OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Gözü kaynak alması sonrası yapmanız gerekenler. Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Whordark
Whordark Mart 28 '15

Her şeyden önce dayanılmaz bir hal almasını beklemekten ise doktor tedavisi söz konusu konumuzda mevcut ama bir hekimin duruma dahil olabileceği hassasiyetinin bilincinde olunuz. Söz konusu Göz ise Doktora gidin yıkama işlemi yaptırın. Olası doktora gidemeyenler için acil çözümler sıralanmıştır.

Merhaba öncelikle konuyu uzatmadan yazıma direk girmekte fayda var diye düşünüyorum. Yılların kaynakçılarından biri dahi olsanız bu başınıza gelebilecek bir sorundur.Öncelikle bir kaynakçının kaynak yapmaya başladığında başına gelen farkında olduğu ve olmadığı hususlar bu konuda yapması gerekenler ve kişisel tedavi yöntemleri ağır durumlarda yapılması gerekenler sıralı halde alttadır.



KAYNAK YAPARKEN KORUNMA VE OLASI KAYNAK DUMANINA MARUZKALMA :

Bir kaynakçının ustalığı elbetteki önem arz eder işi bakımından ve profesyonel olması açısından. Bu durumlarda profesyonel kaynakçıların sağlık açısından dikkat etmesi gereken bir kaç takım kurallar bulunmaktadır. bunların en önemli olanları Eldiven ve Gözlük kullanılması. Bazı zamanlar duyarız ben aslında usta kaynakçıyım neden oldu bilmem benim gözümüde kaynak aldı. Bu hususta es geçilen husus usta arkadaşımız sağlık kuralları ve profesyonelliğin dışında pratik çözüm yolunu denemiş ve gözlük kullanmadığınıda muhakkak eklemiştir konusuna. Kısacası bir kaynakçı iseniz her ne sebepten olursa olsun gözlük kullanımına DİKKAT ediniz. sonunda göz yorulması sonucu hastalıklar ağır körlüğe bile yol açabilir.

GÖZÜN KAYNAK ALMASI SONUCU YAPILMASI GEREKENLER :

Gözünüzü kaynak alması 2 şekilde olabilmekte bunlar.

  • Işık alması.
  • Duman alması.

KAYNAK YAPARKEN IŞIĞIN GÖZÜ ALMASI :

Kaynakçının çalışma esnasında gözlük kaçırma yöntemli genelde zayıf metal çalışmaları yapılırken maske camı tutma esnasında elektrodun zamanlamasız metalle teması sonucu yüksek dereceli kaynak ışığının gözle sürekli görülmesi. Bu durum sadece kaynakcı için değil yanında bulunan başkalarınında kaynak yapılan noktaya bakması sonucu ışığın göz damarlarını yorması sonucu ağrılara sebep verebildiği yaşanan durumlardır.



IŞIK ALMASI TEDAVİSİ:

Kaynak ışığına maruzkaldığınızda yapmanız gereken işinizi yada ışığın kaynağından uzaklaşmanız. Bir süre başka işle meşgul olunuz.

--Kaynak Işık aldı evde gece yanmaları oluştu:

  • Karanlık ortamda durmayın.
  • Bulunduğunuz oda kesinlikle ışık açık olmamalı. (diyeceksiniz hem karanlık hem aydınlık neden, Göz karanlıkta fizyolojik dinlenme durumuna geçer aydınlık durumda işleve devam eder yorulacaktır. Bir mum yada fener ışıgı size dönük olmaması şartı ile odanızda yansın.)
  • Uyumadan önce yüzünüzü iyice sabunlayarak yıkayın yıkarken gözlerinizi açık tutarak suyun gözünüze temasını sağlayınız.
  • Göz damlası varsa damlatınız.
  • Patates suyu, Liman suyu damlatma yönetemleri deneyebilirsiniz.
  • Soğuk havlu içinde buzla arada rahatlatın( Naylon ile buz yada buz torbası koymayın gözleriniz şişer)

KAYNAK DUMANI'NIN GÖZÜ ALMASI DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER:

Kaynak yapan kişinin başına gelebilecek en kötü kabus diyebiliriz. Duman alması 2 hususla sonuçlanır.

Göz alması

Deri yanması.



GÖZ ALMASI :

Kaynak esnasında her ne sebeple olursa olsun elektrot dumanına maruz kalmanız durumunda derhal işinizi bırakmanız önemle söyleyebilirim.Dönüşü olmaz sakatlıklık ve hastalıklarla sonuç'lanabilir.

Gözünüzü kaynak dumanı aldığında yapmanız gerekenler.

Derhal yüzünüzü iyice yıkayınız yıkama işlemi esnasında gözler açık durumda suyun göze iyice değdiğine emin olursunuz zaten yanma olacaktır. Çok olmamak şartı ile deterjanlı suyun göze temasıda ağır duman almasında kullanılabilecek yöntemlerdendir. (Çok kullanmayın kimyasal olduğunu unutmayın, bilinmedik markalardan kaçının.)

Göz damlası kullanma. Faydası alma şiddetine bağlı. Çoğu durumlarda işe yaramaz.Ama bir yol sonuçta.

Oda kesinlikle ne karanlık nede aydınlık olmalı. loş mum ışığı gibi bir ortamda uyuyun.

Eğer dayanılmaz bir yanma yada açı var ise doktora gidin gözünüzü yıkayaçaklar. Unutmayın o duman dediğimiz demir tozu göz görmez ama çoksa hissettiğiniz acı ne demek istediğimi anlatıryordur.

Patates, Limon suyu kullanma gözlerinizin içine damlatma yöntemi. bir bezin içine koyulan limon patates sıkılarak damıtılır.

Patates dilimlenir göz yuvasına konularak uzunca bezle sarılarak yüz üstü uyunur.

  • Uyumaya çalışırken gözlerinizi sabit tutun hareket ettirdikçe hissedersiniz.
  • Çok şiddetli aldığında sabah güneşine çıkmayın olurda mecburen çıkar iseniz gölgede durun gözler çok yaşaraçaktır .
  • Allah yardımcınız olsun bu 5-6 saat en çok işinize yarayacak madde. Çok kötü ise Doktora gidin.


DERİ YANMASI :

Kaynak yapma esnasında dumana muruz kalan cilt yanması beyaz tenli olan sevinsin kısa süreli esmerleşmeyi tadacak şaka şaka.Bu hususta başınaza geleni bilmenizde fayda var. duman cilde teması esnasında gözle göremediğimiz bir maddeyi havayla tenimize çıkartır bu ısıyla yükselen bir tür metal gazdır. Cildinizde yanma durumu ne kadar yakın kaynak yaptığınız ve işi yaptığınız zamanada bağlıdır.

Kaynak yaparken cilt yanması sonucu neler yapabilirsiniz.

  • Yüzünüzü bol su ve deterjan ile yıkayın.
  • Alkol ile temizleyiniz.
  • Temizleme esnasında hassas olun ve kesinlikle sert havlu bez kullanmayın.( Pamuk yada benzeri yumuşak malzeme kullanın.)
  • Deri üzeri temizliği yapıldıktan sonra Bepanthol yada bir yanık kremi sürünüz çok sürme gereksiz.
  • Kesinlikle yağlı krem sürmeyiniz.
  • Nemli - Islak bez ile yüzünüzü örtünüz ara ara bezi soğuk su ile yenileyin.
  • Eliniz ile kesinlikle sert dokuş yapmayın yara oluşur. Derinin üstü görülmüyor ama komple yara kaşınırsa elinizin dışını koyun ve sağa sola hareket ettirerek kaşıntıyı yumuşakça geçiriniz.
  • 4-5 saatde bir yüzünüzü soğuk su ile yıkayıp kurutunuz.
  • Yanık bariz acıları şiddetli ise doktora gidin. Gidemeyenler su ve yıkama işlemlerini mümkün olduğunca aza indirmeli yanıklarda su önerilmez.
Düzenlendi... Serkan BEKİROĞULLARI (Nisan 15 '20)
Paylaş:
Whordark
Whordark Ağustos 1 '15
Ahşap oymacılığı ve Marangozlar formu. İçeriğinden Konu taşındı. Lütfen yanlış başlıkta konu açmayalım.
Whordark
Whordark Kasım 20 '16
Demir ve Hafif sanayi üretimleri formu. İçeriğinden Konu taşındı. Lütfen yanlış başlıkta konu açmayalım.
Whordark
Whordark Kasım 20 '16
General Chat. İçeriğinden Konu taşındı. Lütfen yanlış başlıkta konu açmayalım.