerlik eğitimine başlamış veya tamamlamış ancak Kanun’da belirtilen hükümleri yerine getirmediklerinden dövizle veya bedelli askerlik kapsamından çıkartılan yükümlülere bu Kanun’un yayım tarihinden itibaren 6 (altı) ay süreyle bedelli askerlik hizmetine başvuru hakkı verilmiştir. Bu durumdaki yükümlüler 15 Aralık 2012 tarihine kadar bedelli askerlik hizmetine başvurabilecektir.

SORU 13 : Bedelli askerlik için taksit ödeme sayısı 2’den 12‘ye çıkarıldı mı?

CEVAP 13 : Bedelli askerlik için taksit ödeme sayısında bir değişiklik söz konusu değildir. Kanun’da belirtildiği gibi peşin veya 2 eşit taksitle ödeme yapılacaktır.

SORU 14 : Bedelli askerlik hizmeti için 14 Haziran 2012 tarihinde başvurdum ve aynı gün 15.000 TL. yatırarak dekontu askerlik şubesine teslim ederek başvuru işlemini tamamladım. Son taksitimi hangi tarihe kadar ödemeliyim?

CEVAP 14 : 15.000 TL. tutarındaki son taksitinizi, en geç 14 Aralık 2012 tarihine kadar bir defada peşin olarak yatırmanız gerekmektedir.

SORU 15 : Bedelli askerliğe müracaat ederek 15.000 TL. yatırdım. İkinci taksiti yatırmadan bedelli askerlikten faydalanmaktan vazgeçersem veya askerliğe elverişsiz hale gelirsem ödediğim bedeli geri alabilir miyim?

CEVAP 15 : Bedel ödemesini tamamlamadan bu hakan faydalanmaktan vazgeçmeniz veya askerliğe elverişsiz hale gelmeniz halinde ödediğiniz bedel iade olunur.

Paylaş:
Whordark
Whordark Aralık 19 '14

15 ARALIK 2012 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİREN 1111 SAYILI ASKERLİK KANUNUN

GEÇİCİ 46’NCI MADDESİNİN

(BEDELLİ ASKERLİK HİZMETİ)

UYGULANMASINA İLİŞKİN SIKÇA SORULAN SORULAR