OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
Yurt dışı vize işlemleri hakkında tüm bilgiler. Bloglar | Sosyallift©
Loading...
 
tr

Vize konusunda önemle dikkate alınması gereken hususlar:


Vize başvurunuzu olabildiğince erken bir tarihte (örneğin, bir ay öncesinden) yapmanız tavsiye edilir. Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alınması ülkeden ülkeye değişmekle beraber, 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir. Vize başvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvurduğunuz tarihten ileriye doğru en az bir yıl olmasına özen gösterilmesi tavsiye olunur. Ayrıca, vizeden muaf olmanız halinde dahi, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda aradığı geçerlilik süresini öğrenmenizde yarar vardır (Bazı devletlerin ülkeye girişte umuma mahsus ve resmi pasaportlarda aradığı asgari geçerlilik sürelerini görmek için tıklayınız).

Yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsanız dahi, sınırdan geri çevrilmeniz mümkün olabilmektedir.

Vize başvurunuz reddedilebilir. Ret nedenini açıklama zorunluluğu bulunmamakla beraber, bazı ülkeler yazılı ve/veya sözlü açıklama yapmaktadır.

Yurt dışına seyahat etmeyi düşünen vatandaşlarımızın en fazla ne kadar süredir kullanımda olan pasaportlarıyla vize başvurusunda bulunabilecekleri konusuyla ilgili olarak gitmek istedikleri ülkenin temsilciliğinden ayrıntılı bilgi alması gerekmektedir. Zira Schengen bölgesi ülkeleri (Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan) ve diğer bazı ülkeler 10 yıldan daha eski pasaportla yapılan vize başvurularını kabul etmemektedir.

Schengen Vizesi Hakkında Bilgiler:
Avrupa Birliği’nde 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınır ("iç sınır’" denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Bu şekilde oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Schengen alanı vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır.

Schengen’e üye ülkeler aşağıda sunulmaktadır:

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir.

Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilmektedir. Bununla birlikte, Schengen vize rejimi yönetmeliği uyarınca, Schengen vizesi ilk defa kullanılırken vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Örneğin, İtalya’nın Temsilciliklerinden alınan vize ile önce İtalya’ya giriş yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede, Schengen bölgesine seyahat edecek vatandaşlarımızın vizelerini ilk giriş yapacakları ülkenin temsilciliğinden almaları hususu önem taşımaktadır.

Schengen ülkeleri ortak Schengen Information System-SIS adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır ve üye ülkelerin yetkili makamlarının kullanımına açıktır.

Türkiye son dönemde peş peşe yaptığı vize anlaşmalarıyla dünyaya açılmaya devam ediyor. 2002 yılında, umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları 42 ülkeye vizesiz seyahat edebilirken, bu sayı onay işlemi tamamlanacak olan hukuki düzenlemelerle birlikte 72’ye çıktı. Türk vatandaşları ayrıca, 12 ülkede sınır kapılarında ücret karşılığı vize alabiliyor.

2002 yılı Ocak ayından bu yana tüm pasaport sahibi Türk vatandaşları için 24 ülke ile Vize Muafiyeti Anlaşması imzalandı. Bu anlaşmalardan 21’i yürürlüğe girerken, kalan 3 Anlaşmanın (Brunei Darussalam, Yemen, Moğolistan) ise iç hukuk onay süreci devam ediyor. Ayrıca, 11 Nisan 2013’de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın Moğolistan ziyaretinde mevkidaşı Noroviin Altankhuyag ile imzaladığı anlaşma sonucu iki ülke karşılıklı olarak vizeleri kaldırdı. Sınır kapılarından ücret karşılığı vize alınabilen 12 ülke de eklendiğinde, vizesiz sehayat edilebilen ülke sayısı 84’e çıkıyor. Son olarak, 16 Aralık 2013’te Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında, Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlaşması imzalandı.

Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vizeden muaf tutulduğu ülkeler şöyle:

1. Andorra

24. Jamaika

47. Rusya Federasyonu

2. Arjantin

25. Japonya

48. Saint Christopher (St. Kitts) ve Nevis

3. Arnavutluk

26. Karadağ

49. Saint-Lucia

4. Bahamalar

27. Kazakistan

50. San Marino

5. Barbados

28. Kırgızistan

51. Seyşeller

6. Belize

29. Kolombiya

52. Sırbistan

7. Bolivya

30. Kore Cum. (Güney)

53. Singapur

8. Bosna Hersek

31. Kosova

54. Sri Lanka

9. Botsvana

32. Kosta Rika

55. Suriye

10. Brezilya

33. K.K.T.C.

56. Svaziland

11. Dominika

34. Libya

57. Şili

12. Ekvator

35. Lübnan

58. Tayland

13. El Salvador

36. Makau Ö.İ.B.

59. Trinidad-Tobago

14. Fas

37. Makedonya

60. Tunus

15. Fiji

38. Maldivler

61. Tuvalu

16. Filipinler

39. Malezya

62. Ukrayna

17. Grenada

40. Mauritius

63. Uruguay

18. Guatemala

41. Monako

64. Ürdün

19. Gürcistan

42. Nikaragua

65. Vatikan

20. Haiti

43. Palau Cum.

66. Vanuatu

21. Honduras

44. Panama

67. Venezuela

22. Hong Kong

45. Paraguay

68. Belarus

23. İran

46. Peru

69. Moldova

70. Yemen - 2012 (Henüz yürürlüğe girmedi)

71.Brunei Darussalam – 2012 (Henüz yürürlüğe girmedi)

72. Moğolistan – 2013 (Henüz yürürlüğe girmedi)

Sınır kapılarında vize alınabilen ülkeler: Bahreyn, Doğu Timor, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Katar, Kenya, Sudan, Tayvan, Ukrayna, Umman, Zambiya.

* 02.06.2014 itibariyle geçerli olan verilerdir.

turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Sırbistan'da toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Diplomatik, Hususi, Hizmet ve Geçici Pasaport ile Seyahat Belgesi hamilleri, Sırbistan'a yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Sırbistan'da toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.


OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
Paylaş:

Duvar

Whordark
Şubat 23 '15
turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Sırbistan'da toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Yorum yapabilmeniz için oturum açmanız gerekiyor

Mesaj

Yazar Whordark
Eklendi Şubat 23 '15
blogs+show_all_blogs

Oy

Verdiğin oy:
Toplam: 4 ( 2 skorlar)