OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Motor Temizliği Nasıl Yapılır ? Motor Nasıl Temizlenir ? Motoru Yık...
Loading...
 
tr
Konu yeri: Forum » General » Otomobil dünyası
Serkan BEKİROĞULLARI
Serkan BEKİROĞULLARI Kasım 1 '15
Motor temizliği nasıl yapılır? Aracımın motorunu nasıl temizlerim? Motor temizliği zararlı mı? Nasıl motor temizlenir? Motoru temizlerken deterjanlı su kullanılır mı? Motor temizliğinin maliyeti nedir? gibi sorularınıza bu yazımızda cevap bulacaksınız. Araçlarımızı gündelik hayatta kullanırken iç ve dış temizliğine özen gösteririz. Fakat araçlarımızın görünmeyen bir bölümü olan ve hatta bazılarımızın ayda yılda bir açtığı motora genel olarak bakmayız. Temizlik yapmak istediğimizde aklımızda yer alan sorulara şöyle cevap verebiliriz.

Motor Temizliği Nasıl Yapılır ? Motor Nasıl Temizlenir ? Motoru Yıkamak Zararlı mı ?Motor Temizliği Nasıl Yapılır ? Motor Nasıl Temizlenir ? Motoru Yıkamak Zararlı mı ?Motor Temizliği Nasıl Yapılır ? Motor Nasıl Temizlenir ? Motoru Yıkamak Zararlı mı ?Motor Temizliği Nasıl Yapılır ? Motor Nasıl Temizlenir ? Motoru Yıkamak Zararlı mı ?Motor Temizliği Nasıl Yapılır ? Motor Nasıl Temizlenir ? Motoru Yıkamak Zararlı mı ?Motor Temizliği Nasıl Yapılır ? Motor Nasıl Temizlenir ? Motoru Yıkamak Zararlı mı ?Motor Temizliği Nasıl Yapılır ? Motor Nasıl Temizlenir ? Motoru Yıkamak Zararlı mı ?

Motor temizliği zararlı mı? Aracın motorunu temizlemek motora zarar vermez. Motor temizliği motordan gelen kötü kokuların (yağ, antifriz, atf vb. kimyasalların motorun kenarlarına dökülmesi, yağ kaçakları zamanla motoru kirletir) seyir halindeyken hava kanallarından içeriye gelmesini engeller.
Aracın motorunu temizlemek parçalar üzerindeki hava akışını artırır. Bu sebeple parçalar çabuk ısınmaz ve parça ömrü uzar.
Motor temizliği aracın satışında kolaylıklar sağlayacaktır. Aracı almaya gelen kişi zira arabanın motorunu görmek isteyecektir. Motoru temiz olan bir araç diğer bakılan araçlar arasında fark yaratacaktır. Ayrıca arabanıza bakmaya gelen kişi arabanın nasıl kullanıldığı hakkında olumlu düşüncelere sahip olur.

Motoru deterjanlı su veya su ile temizlemek zararlı mı? Araç motorunu su, deterjanlı suyla direk temizlemek veya temizletmek eski araçlarda her ne kadar sorun çıkarmasa da yeni araçlarda elektronik aksamın fazla olduğunu düşündüğümüzde onarılması zor ve maliyeti yüksek hasarlar bırakabilir. Bu sebeple araç motorunu su veya deterjanlı suyla direk olarak temizlemeyin-temizletmeyin. * Not: Motor temizliği nasıl yapılır maddesinde bizde su kullanacağız fakat önerdiğimiz yöntem direk su teması değildir.

Motor temizliğinin maliyeti nedir? Motor temizliğinin maliyeti aşağıda yazdığımız yazıda belirttiğimiz gibi 7 TL ile kullandığınız malzemeye göre 15 TL arasında değişmektedir.

