OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Akne Tedavi Yöntemleri Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Whordark
Whordark Ağustos 24 '17
Akneler nasıl oluşuyor? Önce bu soruyu yanıtlamaya çalışalım: Vücuttaki hormonal değişiklikler yüzünden derideki yağ bezleri eskiye oranla daha faal olunca daha fazla yağ üretmeye başlarlar.

Aynı zamanda yağ bezi kanalını çevreleyen hücreler kalınlaşırlar ve kanal darlaşmaya başlar. Bu değişiklikler, derinin gözeneklerinin yağ ve deri hücreleriyle dolmalarına neden olur. Deri gözeneklerinin kapanması akneler'i ortaya çıkarır. Eğer gözeneği kapatan yağ kitlesi havayla temas ederse, rengi koyulaşır ve ciltte kara noktalar belirir. Halk arasında ''karaçalı'' olarak bilinen siyah noktalar, deri altında kir birikmesiyle oluşmaz. Sadece gözenekte kapalı kalmış yağ zerreciklerinin renk değiştirmelerinin bir sonucudur.

Akne tedavisiGözenek içinde kapalı kalan yağ hücreleri çoğalmaya devam ederler. Zamanla derideki bakteriler yağ hücrelerine nüfuz etmeye başlar ve böylece deride kabarcıklar belirir.

Akne'lerin oluşmalarını sağlayan hormonlar, adrenal bezlerinden gelirler ve vücut kokusuyla tüylenmelerden de sorumludurlar. Yeni yapılan çalışmalara göre akneler, ergenlik çağının habercileridir. Kızlarda adet dönemi başlamadan bir yıl önce akneler görülmeye başlayabilir. Erkeklerde ise akne oluşması daha sonraki yıllarda gerçekleşir.



TEMİZLİK ŞART

Akneler'le dolu bir cildi temizlemek için işe sabun ve suyla başlamak gerek. Normal yüz yıkama, gözeneklerde yağların toplanmasını önleyebilir. Cildi fazla ovalamak doğru değildir. Akne'lerin yüze daha çok yayılmalarına neden olabilir. Bugün akneler'e karşı kullanılan ürünler belli başlı iki maddeden oluşuyor. Birincisi salisilik asit, ikincisi ise benzol peroksit. Tedavi gözenekleri açıp, bakterileri öldürmekle başlıyor. Gözenekler açılmaya başladığı zaman derinin gerildiğini hissedersiniz. Bu, iyi bir işarettir.

Eğer karaçalı dediğimiz siyah noktalar büyük bir sorun yaratıyorsa, salisilik asit içeren bir müstahzar, yararlı olabilir. Eğer akneler ciddi bir sorun yaratıyorsa, bir cilt uzmanına görünmekte fayda var. Ergenliğin habercisi akneler, genç adaylarını kaygılandırmamalı. Bu sorunun çözümlenmesi, sanıldığından daha kolaydır.

Bu iddialara inanmayın

Abur cubur atıştırmak akne'ye neden olabilir.

İşte gerçekle hiçbir ilgisi olmayan bir iddia. Aldığımız besinlerdeki yağ, cilt gözeneklerini kapamaz. Çikolata, pizza, fındık fıstık, patates tava ve kolalı içkileri kullanmamak, akne'leri yok etmez.


Seks, akne'ye neden olur.

Cinsel faaliyet, örneğin elle doyum ya da cinsel faaliyet eksikliği akneler'i hiçbir şekilde etkilemez.



Sivilceler sıkılmalı.

İşte çok yanlış bir iddia daha. Sivilceleri sıkmaya kalkışırsanız, içindeki bakterili yağlar yüzün diğer bölümlerine sıçrar ve çok geçmeden akneler'in sayısı artar.



Akneler'in oluşmasının nedeni

Akneler'in oluşmasının nedeni, halk arasında bilindiği gibi cinsel yaşam ve alınan gıdalar değil. Ciltdeki yağ bezlerinin fazla çalışıyor olması.

Farklı akne türlerinden en fazla sorun yaratanı ''kistik akne'' bile tedavi ediliyor. ''Yüzeysel antibiyotik tedavi'' ve ''Ağızdan kullanılan öteki ilaçlara'' kadar bir dizi yönteme başvurularak olumlu sonuçlar alınıyor.

Tedaviye karşın uzun süre iyileşmeyen akneler ise hormonal problemlerin olabileceğinin göstergesi. Bu durumda deri hastalıkları uzmanına başvurmak gerekiyor. Ayrıca akne'li yüzeyi çok sık temizlemek fazladan yarar sağlamıyor. Küçük siyah noktaların elle sıkılması akne'nin tedavisini zorlaştırıyor, iyileşse bile iz kalmasına neden oluyor. Kadınların adet dönemlerinde akneler'de artış görülebiliyor.



Bilmemiz gerekenler

Birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşmeyen bir akne ile karşılaştığmızda mutlaka bir dermatoloğa (deri ve cilt hastalıkları uzmanına) başvurmalısınz.
Sanılanın aksine; beslenme biçimi ile akne arasında hiçbir bağlantı yoktur ve dilediğiniz kadar çikolata, çekirdek vb. yiyebilirsiniz.
Akne tedavisi için güzellik salonlarından ve kozmetik ürünlerinden medet ummak son derece yanlıştır ve hatta daha aksi sonuçlar doğurabilir, kesinlikle doktora gidilmesi ve ilaç tedavisi olunması gerekir. Kozmetikler ilaç değildir.
Evlenince geçer" gibi yanlış inanışların akne'yle hiçbir ilgisi yoktur.
Eş-dost tavsiyesiyle sakın, kendi kendinize ilaç kullanmayın.
Akneler'i sıkmak çok zararlıdır. Aklınıza gelemiyecek rahatsızlıklara sebep olabileceğiniz gibi cildinizde derin izlerin kalmasına da neden olursunuz."



Akne'ye domates

Domatesleri küçücük parçalar halinde doğrayın. Sonra nefret ettiğiniz sivilcelerin üzerine yerleştirin. Yani bir domates maskesi hazırlayın ve uygulayın. Maske yarım saat kadar yüzünüzde kalsın. Daha sonra soğuk suyla temizleyin. Ayrıca üç hafta boyunca günde üç bardak domates suyu içmek de çok yararlı. Toksinlerden bu yolla kurtulabilirsiniz.



Sivilcelerinizle oynamayın

Ergenlik sivilceleri sizi hayata küstürmesin. Ergenlik sivilceleri genelde kendiliğinden kaybolur. Bunlarla oynamamak ve sıkmamak gerekir. Ergenlik çağı sivilceleri o dönemde vücuttaki hormon dengelerinin değişmesinden kaynaklanıyor. Sivilcelerden utanılacak bir şey de yoktur. Öncelikle sabır göstermeli ve beslenmenize dikkat etmelisiniz.

Akneler'in oluşmasında yağlı cilt ve bakteriler etkilidir. Bu nedenle, sivilcelerden yakınıyorsanız öncelikle hayvansal yağlardan uzak durmalısınız. Bunun yanında çikolata, dondurma, sosis ve dondurulmuş hazır et yemekleri, akneler'den yakınan kişilere iyi gelmez. Bol bol yeşil sebze ve narenciye türü meyveler yemeli, E vitamini alabilmek için de sıvı yağlar kullanmalısınız. Güneş ışığı da akneler'i yok edici bir etkiye sahiptir. Vücuttaki hormon dengesini düzene sokmak için her gün lahana yiyebilirsiniz. Bu arada cilt uzmanlarının önerdiği antibiyotikler de aknelere yararlı olabilir.

Akne, cildimizin gözeneklerinin üzerinde yerleşen, kırmızı renkte, ciltten kabarık olarak görülen, zaman zaman içi iltihaplı olabilen sivilcedir. Genellikle yüzde, daha sonra sırtta, omuz başlarında ve göğüs V bölgesinde görülür. Buna benzer görünümde her sivilce akne değildir. Bazen folikülit denilen kıl dönmeleri de akne gibi görünebilir.

Ergenlik döneminin sorunu olduğu için 12-25 yaş arasında sık olarak görülür. Günümüzde bu yaş aralığı bazen özellikle kızlarda 9-10’lu yaşlara kadar inmiştir. Ergenlik döneminde olmasına rağmen genellikle kan hormon düzeyleri normaldir. Ancak androjen hormonlar denilen baskın olan hormonlar cilt üzerinde sebum üretimini arttırarak, cildi parlak ve yağlı, gözenekleri genişlemiş, içleri siyah nokta (komedon) ile dolmuş hale getirebilir. Hatta bu hormonlar geçici olarak ciltte tüylenme de yapabilir. Bununla birlikte kızlarda daha şiddetli tüylenmeler varsa ve beraberinde adet düzensizliği de görülüyorsa polikistik over denilen (yumurtalıklarda kistik yapı) durum açısından bir jinekoloji uzmanı tarafından değerlendirilmekte fayda vardır.

Yağlanan cildin gözeneklerinin tıkanması daha kolaydır, tıkalı gözenekler bakteriler için güzel bir yaşam alanı olduğundan bakteriler, bu küçük deliklerin içinde yuvalanırlar ve orayı şişirerek akneye neden olurlar.

Aknenin tedavisinde prensip, cildi düzenli olarak sabah ve akşam ılık suyla ve yağlı veya akneli ciltlere uygun jellerle yıkamaktır. Ardından tonik kullanmak bu tip durumlarda kalan yağı uzaklaştırmak ve gözenek içlerini daha iyi temizlemek için uygundur. Bu amaçla formüle edilmiş hafif salisilik asitli solusyonlar, aynı zamanda sivilceler üzerinde de iyileştirici özelliklere sahiptir. Temizlenen cilde akneli ciltler için tasarlanan nemlendiriciler kullanılabilir. Eğer cildin nemi iyi ise gerek yoktur. Doktorunuzun önerdiği akne ilaçlarını sabah ve akşam düzenli olarak kullanmak ve özellikle 2-3 ay sabretmek şarttır. Çünkü cildin aylık döngülerini atlatıp kullanılan ürünlerin olumlu yanıt vermesi için en az bu süreye ihtiyaç vardır. Bazen sürülen ilaçların yanına kısa süreli kullanılan ve ağızdan alınan antibiyotik tedavileri de ilave edilebilmektedir. Akne için kullanılan bu ilaçların 2-4 ay kullanılabilen düşük dozlu formları çoğu defa başarılı olmaktadır ancak ne yazık ki akne yine tekrar edebilmektedir. Çünkü bu hastalık akıntıya kürek çekilen bir dönemin yani sürekli androjen etkili hormonların yönetimindedir ve ancak uzun etki süreli tedavilerle başarı elde edilebilir.

Kistik akne nedir?

Bazı akneler ufak değildir. Birçok gözeneğin çıkışları aynı anda tutulmuştur. Oldukça sert, bazen ortası hafifçe yumuşamış, pembeden mora doğru değişen renklerde, çoğu kez ağrılı ve büyük nodüller ya da kistler şeklindedir.

Bu akne türünün tedavisi ise sürülen ilaçlarla olamamaktadır. Ağızdan alınması önerilen retinoidlerle yani A vitamini türevi ilaçlarla mümkün olabilmektedir. Şayet zamanında bu tedavilere başlanmazsa bu lezyonlar çok geç iyileştikleri için yerlerinde ciddi iz bırakabilirler. Bu izler ciltten çukur olacak şekilde, bazen fibröz (sert) bantlar, ya da büzülmeler şeklinde olabilmektedir. Dolayısıyla kalıcı izler olup tedavisi yapılamamaktadır.

Retinoik Asitler ile Akne Tedavisi

Hücre büyümesinde ve farklılaşmasında rol oynayan A vitamini, görme fonksiyonunda, üreme ve diğer üreyen hücrelerin olduğu tüm sistemlerde ihtiyaç duyulan bir vitamindir. A vitamininden (retinol) doğal olarak oluşan retinoidler ve sentetik türevleri, kimyasal yapılarıyla ve işlevleriyle A vitaminine benzemektedir.

Doğal retinoidler; A vitamini (retinol), ve onun metabolitleri olan retinaldehit ve retinoik asittir. İçeriğinde retinol ve benzeri olan her şey A vitamini gibi görev yapacaktır. Cildin ikinci tabakası ve gençliğinin anahtar yeri olan dermis ve bazal katmanda aktive olur. Burada kollajen, elastin ve hyaluronik asit denilen şeker jölesi kıvamındaki şeffaf bağ dokusunun üretimini arttırmak için fibroblastları (cildin fabrika hücrelerini) uyarır. Kollajen ve elastin üretimini arttırarak cilde kaybettiği elastikliği yeniden kazandırır. Cilt ve saç hücrelerinin (keratinositlerin) hücresel üretimini-genetik yazılımını onarır. Ciltteki yeni damar yapımını da düzenleyerek cildi tamir eder ve sağlık verir.

Eczanelerde sadece cilt hastalıkları uzmanının yazacağı reçete ile alınabilen isotretinoin içerikli sentetik retinoik asitler bulunur. Doktorunuz genellikle her ay sizi takip eder, çoğu defa kan testleri ile karaciğer enzimlerine bakılarak yapılan bu aylık takipler 6-8 ay sürer. Her ay takip edilen hasta günden güne iyileşmeye başladığında morali tekrar yerine geleceğinden sabretmeyi de kolayca kabullenir, takiplerini hiç aksatmaz. Bu tedavide cilt adeta içeriden peeling olur yani soyulur. Ancak bu uzun zamanlı bir soyulmadır ki; bu durumu bizler sadece, ciltte kuruma olarak görürüz, dudaklar da dahil kurur. Sonuç genellikle çok iyidir, nadiren tekrar akne problemi olabilir ancak bu durum daha kısa süreli ve hızlı bir şekilde çözülebilmektedir.

Paylaş:
Acar Demir
Acar Demir Eylül 6 '18

Teşekkürler faydalı ve kullanılabilir bilgiler var içerisinde...

Tayfun Göktaş
Tayfun Göktaş Kasım 13 '18

Sivilceler ile kesinlikle oynamayın bırakın kendisi düşsün, kendisi kurusun gitsin.