OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
DMT Tool İndir (SNR MARGIN yükseltme) ADSL'de kopma sorunu çözüm Fo...
Loading...
 
tr
Whordark
Whordark Mart 22 '16

Arkadaşlar, ben de bir kaç gün önce 4 mbit'ten 8 mbit'e çıktım ve bu forumda yüzlercesi dile getirilen sorunların hepsini birkaç gün içinde yaşayarak tecrube ettim.

Sık sık hat kopmaları, modemin kendi kendine reset atması, hızın bir çıkıp bir inmesi gibi acaip işler olmaya başladı. TTnet müşteri hizmetleri ve onların yönlendirdiği teknik elemanlar bunun çok yaygın bir sorun olduğunu, eski bakır hatların bu kadar randiman verebildiğini, yapabilecekleri tek yardımın eğer istersem tekrar 4 mbite döndürmek olacağını anlattılar, ellerinden bir şey gelmediğine ben de ikna oldum ve böyle kalsın birkaç gün daha dedim. İyi ki de demişim.

Öncelikle hız yükselince ne değişti de sorunsuz bağlantı sorunlu hale geldi diye araştırırken eskiden modemin istatistik sayfasından aldığım bir screenshot'ın çok yardımı oldu. Eskiden hat 4 mbit iken 19-25 arası olan SNR MARGIN değerinin, hat 8 mbite çıktıktan sonra 6 db'e indiğini farkettim. Onun dışındaki tüm parametreler aynıydı. Nedir bu SNR MARGIN (Signal-to-noise margin) diye araştırınca bunun hattaki gürültü şiddeti ile ADSL sinyal şiddeti arasındaki tolere edilebilir fark olduğunu öğrendim. Yani 6 db'e düşmesi demek, modemin hattaki ekstra parazitlere olan toleransının da azalmış olması demekti. Dolayısı ile en ufak bir elektriksel parazitte hat kesiliyor, yeniden santralla resync yapmak zorunda kalıyordu. Ayrıca yine öğrendim ki, hattaki her 2 mbit'lik hız artışında SNR MARGIN 6 db düşmek durumundaymış. Önce bu SNR MARGIN değerinin santraldan belirlenen bir parametre olduğunu sandım, ama değilmiş.

Şimdi çözüm kısmına geliyorum... http://dmt.mhilfe.de/ adresinden indirilebilen DMT Tool diye bir programcık var. Basit, küçük birşey, installation bile gerektirmiyor. Bu program Broadcom chipsetli routerlarda çalışıyor. Birçok farklı ADSL router marka ve modeline göre ayrı sürümleri var. Burada kendi routerinize uygun veya yakın olan bir modeli indirip çalıştırıyorsunuz. Router'in IP adresini ve login bilgilerinizi yazıyorsunuz. Sonra Special>Misc.Optionsmenülerinden gelen ekranda Experts Settings bölümündeki unlock experimental area seçeneğinin yanındaki kutuyu tıklıyorsunuz. Ana ekranda en solda isimsiz bir tab ekleniyor, o tab'a geçtiğinizde bir sürgü ayarı göreceksiniz. İşte o sürgü, modeminizin SNR MARGIN değerini ayarlıyor. Ben bunu %150 olarak ayarladım, SNR MARGIN 9 db'e çıktı ve o andan beri hiçbir hat kopması yaşamıyorum. Aslında daha da yükseltilebiliyor, ama o zaman hattın hızı da düşüyor, mesela %200 seçtiğimde SNR Margin 12 db'e çıktı ama hattın hızı da 7400'e indi. Onun için şu an %150 de stabil bir şekilde kullanıyorum. Herkesin olmasa bile bazılarının (en azından SNR MARGIn değeri düşük olanların) bayağı işine yarayacağını düşündüğüm için paylaşmak istedim. İyi şanslar.

DMT Yüklemeler (Windows)

DMT v1.19- Windows2000 / XP / Vista

DMT v2.20 - Windows2000 / XP / Vista - Windows95 / 98 / ME

DMT v3.21 - Windows2000 / XP / Vista - Windows95 / 98 / ME

DMT V4.16 - Windows2000 / XP / Vista - Windows95 / 98 / ME

DMT V5.22 - Windows2000 / XP / Vista - Windows95 / 98 / ME

MT v6.12 - Windows2000 / XP / Vista - Windows95 / 98 / ME

DMT v7.35 - Windows2000 / XP / Vista - Windows95 / 98 / ME

DMT v8.07 - Windows2000 / XP / Vista - Windows95 / 98 / ME

DMT V9.01 - Windows2000 / XP / Vista - Windows95 / 98 / ME

Paylaş: