OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
Bebeklerde yüksek ateş nasıl düşürülür? Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Menekşe ĞEDİKLİ
Menekşe ĞEDİKLİ Ekim 4 '17
Kulak ölçümlerinde 38, alın 37,5, koltukaltı 37,3 ve makat ölçümlerinde 38 derecenin üstü yüksek ateş olarak kabul edilir. Yapılan ölçüm yerine göre değerler farklıdır ve ona göre değerlendirme yapılmalıdır.

Bebeklerde görülen yüksek ateş ciddiye alınmalıdır. Bebekte ateş görüldüğünde ateşi düşürmek için gerekenler yapılmalı ve doktor mutlaka haberdar edilmelidir. 3 aydan daha büyük çocuklarda görülecek ateşlerde daha sakin olabilirsiniz.

Bebeğinizin ateşli olduğunu anladığınızda kıyafetlerini hemen çıkartın. Bebeğin üzerindeki kıyafet miktarı fazla olursa ateşin düşmesi zorlaşır. Hafif ateş durumlarında bebeğinizin kıyafetlerini çıkartarak sıvı gıdalar vermeniz yeterlidir.

Ateş sırasında vücudun sıvı ihtiyacı fazla olacağından çocuğa verilen sıvı miktarı artırılmalıdır. Anne sütü alan bebeklerde bol miktarda emzirilmelidir.

Eğer kıyafet çıkartarak ve bol sıvı ile bebeğin ateşi düşmediyse bebeğinize ılık banyo yaptırabilirsiniz. Bebeğinizin banyo suyu soğuk olursa bebeğiniz şoka girebilir. 39 derece ateşi olan bebeklerin 34 derecelik bir su ile yıkanması yeterlidir.

Eğer banyodan sonra bebeğin ateşi düşmemişse ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Bebeklerde ilk tercih edilen parasetamol grubu ilaçlardır. Bu ilaçlar bebeğe şurup ya da fitil şeklinde 4 - 6 saate bir verilebilir.

Bebeğimizin ateşini düşürmek için evde neler yapabiliriz?

BEBEĞİN ATEŞİ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Bebeklerde ateş olması her ne kadar ebeveynler için bir alarm durumu olsa da ateş bir bebekte enfeksiyonlarla mücadele için antikor ve beyaz kan hücresi üretimine bir işarettir. Eğer ateşi olan bir bebek kötü görünmüyorsa ve hareketleri normalse endişe edecek bir durum yoktur. Fakat bebeğin yemek yemesinde ve uyumasında sorunlar varsa ateşini düşürmek için de bazı önlemleri almak da faydalıdır.

Ateşi olan bir bebeği ne zaman hekime göstermek gerekir?

Bu konu bebeğin yaşına ve ateşinin düzeyine bağlıdır. Duruma göre bebeğin ateşini evde düşürmek yerine hekime göstermek daha uygun olabilir.

3 aylıktan daha küçük bebeklerde bebeğin ateşi 100.4 F ( 38 derece ) veya daha yüksekse bebeği hekime göstermek daha iyi olur.

3 – 6 aylık arasındaki bebeklerde bebeğin ateşi 101 F ( 38.3 derece ) ve daha yüksekse bebeğin hekime gösterilmesi daha uygundur.

6 – 12 aylık bebeklerde ise bebeğin ateşi 103 F ( 39.4 derece ) ve daha yüksekse bebek hekime gösterilmelidir.

Bebeğin ateşini düşürmek için tedavi

Bebeğin ateşini düşürmek için ibuprofen veya asetaminofen içeren bir otc ilaç ateşi düşürebilir. Fakat bundan önce ilaç kullanımı konusunda mutlaka hekime danışmak gerekir. Özellikle bebek soğuk algınlığı veya grip için bir reçeteli ilaç kullanıyorsa bu oldukça önemlidir. Bebeklere verilen ağır kesiciler bebekler için uygun olmalıdır. Hekim tarafından tavsiye edilen dozda ve şekilde kullanılmalıdır. İbuprofenler her ne kadar 39.4 derece ve üstü ateş durumunda iyi gelse de 6 aydan daha küçük bebeklere verilmemesi tavsiye edilir. Eğer bebekte kusma veya sıvı yetersizliği belirtileri varsa bebeğe ibuprofen vermekten kaçınmalıdır.

Bebeklere aspirin verilmemelidir. Çünkü bebeklerde aspirin kullanımı nadiren de olsa riski artırır. Aspirin bebekte ölümcül riskleri de olabilecek reye sendromu riskini artırmaktadır.

Bebeğin ateşini düşürmek için ılık suyla ıslatılmış bir süngerle bebeğin vücudu silinerek bebek serinletilir. Tabi bebeği serinletirken bebeği üşütmemeye de dikkat etmek gerekir. Yani bebek uzun süre bu şekilde tutulmamalıdır.

Islatılmış küçük, yumuşak bir havlu da bebeğin alnına koyularak bebekte rahatlama sağlanabilir.

Ateşi olan bebek çok sıkı ve kaçın giydirilmemelidir. Bebeğin üstü kalın battaniye ile örtülmemelidir. Bu bebeğin vücut ısısını artırır. Bebeğe daha ince giysiler giydirilmelidir.

Bebek mümkün olduğunca serin tutulmalıdır. Bebek ısıtılmış bir odada tutulmamalıdır. Bebeğin oda sıcaklığı 20 – 21 derece olmalıdır. Bebeğin odası sıcaksa klima veya buna benzer bir cihazla biraz serinletilmelidir. Fakat bebek bu cihazın önünde veya yanında tutulmamalıdır. Yani bebeğe direkt temas etmemelidir.

Bebeğin ateşini düşürmek için bebeğe daha fazla sıvı verilmelidir. Çünkü ateşi yükselen bebek sıvı kaybına uğrar. Bebek daha büyükse, ek besinleri almaya başladıysa su yanında diğer başka meyve sularından, karpuz ve kavun gibi sulu meyvelerden de verilebilir. Sadece anne sütünü alan bebeklerde ise bebeği daha sık emzirmek gerekir. Eğer mamayla besleniyorsa daha sık mamayla beslenmelidir.

Kaynak:uzmantv.com & annelikbilinci.com

Gönderi için grup üyesi olmanız gerekiyor.