OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
LED Bağlantısı yapma. Bloglar | Sosyallift©
Loading...
 
tr

n son bloğuma aralık ayı içerisinde yazmıştım bu uzun aradan sonra, özellikle mutfak tezgahlarında sıkça tercih edilen bir aydınlatma sisteminin kurulumunu adım adım anlatmak istiyorum.

Şerit LED ! adından da anlaşılacağı üzere şerit şeklinde genellikle piyasa 5m uzunluğunda satılmakta olan üzerinde çok sayıda küçük LED lerin yer aldığı bir aydınlatma aracıdır. Oldukça uygun maliyetle satılmakta olup, elektronik malzeme satışı yapan hemen her dükkanda ve yapı marketlerde kolaylıkla bulunabilmektedir.

İhtiyaç Listesi:

Arzu edilen uzunlukla Şerit LED
AC (alternatif Akım 220V) – DC (Doğru Akım 12V) dönüştürücü adaptör-trafo.
Sistemi çalıştırmak için aç-kapa anahtar (ben ipli anahtar kullandım.)
Bir miktar 2×0.75mm lik kablo, (adaptörü şehir şebekesine bağlamak için)
Yukarıdaki malzemeler zorunlu olup montaj ilgili olarak Lehim Makinası (havya), Lehim Teli, ince kablo kanalı, çift taraflı yapışan bant ve tornavidaya da ihtiyaç duyulmaktadır.
Montaj:

Şerit LED montajını kendi mutfağım için uyguladım. Yaklaşık 1.5m lik beyaz bir Şerit LED kullandım. Şerit LED, üzerinde işaretli bulunan yerlerinden makas yardımı ile arzu edilen ölçüde kesilebilmektedir. Şerit LED üzerinde + – işaretleri ile 12V luk doğru akım bağlantısını gösteren noktalar vardır. Fotoğrafta da makas işareti ile kesilebilecek yerler ve enerji bağlantısının yapılacağı yerler + ve – kutuplar şeklinde gösterilmektedir.

Bu + – kutuplarına dikkat ederek adaptörden gelen kablolar lehimlenmelidir. Adaptörden gelen kırmızı kablo + kutuba, siyah kablo ise – kutuba lehimlenmelidir. (Dikkat! Lehimleme deneyim gerektiren bir konudur, kurşun-kalay alaşımının lehim makinası ile eritilmesi sonucunda genellikle bakır kabloların biribirine bağlantısının yapılması için kullanılır, yanlış anımsamıyorsam lehimleme esnasında ısı seviyesi 200 derece civarındadır.)

Şimdi Adaptörden gelen kırmızı ve siyah kabloların lehimlenmesini gerçekleştirelim.

Şerit LED satın alındığında bir ucunda hazır olarak bu kablolar genellikle lehimlenmiş olarak gelir dolayısıyla bu işleme çoğu zaman ihtiyaç duyulmaz, yapılması gereken adaptörün 12V DC çıkışına bağlantının yapılmasıdır.

Adaptörün 12 voltluk çıkışının Şerit LED’lere bağlantısını yaptıktan sonra sıra adaptörün şehir şebekesine bağlantısının yapılmasına geldi, yani 220 Voltluk prizlere bağlantısının yapılmasına. Şehir şebekesinde AC (Alternatif Akım) kullanacağımız faz ve nötr uçlarıdır. Bu esnada dikkatli olunması gerekmektedir. Faz, canlı uçtur yani el ile teması halinde çarpılırsınız :) (Ölüm Tehlikesi), diğer uç ise nötr uç devreyi tamamlar. Şimdi bu uçlardan birisie LED’leri yakıp söndürmek için araya anahtar bağlantısının da yapılması gereklidir. Diğer uç ise direkt olarak şebekeye bağlanacaktır.

Yukarıdaki fotoğrafta görülmekte olan anahtar üzerindeki iki vida gevşetilerek şebekeden gelen bir ucun bağlantısı bu deliklerden birine yapılır, diğer deliğe ise adaptörden gelen kablo bağlanır. Şebekeden gelen diğer uç ise direkt olarak adaptörün diğer şebeke ucuna bağlanır.

Fotoğrafta görüldüğü üzere Şerit LED’e kırmızı ve siyah uçlar bağlanmıştır. Kahverengi uç direkt olarak şebekeye bağlı ve Mavi uç ise anahtar aracılığıyla şebekeye bağlıdır. Bakır renkli kablo şebekeye bağlantısı yapılacak olan kablodur. Devre bu haliyle prize bağlandığında anahtarla kumanda edilerek LED’ler çalıştırılabilir. Aşağıdaki fotoğrafta da bakır renkli kabloların prize bağlantısı gösterilmektedir. Ancak bu bağlantının çok dikkatli yapılması gerekmektedir. Sigortanın kapatılarak bu işlemi yapmanızı öneririm.

Kablo kanalı içerisine bakır renkli kablo yerleştirilmiştir. Anahtar ve adaptör parlak renkli ahşap yüzeye çift taraflı bant kullanılarak yapıştırılmıştır. Malzeme oldukça hafif olduğundan herhangi bir sorun olmayacaktır.

Şerit LED’in arkası yapışkan özellikli olup düz ve temiz bir çok yüzeye problemsiz yapışmaktadır. Yukarıdaki fotoğrafta parlak ahşap yüzeye yapıştırılmıştır.

Kurulum tamamlandıktan sonra tezgahın cepheden görünüşünde sadece anahtarın kumanda ipi görünmektedir. Fotoğrafta Şerit LED yanmaktadır.


OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
Paylaş:

Duvar

Yorum yok
Yorum yapabilmeniz için oturum açmanız gerekiyor

Mesaj

Yazar Whordark
Eklendi Mart 12 '15
blogs+show_all_blogs

Oy

Verdiğin oy:
Toplam: 4.5 ( 2 skorlar)