Motor Temizliği Nasıl Yapılır? Motor temizliği aslında çok pahalı olmayıp bir paket sigara parası kadar maliyeti olan hafta sonu yapılabilecek bir uygulamadır. Aracınızın markası, modeli, yaşı ne olursa olsun (BMW, Audi, Tofaş, Toyota, VW vb…) Burada dikkat etmemiz gereken altın kural motoru temizlemeden önce kesinlikle soğuk olmasıdır. Yani aracımızın motorunu temizlemeden bir gün önce kullanılacak malzemeleri almanızı tavsiye ediyoruz. Motor Temizliğinde Kullanılacak Malzemeler: Motor temizleyici ve yağ sökücü (3 TL – 8TL civarında)
Üstübü (1 TL civarında)
Eldiven (1 TL civarında)
Pas sökücü yağlama özellikli (3 TL -5 TL civarında)
Eski bir dış fırçası veya eski bir fırça
Atlet, penye tarzı bir bez. Bezin hav’ını bırakmaması için marketlerde satılan sarı mutfak bezlerini önermiyoruz.
Ufak 1 LTlik su dolu pet şişe (Pet şişenin kapağına çivi ile ufak delikler 2-3 tane açıyoruz) Öncelikle güvenliğimizi düşünüyor eldiven kullanıyoruz. Ayrıca ellerimizin yağ kir içinde olmaması çok önemli. Aracımızı temizledikten sonra bir akşam turu atmak gerekebilir =) Motorumuzda yağ sökücünün zarar vereceği yerleri motorun durumuna göre örneğin açıkta kablo varsa sıvı temasından korumak için kapatıyoruz. Isıya dayanıklı elektrik bandı kullanmanızı tavsiye ederim. Aracımızın yakıt türü Benzin, Dizel, Benzin-LPG olabilir. Eğer aracımızda LPG Ecusu varsa vidasını açıp ecuyu söküyoruz. Sökülen ECU’nun soket uçlarına naylon geçirerek bantlıyoruz. Kullandığımız temizleyici her ne kadar sprey tarzı olsada suyun ufak bir aralıktan girmesi başımıza dert açabilir. Bu nedenle başka gördüğümüz ecu tarzı yerleride kapatmanızı öneriyorum. Bütün akşamların güvenliğini aldıysak artık motoru temizleme zamanı. Motora temizliğe başlarken lokal olarak parça parça temizlemek her zaman daha iyi sonuç verecektir. Bu sebeple yağlı yüzeyleri belirledikten sonra lokal olarak motor temizleyicimizi sıkıyoruz. Fakat bazı yağlı yüzeylerin kiri kolay kolay çıkmayabilir. Aracımızda böyle yüzeyler varsa bunlara motor temizleyicimizi sıkıp başka bölgeleri temizlemeye devam edebilirsiniz. Siz başka bölgeleri temizlerken o bölgedeki kirler yeni yeni çözünmüş olacaktır. Lokal olarak motoru temizlerken inatçı yağları diş fırçası yardımıyla çıkarmak daha kolay olacaktır. Motoru temizlerken yağ çözücünün yüzeyde fazla kurumamasına özen gösteriniz. Yağ çözücü yakıcı bir madde olduğundan yağlar çıkar çıkmaz 1 litrelik ucları delik pet şişe yardımıyla yağ çözücü sıktığımız yüzeylere hafif su sıkıyoruz. Motorun altından akan yağlar ve kirleri gördüğünüzde bu işin bu kadar kolay olduğuna şaşıracaksınız. Su tuttuğunuz yüzey plastik aksamsa leke kalmaması için atlet-penye tarzı bezimizle kurutmak çok daha iyi sonuçlar doğuracaktır. NOT: Genellikle yağlı yüzeyler kayış taraflarında olup yağ sökücü sprey lastik tarzı maddeleri çürüteceğinden dolayı kayışlara sıkmamanızı öneriyoruz. Bazı kısımlarda yağ birikintileri çıkmayacak kadar kötü ayrıca pas birikintileri bulunabilir. Bu kısımlara pas sökücü kullanıyoruz. Diş fırçası yardımıyla paslı yüzeyleri pas çözücü dökerek temizleyebilirsiniz. Önerdiğimiz pas çözücü yağlamalı olduğundan dolayı ekstra suyla temizlemeye gerek yok. Bu bölgeleri toz olmaması için bezle kurulayabilirsiniz. Motor temizliği işte bu kadar basit. 50-100-200 tl vererek motorunuzu temizlettirip aracınızı bir daha kullanılmayacak duruma getirebilirsiniz. Fakat bizim yöntemimizle bunlara gerek duyulmadan temizlemek çok kolay.
Paylaş: