OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Buji Değiştirme ve Değişim zamanı - Buji Nedir..? Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Konu yeri: Forum » General » Otomobil dünyası
Whordark
Whordark Haziran 21 '17
BUJİ NE ZAMAN DEĞİŞİR? BUJİ NE İŞE YARAR?

Ateşleme sistemi parçalarından birisi olan buji, aynı zamanda yakıt tüketimi ve çekiş performansı üzerinde de doğrudan etkilidir. Buji değişimleri ve buji bakımları belirli periyotlarda yapılmazsa çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Buji fiyatları konusunda, bazı oto servis hizmeti veren firmaların yüksek fiyat politikaları bu parçaların değişimleri üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. Buji hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.

BUJİ NEDİR?

Buji, ateşleme bobininden gelen elektriği, kablolar yardımıyla bujilere aktaran parçaya denilmektedir. Bujiler düzgün bir ateşleme olması açısından son derece önemlidir ve mutlaka doğru çalışması gerekmektedir.

BUJİ ARIZASI NASIL ANLAŞILIR?

Buji arızası, otomobilinizi çalıştırdıktan sonra motorda titreme veya gaza bastığınızda egzozdan siyah renkte duman çıkması şeklinde anlaşılabilir. Bunun dışında çekiş performansında düşüş ve yakıt tüketiminde bir artış buji arızalarının en belirgin göstergelerindendir.

BUJİ NE ZAMAN DEĞİŞİR?

Buji değişimi genellikle periyodik bakım yapılırken gerçekleştirilmez. Buji değişimi her 40 bin kilometrede kontrol edildikten sonra ihtiyaç duyulması halinde yapılmalıdır. Buji değişimi yapılırken oto servis fiyatları ve oto sanayi fiyatları karşılaştırılmalı, en uygun fiyatı veren ve en kaliteli oto yedek parça kullanan firma tercih edilmelidir. Ayrıca buji kablosu değişimi de gerekiyorsa yapılmalıdır.

BUJİ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Buji temizliği, genellikle tavsiye edilmeyen bir uygulamadır. Eskimiş bujilerin yenisiyle değiştirilmesi daha yerinde bir davranış olacaktır. Buji temizliği, kontrol amacıyla sökülmesi halinde zımpara ve pas sökücü spreyle yardımıyla yapılır. Zaten burada temel amaç sökülen bujinin durumunun kontrol edilmesidir. Düzgün olan buji bu tür işlemler yapıldıktan sonra tekrar buji anahtarı kullanılarak yapılmalıdır.

BUJİ FİYATLARI NE KADARDIR?

Buji fiyatları arabanızın marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Bujiler kendi içlerinde de tırnak sayılarına göre ayılmaktadırlar. Tek tırnaklı buji ve 4 tırnaklı buji arasında farklı değerlere sahiptirler. Ayrıca malzeme yapısı gereği de iridyum bujiler ve normal bujiler olarak da ayrılırlar. Buji fiyatları normal bujilerde 15-35 lira, iridyum bujilerde ise 25-55 lira arasında değişiklik gösterebilmektedir.

SONUÇ OLARAK:

Her ne sebeple olursa olsun buji bakımları kesinlikle ihmal edilmemelidir. Buji bakımları yapılmayan otomobiller yüksek yakıt tüketimi ve düşük çekiş performansına sahiptirler. Buji değişiminde orijinal oto yedek parça kullanımı göz önünde bulundurulmalıdır. Oto servis ve oto sanayi gibi yerlerde buji değişimi yapılırken tırnak sayılarına ve ürün markasına kesinlikle dikkat edilmelidir. Ayrıca genellikle buji kablolarında var olan arızalarda bu saydığımız birçok unsuru etkilemektedir. Bundan dolayı buji bakımı ve buji değişimi doğru yerlerde uzman teknik personel tarafından yapılmalıdır.

Paylaş:
alimehmet
alimehmet Ağustos 2 '17

Teşekkürler