OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Çankırı Tuz Mağarası Genel Bilgi Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
World History
World History Nisan 30 '17

Tuz Mağarası

Merkez İlçeye 19 km. mesafede bulunan ve Hititler Döneminden beri işletildiği tahmin edilen tuz yatakları ülkemizin en büyük kaya tuzu rezervine sahiptir. Tuz elde etmek amacıyla açılan oyuklardan oluşan ve içerisinde kamyonların dolaştığı mağara görenleri adeta büyülemektedir. Yer yer tuzdan sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağarada üretilen kaya tuzu ilimizde bulunan tuz fabrikalarında işlenmekte ve ülke genelinde sofra ve sanayi tuzu olarak pazarlanmaktadır.

Halen özel sektör tarafından tuz üretimi yapılmakta olan mağarada üretimi tamamlanmış galerilerin turizme kazandırılması amacıyla çalışma başlatılmış ve galerilerin bir bölümü Valiliğimize devredilerek “Çankırı Kaya Tuzu Mağarasının Turizme Kazandırılması Projesi” hazırlanmıştır.

İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilecek projeye maddi destek sağlanabilmesi için (KUZKA) Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’na başvuruda bulunulmuştur. 2013 Yılı Bölge Altyapısının Geliştirilmesi (BAP) Mali Destek Programı kapsamında projemizin başarılı bulunması sonucunda Valiliğimiz ile Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı arasında 08 Ağustos 2014 tarihinde sözleşme imzalanmıştır.

Toplam bütçesi 2.835.000 TL olan ve 1.701.000 TL’si (%60) KUZKA tarafından karşılanacak proje çerçevesinde mağarada heykel ve rölyeflerin yer alacağı galeriler, Yaran Kültürü Tanıtım Galerisi, Restoran, Kafeterya, Çok Amaçlı Toplantı Salonu, Çocuk Oyun Alanı, Fosil Müzesi, Mescit, Mağara içi ışık efekt sistemleri, Dekoratif Tuz Havuzu, Spor Aktivite Alanı ile astım, bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarının tedavisine yönelik Tuz Terapi Odaları yapılacak, böylelikle mağara sağlık turizmi açısından önemli bir mekan haline getirilecektir. Proje 24 ay içinde tamamlanarak ilimiz turizmine kazandırılacaktır.

2005 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından kaya tuzundan üretilen heykellerle, 2012 yılında Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi & TÜRKSOY ve Çankırı Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen etkinlikler çerçevesinde kaya tuzundan birebir ölçüde üretilen Orhun Abideleri mağarada sergilenmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda mağarada Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Eski Dekanı Prof. Hüsamettin KOÇAN tarafından “Tuz Tadı” isimli bir Resim Sergisi açılmış, Piyano Sanatçısı Tuluyhan UĞURLU tarafından Piyano Resitali verilmiş, Ahilik Kültürü Haftası çerçevesinde Yaran Gösterileri gerçekleştirilmiştir.

Karayolları Genel Müdürlüğünce “Turistik Yol Ağı”na dahil edilen ve proje çalışmaları sürdürülen Tuz Mağarası yolu tamamlandığında ziyaretçiler daha nitelikli bir yol ile mağaraya ulaşacaklardır.

Tuz Mağarası Videoları

Çankırı Hakkında Video


**Buraya gidenler içeri giriş için vali veya belediyeden açık olduğunu sorunuz.

**İçeri girişte kesinlikle yürüyerek denemek yerine araç kullanın çok çok çok büyük yürüyerek birşey anlayamazsınız.

**Mağara çok büyük gezerken sakın abartmayın ve yalnız durmayın Büyük olduğu için Karanlık ve çok Karmaşık bir yer Kayıp olabilirsiniz.

**İçeriden Tuz alabilirsiniz...

**Akşam 5 de kapanıyor geziye gitmek isten minimum 1 saatini ayırmasını tavsiye ederiz.

**İçeride çok yoğun tuz tozu olması sebebi çok abartmayın Temiz hava ihtiyacı sorunu yaşayabilirsiniz. Sağlık ararken oksijen sorunu yaşayabilirsiniz.

**Astım- qua gibi hastaları buraya sokulması şahsi fikrimce hata olur çok tozlu ve resmen tuz ve toz soluyorsunuz.

**Bu mağarayı gezmek isteyenlere tavsiyemiz Müzeyi gezin - Asker balıkları görün.

**Yanınıza kesinlikle güçlü fenerler alın karanlık size çok faydası olacaktır.

**Mağara gidiş yolu bölünmüş yol üstüne yeni mıcırlı bir yol yapılmış DİKKATLİ olun.

**Mağara yolunu kaçırmayın. Tabela ile yol gösterilmiyor Navigasyon götürüyor yolu kaçırırsanız ileride Dağlardan dolayı telefon çekmiyor GPS çekmiyor kesin yolu kaçırdınız dönün birine sorun..!!!

**Biz gezdik çok şaşırdık ve harika bir gün geçirdik bir insanın görmek isteyebileceği bir yer. Küçük bir şehir sizi karşılayacak. Küçük ama modern ve kendi içinde çok yoğun bir araç yoğunluğu var park sorunu yaşayabilirsiniz. İnsanları ılıman kişilikli bir bölge, kendine has bir saygınlık ve yapısı var sıcak ve hoş insanları bulunmakta. Kendinizi güvende hissederek bir gezi geçirebilirsiniz. Bu geziyi planlıyorsanız size bu tavsiyelerimize ek olarak erken yola çıkın ve şehrin diğer gezi alanlarınıda görün.

İyi seyirler dileriz......SOSYALLİFT Süper Adminler Gezisi amaçlı düzenlenme eklenmiştir.

Düzenlendi... Serkan BEKİROĞULLARI (Ağustos 7 '20)
Paylaş: