OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Fekk-i kabir Nedir Anlamı Nedir ? Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Konu yeri: Forum » General » Sözlük Wiki
Whordark
Whordark Aralık 8 '15

Eskiden bu işleme fekk-i kabir denirdi.(feth-i kabir de denilmekle beraber doğrusu fekk-i kabirdir)
defin ruhsatı (ölü gömme izni) alınmadan gömülen ve ölümünden kuşku duyulan kimsenin cmuk.nun 79/son maddesi uyarınca
lüm sebebini tespit için" yapılan işlemin adıdır.
zehirlenme şüphesi varsa mezarın dört yanından ve mezar içi toprağından ayrıca örnek alınır.tahlil ettirilir.

Bir adliyecinin istemeye istemeye yaptığı bir eylemdir.yasa gereği yapmak zorundadır.meslek hayatımda sekiz-on defa başıma gelmiştir.kimse,yakınının mezarı açılsın istemez.hakaret gibi algılanır.üzüntü verici bir iştir.biraz da merak uyandırır.adli veya tıbbi bir merak değil...başka birşey.

eskiden mezar açma hakimin görevi idi.savcı talep eder,hakim açardı. cmuk değişikliğinden sonra kim gerek duyuyorsa o açmak zorunda.yani savcı gerek duyuyorsa savcı,mahkeme gerek duyuyorsa mahkeme.(bazı davalarda adli tıp kurumu gerek görür ama,açma görevi yine de mahkemeye düşer)

şehirlerde ve ilçe merkezlerinde mezarların kime ait olduğunu bilmek kolaydır.ancak köy ve mezralarda mezar tespiti zordur.kayıt sistemi,mezar taşı enderdir.onun için mezarın yerini bilen bir kişi "mezar bilirkişisi" tayin edilir.eğer köy imam veya hocası uzun süre orda oturmuş biri ise,gömülüşünde de hazır bulunduğu için o seçilir.mezar açmaya adli tıp uzmanı,yoksa bir hekim ile gidilir.genellikle kemik ve doku örneği alınacağından (bazan adli tıp tamamını da isteyebilir) uygun malzeme temin edilir.kazıcı işçiler tutulur.eğer zehirlenme şüphesi varsa toprak örnekleri de alınır.

en önemlisi mezar çevresinde güvenlik önlemi aldırılır.ölü yakınlarının bu işleme, bir hakaret gibi bakmaları olağan olduğundan,bu koruma önemlidir.

bir köyde 6 aylık bir bebeğin mezarını açtığımızda jandarma erlerinden birisi " ben bakmasam"demişti.kendisine görevinin mezarın içine bakmak değil,etrafı kollamak olduğu söylendi.buna rağmen mezar tamamen açıldığında,jandarma eri düşüp bayıldı.

Düzenlendi... Whordark (Aralık 8 '15)
Paylaş: