Loading...
 
tr
Menekşe ĞEDİKLİ
Menekşe ĞEDİKLİ Ekim 4 '17

İlaç İçmek İstemiyor ve Ateşi Var

Ben burada doktorculuk oynamayacağım. Sağlık ciddi bir iştir. Sadece dün yaşadığım bir sorunun sizlere anlatacağım. Dün 2.5 yaşındaki oğlum çok ateşlenmişti. Uykulu olduğu için ilaçta içmek istemiyordu. Zorla soğuk algınlığı ilacını verdik ama 15 saniye sonra ne var ne yok kustu. Bir süre sonra doktorun verdiği antibiyotikten bir ölçek verdik. Onu da zorla içti ve anında kustu. Benimde iki seçeneğim vardı. Ya acile götürecektim yada ateşini kendi yöntemlerimle düşürecektim.

Ateşini Evde Kendim Düşürdüm

Ben bunları yaşarken saat 22:00-23:00 arası idi. Saat gece 12 gibi ateşi artık çok yüksekti. Ateşini koltuk altından ölçtüğümde 39.1 dereceyi gördüm. Hemen oğlumun üzerine ince sıfır kol bir elbise giydirdim, yatağındaki yorganı kaldırdım ve ince bir örtü getirdim, yanıma bir bardakta su koydum. Bir kaba su doldurdum ve oğlumun atletlerinden birisini alıp ıslatarak alnına, karnına, koltuk altlarına koydum. Suyu çeşmeden doldurdum. Sirke olsa sirkede atacaktım ama yoktu. Ama iyi ki yokmuş. Sonradan öğrendim sirke yanlış bilinen doğrulardanmış. Bir yandan ıslak bez ile oğlumun ateşlenen yerlerini silip bir yandan da internetten araştırma yapıyordum.

Toplum olarak yüksek ateş durumunda yapılması gerekenlerin başında şunları bilmekteyiz; soğuk su ile duş aldırma, vücuda sirkeli su koyma. Ama ikisi de yanlış imiş. Çocuğun vücudunu soğukluk uygulanırsa o anda ateş düşüyormuş ama bir süre sonra daha yüksek ateşle geri geliyormuş. Yani zararlı imiş. Yapılması gereken en basit işlem ılık su ile bir bez ıslatılıp vücuda pansuman yapılmalı imiş. Bunu uzmanlar diyor tabi. Ayrıca bu işlemi yaptıktan sonra 20 dakika ara ile ateşi ölçülmeli, ara ara azda olsa su içirilmeli veya sulu bir şeyler yedirilmeli, üzerindeki elbiseler çıkarılıp ince bir çarşaf örtülmeli diye okudum.

Bende saat gece 12’de başladığım bu işlemi saat gece 2’ye kadar (00:00-02:00 arası) yapmaya devam ettim. Ateşini koltuk altında ölçüyordum devamlı. Ateşi genelde 39 derece idi ve bu şekilde olduğunda oğlum inliyordu. Ben ılık sulu ıslak bezle siliyordum. Ateşi düşünce ölçüm yapıyordum ve ateşi 38.2 dereceye düşüyordu. 15-20 dakika sonra yine ateşi 39 dereceye çıkıyordu.Tabi Ben yine aynı işlemi yapıyordum ve yine ateşi 38.2 yada 38.3 dereceye düşüyordu. Bu şekilde gece 2’ye kadar yaptım. Saat 2’ye doğru eller ve ayakları buz gibi olan oğlumun elleri de ateşlenmeye başladı. Sonra bütün vücudu bir anda terledi ve elbisesi sırılsıklam oldu. Biraz sonra da ayakları da ateşlenmeye başladı. Terlemeden sonra ateşin düştüğünü hissettim. 10 dakika bekledim. Ateşi iyice düştü. Çok az kalmıştı ateşi. Bende uyudum. Tabi bütün bunları yaparken aralarda 4.5 kez azda olsa su içirdim.

Bir saat sonra uyanıp kontrol ettim. Çok şükür artık ateşi yüksek değildi. Sabahleyin de çok şükür ateşsiz bir şekilde ve uykusunu almış bir şekilde uyandı. Benim dün gece yaşadığım bir sorundu. Allah kimseye vermesin. Ama sizde evinizde çocuğunuzun ateşini kendiniz düşürmek isterseniz araştırma yapmadan yanlış bilinen doğrularla bir şeyler yapmayın. Özellikle soğuktan uzak durun. Ilık sularla işinizi halledin. Sirke, alkol tarzı eklemelerden de kaçının. Ben ne yaptıysam birebir anlattım. İnşallah faydam olmuştur.

Gönderi için grup üyesi olmanız gerekiyor.