OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Uzman Erbaş Nasıl Olunur ? Uzman Çavuş Uzman Onbaşı Olmna Forum | S...
Loading...
 
tr
Whordark
Whordark Ekim 5 '15

Uzman erbaş kavramı ülkemizde geçmişi çok da eskiye gitmeyen bir rütbedir. Yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösteren uzman erbaşlık dünyada profesyonel ordu sistemine geçmiş tüm silahlı kuvvetlerde er ve erbaşın yapacağı işi profesyonel bir şekilde yapmak için istihdam edilmişlerdir. Uzman erbaşlar genel olarak askerlerin eğitimleriyle, evrak işlerinde ya da mensubu olduğu sınıfının gerektirdiği işlerde çalışabilirler. Uzman erbaşlar; iki yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla sözleşme yaparak göreve başlar. Kendi içlerinde uzman onbaşı ve uzman çavuş olmak üzere iki rütbe bulunmaktadır. Uzman erbaş nasıl olunur sorusunun ilk cevabı bir takım şartları taşımak ve gereken sınavlara girmektir. Bu şartlar:

  • – Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • – Müracaat tarihinde 26 yaşından gün almamış olmak
  • – Askerlik hizmetinin 6’nci ayı ile terhisini takip eden üç yıl içerisinde başvurmak.
  • – Ortaokul, lise, yüksekokul veya fakülte mezunu olmak. (Bazı ilanlarda en az lise mezunu olmak şartı da aranabilir)
  • – Türk Silahlı Kuvvetlerinde daha önce subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaş olarak istihdam edilmemiş, askeri öğrencilikle ile ilişiği kesilmemiş olmak.
  • – Taksirli suçlar hariç olmak üzere, affa veya zaman aşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş veya ertelenmiş ve adli sicilden çıkarılmış olsa dahi, bir cürümden hükümlü bulunmamak, soruşturma altında veya yargılanıyor olmamak.
  • – TSK manevi şahsiyetine gölge düşürücü, askerlik şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunmamış, tutum ve davranışları ile yasa dışı siyasi, yıkıcı, bölücü, ideolojik görüşü benimsememiş olmak.
  • – Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için Birlik Komutanlıklarınca düzenlenen Nitelik Belgesinde 80 ve üzeri not almış olmak
  • – Tüm sınavları geçen adaylar için TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak; sevk edildikleri asker hastanesinden komando uzman erbaş adayı seçilenler için “Komando Uzman Erbaş Olur, Paraşütle Atlar”, diğer sınıflar için “Sağlam, Uzman Erbaş Olur” kayıtlı sağlık raporu almış olmak,
  • Boy ve kilo oranları tablosunda belirtilen değerler içerisinde bulunmak (Adayların en az 164 cm, en fazla 210 cm boyunda olmaları

Bu şartları sağlayan her Türk vatandaşı uzman erbaşlık sınavına başvurabilir.(güncel uygulamalar için ilgili kanun ve yönetmeliklere bakınız) Uzman erbaşlık sınavı yazılı sınav, fiziki kabiliyet yeterlilik testi ve mülakat sürecinden oluşmaktadır. Yazılı sınavın ardından ön sağlık muayenesi de yapılacaktır.

Yazılı sınav Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Millî Tarih, Millî Coğrafya, Matematik, Türkçe-Dil Bilgisi, Temel Vatandaşlık Bilgisi konularından yapılır. Soru sayısı 50 olabileceği gibi daha az ya da daha çok olabilmektedir. Bu sınavdan minimum 70 alanlar başarılı kabul edilmekte.

Yazılı sınavda başarılı olanlar ön sağlık muayenesine alınırlar. Ön sağlık muayenesinden vücutta yanık, kesik, ameliyat, izleri olmaması gerekir. Yani fiziki görünüşü kusursuz olmalıdır. Ayrıca yönergede yazan diğer sağlık koşullarına da bakılır.
Ön sağlık muayenesinden geçenler Fiziki Kabiliyet Yeterlilik Testine girerler. Spor sınavı olan fiziki kabiliyet yeterlilik testinde 1500m. Koşu, mekik ve şınav çekme gibi kabiliyetlere bakılır.
Şoför sınıfında olacaklara Psikoteknik Test uygulaması yapılır. Psikoteknik Testte görsel ve işitsel uyaranlara doğru tepki hızları ölçülür.
Fiziki kabiliyet yeterlilik sınavını da başarı ile geçen adaylar sözlü mülakata alınırlar. Sözlü mülakatta diksiyon, görünüş, genel kültür, askerlik hakkındaki görüşleri irdelenir.
Yazılı sınavın %70’i, Fiziki kabiliyet ve yeterlilik sınavının ve mülakatın %15’i alınarak geçer not bulunur. Bu ortalamanın en az 70 olması gerekmektedir. Ortalaması 70 olan uzman erbaş adayları sınavı kazanarak 5 aylık eğitime alınırlar. Bu eğitimde komuta etmeyi ve ait oldukları sınıfa ait bilgileri öğrenirler.
Maaşlar görev yerine göre değişmektedir. Güncel uygulamalar için ilgili kanun ve yönetmeliklere bakınız.

Paylaş: