OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Vektörel Çizim Nasıl Yapılır? Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Roma Reklam Aş.
Roma Reklam Aş. Aralık 9 '16

Vektörel Grafik Nedir? Vektörel grafikler çözünürlükten bağımsız, herbir nesnenin matematiksel ifadelerle oluşturulduğu ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilen grafik türüdür.

Vektörel Grafikler Hangi Programlarla Oluşturulabilir?

Vektörel grafik üretmek için hazırlanan birçok program mevcuttur. Bunların arasında en çok bilinen ve en işlevsel program olanAdobe Illustrator bulunuyor. Adobe Illustrator’un dosya uzantısı '.ai'dir. Öte yandan ülkemizde özellikle baskı alanında kullanılan ve kesinlikle Illustrator kadar kullanışlı olmayan CorelDRAW bulunuyor. Corel Draw’ın dosya uzantısı '.cdr'dir. Yine ülkemizde yoğun bir kullanıcı kitlesine sahip olan Macromedia(Adobe) Freehand bulunur. Freehand’in dosya uzantısı'.fh(X)’dir.

Bu ticari programların yanısıra arabirimi Corel Draw’a benzeyen ve açık kaynaklı, ücretsiz bir program olan Inkscape‘de denenmeye değer bir program olduğunu söylemeden geçmeyelim.Inkscape’in kullandığı dosya uzantısı .svg’dir.

Bahsettiğimiz bu dosya uzantılarının yanısıra .svg, .eps, .wmf gibi dosya uzantılarını da yukarıdaki programlar ortak olarak kullanabiliyorlar.



Vektörel Grafiklerin Avantajları

Vektörel grafikler farklı boyutlar ve farklı renklerde üretilmesi gereken çalışmalarda kullanmak için idealdir.

Farklı boyutlarda çalışmanın görsel olarak detayları herhangi bir kayıba uğramaz.

Vektörel grafiklerde nesneleri dilediğimiz gibi yeniden renklendirilebilir ya da yeniden şekillendirilebiliriz.

Vektörel grafikler dosya boyutu olarak daha az yer kaplar.


Vektörel Çizim Nasıl Yapılır?

Adobe Illustator üzerinde Pen Tool aracılığıyla oldukça estetik ve başarılı vektörel çizimler yapılabilir. Tabiki öncelikli olarak kendine biraz zaman tanımalısınız çünkü 'estetik' kavramıPen Tool aracını kullandıkça elinize oturacak bir özelliktir.

Öncelikli olarak çizmek istediğiniz objenin bir görselinin üzerinden çizim yaparak başlayabilirsiniz. Zamanla bu durum ilerleyerek daha seri çizimler hatta başarılı illüstrasyonları beraberinde getirecektir.

Kaynak:http://vektorelcizim.net

Paylaş: