OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Alaska malamutu ve Sibirya kurdu (husky) Genel Fark ve Özellikleri ...
Loading...
 
tr
Whordark
Whordark Mayıs 25 '15

Husky – Sibirya Kurdu

Husky – Sibirya Kurdu, göz alıcı güzelliğe sahip, herkes tarafından tanınan ve bilinen bir İşçi köpektir. Çok renkli gözleri, kendisine ait yüz maskesi ve parlak tüyleri ile çekici bir görünüme sahiptir. Genel olarak Husky adıyla bilinse de, diğer bir adı Sibirya Kurdu’dur.

HUSKY – SİBİRYA KURDU

HUSKY - SİBİRYA KURDU

(Konu içerisinde Husky ve Sibirya Kurdu isimleri ayrı ayrı veya birarada kullanılsa da, her iki isimde aynı köpek ırkını tarif etmektedir. Bu ırka çok benzeyen Alaska Kurdu ile karıştırmayınız.)

Genel Görünümü

Husky- Sibirya Kurdu, atletik yapılı ve güçlü bir köpek ırkıdır. Boyutları farklı olsa da, kafa yapıları, tüyleri ve renklerinin benzerlikleri nedeniyle Alaska Kurdu‘na çok benzer. Ancak alttaki resimde de görebileceğiniz gibi, boyut olarak iki tür birbirinden farklıdır.

husky ve malamute

Sibirya Kurdu dik duruşlu, uzun ve yumuşak tüylü, her zaman ileri ve dik bakan bir köpektir. Kulakları üçgen ve yukarı doğru dik bir yapıdadır. Ön bacakları, arka bacaklarına göre biraz daha uzun olsada, dik duruşu ve sırtına doğru kıvrılan kuyruğu ile kare görünüm verir.

Tamamen siyahtan, tamamen beyaza kadar her renkte görülebilir. Fakat başka hiçbir köpek türünde olmayan beyaz, temiz bir yüz yapısına ve parlak gözlere sahiptir.

Karakteri

Husky – Sibirya Kurdu, öğrenme kabiliyeti çok fazla olan yetenekli bir köpek ırkıdır. Sakin mizaçlı bir köpektir. Bu karakteri nedeniyle evinize gelen tüm misafirlere karşı sevecendir ve hoşgeldiniz diyebilir. Bu iyi bir özellik diye düşünüyorsanız, şöyle söyleyelim; Husky’nin hoşgeldiniz diyeceği misafirler arasında Davetsiz Misafirlerde olabilir. :)

Husky’lerin eğitimi, deneyimli bir yetiştirici ile kolay olabilir. Ancak ilk kez köpek besleyen biri tarafından inatçı bir köpek olarak tanımlanabilir. Çok zekidir fakat bu zekasını keyfi olarak kullanır. Eğer deneyimli bir sahibi yoksa, Husky’ler aile içerisinde alfa olmaya meyillidir. Genellikle onların eğitmenleri, eğitim alanı ile ev arasındaki farkı ayırt edebildiklerini söyler. Eğitim sırasında başarılı ve itaatkar olan Husky, evde inatçı ve başına buyruk bir köpek haline gelebilir.

Sibirya Kurdu besleyenlerin en fazla şikayet ettikleri konu, köpeklerinin kaçmaya meyilli olmasıdır. Tasmasız dolaştırıldığında pek güven vermeyen ve özgür olduğunda başına buyruk davranan bir köpek ırkıdır. Tasma ile dolaştırıldığında bile sahibine çoğu zaman zorluk çıkartır.

Bakımı

Husky – Sİbirya Kurdu çok çekici ve akıllı bir köpek olmasına rağmen, köpek barınaklarındaki yuva arayan cins köpekler arasında onları sıkça görmek mümkündür. Bunun en önemli nedeni, bakımı zor olan Sibirya Kurtları’nın yeterince düşünülmeden sahiplenilmesi veya alınmasıdır.
Husky, kalın kürklü bir köpek ırkıdır ve üst tabaka tüyleri çok uzayabilir. Bu durum köpeklere sıcak havalarda oldukça fazla sıkıntı yaratır. Bu nedenle her yıl yaz aylarının başlarında tüylerinin kesilip kısaltılması gerekir. İklimi fazla soğuk olmayan şehirlerde bu uygulamayı yılda iki kez bile yapabilirsiniz. Ayrıca derisinin hava alması ve daha az dökülmeleri için vaktiniz oldukça hergün, vaktiniz yeterli değil ise haftada birkaç gün yumuşak fırçalar ile taramalısınız.
Sibirya Kurdu’nu apartman dairelerinde beslemek için, iyi bir eğitim vermek gerekebilir. Havlamak ve ev eşyalarına zarar vermek gibi kötü davranışları olabilir. Havlamları tehdit anlamında veya bir yabancıya karşı değil, keyfi olur. Sibirya Kurdu havlamaktan ve hatta ulumaktan keyif alır.
Bahçelerde bakılacak olan Sibirya Kurdu için ise, yüksek bir çit hazırlamak gerekebilir. Bu köpek ırkı kaçmaya çok meyillidir. Kaçmak için zincir kopartmak, yüksek duvarlardan atlayabilmek ve hatta çitin altından toprağı kazarak yol açmak gibi davranışları sık görülür.
Az yemek yiyen köpeğinizi iştahsız sanmayın, bu Husky’lerin ortak özelliğidir. Husky, diğer köpek ırklarına göre daha az yiyecek tüketen bir köpek ırkıdır. Normal şartlarda onunla aynı ağırlıkta olan köpeklerden yarı yarıya daha az yiyecek tüketebilir. Kuru mama ile beslenenler için, köpeğin iştahına göre 2 öğün olmak üzere genellikle günde 1,5 – 2 ölçek / bardak yeterli olur.

Tarihi

Sibirya Kurdu tarihi tam olarak bilinmemektedir. Yapılan DNA çalışmaları onların en eski köpek ırklarından biri olduğunu göstermiştir. 1900’lerin başlarında ilk olarak Sibirya’dan Amerika’ya getirilmiş ve daha sonra Kanada’nın soğuk ikliminde yetiştirilmeye devam etmiştir. Sibirya Kurdu tarih boyunca sürü köepkleri olarak taşımacılık işlerinde kullanılmış, soğuk iklimli ülkelerde kızak çeken köpekler olmuşlardır. Günümüzde tüm dünyada aile köpeği olarak yetiştirilsede, Sibirya, Rusya ve Kanada’da halen kızak köpeği olarak kullanılır.

Özellikleri:

Alaska Malamutu, Alaska'ya özgü iş köpeği. Başlangıçta Alaska'nın kuzeybatısında yaşayan bir Eskimohalkı olan Malimiut (Malamut)İnyupikleri tarafından kızak çekmekte kullanılan Alaska Malamutu, günümüzde özellikle çocuklara son derece sevecen davranışından ötürü evlerde de beslenmektdir. Kürkü, sert dış tüyler ve daha yumuşak iç tüylerden oluşur. Kuyruğu tüylü ve sırtına doğru kıvrıktır. Pençeleri geniştir ve karada kolayca koşmasını sağlayacak biçimde tüylerle kaplıdır. Kahverengi, Lacivert badem biçimi gözleri ve gri ya da siyah-beyaz.kürküyle, kurdu andıran bir görünüşü vardır. Oldukça zeki ve sadıktır, gerektiğinde ise çok iyi bir dövüşçüdür.

Genellikle Alakaska kurdu (malamut) ile Sibirya kurdu (husky) birbirleriyle çok karıştırılır.
Farkları:

Alaska Kurdu (malamut)
Alaska kurdunun sibirya kurdundan farkı sadece boyutudur.Alaska kurdu daha iri yapılı ve tüyleri daha kalındır.Kuyruk yapısı yuvarlaktır.Diğer karakter özellikleri ise sibirya kurdu ile hemen hemen aynıdır.Kızak köpeğidir.Sibirya kurduna oranla daha güçlüdür.
Alaska kurdu boy: 55-60cm
Alaska kurdu kilo:35-40kg

Ortalama ömrü : 10 – 15 yıl

Alaska Kurdu (malamut) ile ilgili görsel sonucuAlaska Kurdu (malamut) ile ilgili görsel sonucuAlaska Kurdu (malamut) ile ilgili görsel sonucu


Sibirya kurdu (husky)
Orta büyüklükde tüyleri aşırı kalın değil kuyruk yapısı alaska kurdu gibi yuvarlak değildir.Buz mavisi gözleriyle çok güzel bir görünüme sahip köpek cinsidir.
Sibirya kurdu Erkek(Boy 53 – 60) (kilo 20 – 27 kg )
Sibirya kurdu Dişi(Boy 51 – 56) (kilo 16 – 23 kg )

Sibirya kurdu (husky) ile ilgili görsel sonucuSibirya kurdu (husky) ile ilgili görsel sonucuSibirya kurdu (husky) ile ilgili görsel sonucu

Düzenlendi... Whordark (Mayıs 25 '15)
Paylaş: