OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
AMP Nedir.? Google mobil sayfaların hızlı açılmasını sağlayın.... F...
Loading...
 
tr
Bilişim ve Teknoloji
Bilişim ve Teknoloji Mart 14 '17

AMP mobil sayfaların hızlı açılmasını sağlayan Google destekli bir frameworktür. AMP’nin neden sitelerimizde kullanmamız gerektiğinden bahsettik.

AMP‘yi özetlemek gerekirse mobilde sayfaların çok hızlı yüklenip açılmasını sağlayan iyi bir yötemdir. Bu yazıda AMP nedir? AMP ne işe yarar ? AMP neden kullanılmlı? gibi sorulara cevap vermeye çalışacağım.
AMP – Accelerated Mobile Pages Türkçe anlamıyla Hızlandırılmış Mobil Sayfalar diye geçiyor. Bu proje için 2015 yılında çalışmalara başlanmış. AMP’nin ne olduğunu, Google’ın sonuçlarını nasıl etkileyeceğini ve hazırlık aşamasında neler yapmanız gerektiğini inceleyelim.

AMP nedir?

AMP mobilde sayfaların hızlı açılmasını sağlayan Google destekli bir frameworktür. AMP’ nin çalışma mantığı şudur : Üçüncü taraf JS ve HTML kodlarına yer verilmez. Bunun yanında CSS de max. şekilde kısıtlanır. Bu kısıtlama sayesinde kullanıcı deneyimi ve hız maksimuma ulaşır.
Basitçe ifade etmek gerekirse, AMP, sayfaların normal HTML’den daha hızlı yüklenmesine (ve Google aramada önceden oluşturulmasına izin veren) statik içerik (kullanıcı davranışlarına göre değişmeyen sayfalar) için bir web sayfası oluşturmanın bir yoludur.

Twitter, Google, Pinterest, WordPress, Chartbeat, Parse, Analytics, Linkedin gibi şirketler çok yakında bu sistem üzerinde çalışmalarını yürütüyorlar.

AMP nasıl kullanılacak?

Google arama sonuçlarında bir siteye tıklamadan içeriği görüntülemek için AMP’yi kullanacak. AMP’yi mobilden araştırırken şöyle bir şey dikkatimi çekti : Google arama motoruna AMP yazdım ve arattım. Önce üstte AMP ile ilgili bir reklamdan sonra sağ tarafta görüdüğünüz AMP’nin kendi sitesini gördüm. Farkettiyseniz site adresinin altında AMP yazan bir etiket beliriyor.
Biliyorsunuz ki SEO rekabetleri her geçen gün daha da artıyor. AMP’nin ilerleyen süreçte SEO kriteri olabileceğini aklımızdan çıkarmamak gerekiyor. Bu yüzden AMP’yi birçok site kullanacak.

Google arama sonuçlarında Top Stories kısmını belki farketmişsinizdir. Aradıklarımızı AMP desteği sayesinde Top Stories bölümünde görebileceğiz.

AMP örneği

AMP gelirken yanında bazı etiketleri de getirdi. Bu etiketler orjinal sürüme eklenecek olan amp desteği ve göstereceği url etiketi diğeri de amp sayfalarına eklenmesi gereken cononical etiketidir. Bunları eklemezseniz Google’ın ayrı siteler olarak görüp kopya içerikten sizi arama sonuçlarından düşürme olasılığı olduğunu unutmayın. AMP’yi HTML sitelere uygulamayı ayrı bir yazımda bahsedeceğim. Bu yüzden bu konuda dikkatli olmanız tavsiyemdir.

AMP’nin Sınırlamaları

AMP HTML, içeriğin hızını ve okunabilirliğini artırmak için tasarlanmıştır; bu, kullanılan kodun sınırlandırıldığını belirtir. Dolayısıyla, bu yaklaşımın bazı görsel sınırlamaları vardır, bunlar:

  • Hazır bir AMP kütüphanesi dışında herhangi bir JavaScript’e izin verilmeyecektir
  • Resimler, yalnızca onlara doğru kaydırdığınızda yüklenecek (tembel yükleme işlevi)
  • CSS’nizin aerodinamik bir versiyonu gerekli olacaktır
AMP’yi Siteme Nasıl Ekleyebilirim?

AMP’yi HTML sitenizde kullanmak istiyorsanız (bu konuya daha sonraki makalelerimde değineceğim) burada bulunan linkten nasıl bir HTML sayfası oluşturacağınızı anlatan bir dokümanı inceleyerek oluşturabilirsiniz.

Eğer bir wordpress siteye sahipseniz işiniz kolay. AMP wordpress eklentisini kurarak AMP’yi kullanabilirsiniz.
Farklı bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız AMP’yi ne yapın ne edin dahil edin derim.

Örnek veriyorum : arama sonucunda sizin gibi üç blogun yayını olmuş olsun. Bu bloglar içinde sadece sizin blogunuz AMP kullanıyorsa üst sırada olacağınızdan büyük bir avantaja sahip olacaksınız.

Bu makalede Google destekli AMP projesinden bahsettik. Eksik noktaları, düşüncelerinizi yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz. “Webmaster mutfağına katkıda bulunun.”

Paylaş: