OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
Nasıl Bitcoin Alırım? Bloglar | Sosyallift©
Loading...
 
tr

Bitcoin hakkında yaptığınız araştırmalar sonucu artık, gelecek yıllarda çevrimiçi ödeme sistemleri ve para transferlerinde ne kadar etkin rol oynayacağını fark etmişsinizdir. Bundan sonraki adım ise “Nasıl Bitcoin Alabilirim?” sorusunu cevaplandırmak olacaktır.

bitcoins nasıl alınır ile ilgili görsel sonucu

Rehberimizin size nasıl Bitcoin alabileceğinizle ilgili oldukça yardımcı olabileceğine inanıyoruz.

Bitcoin almak için belirli bir kur üzerinden mevcut paranızla değiş tokuş (exchange) yapabilir veya direk olarak Bitcoin satan birinden satın alabilirsiniz. Bitcoin almak için ödemelerinizi nakit para veya para transferi gibi bir çok yol kullanabilirsiniz. Bu yollar sizin kimden aldığınız veya nerede yaşadığınıza bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

bitcoin_wallet

İlk olarak kendinize bir “çevrimiçi cüzdan” (wallet) edinin !

Her şeyden önce, Bitcoinlerinizi koyabileceğiniz bir cüzdanınız olmalı. Bitcoin dünyasında bu “wallet”olarak adlandırılsa da, siz bunu internet ortamındaki cüzdanınız (çevrimiçi cüzdan) veya bir banka hesabı olarak düşünebilirsiniz. Burada size iki seçenek sunuluyor:

  1. 1. Hard diskinizde Bitcoin depolayabileceğiniz bir software wallet (yazılımsal cüzdan)
  2. 2. Çevrimiçi, web tabanlı bir wallet (cüzdan) servisi

İki seçeneğin de güvenlik açıkları bulunabilir. (güvenlik açığı deyince korkmayın, kullanıcı hatasından kaynaklanan sorunları kastediyoruz.)

Eğer Bitcoinlerinizi hard diskinizde depoluyorsanız, hard diskinizin çökmesi ihtimaline karşılık sürekli yedekleme yapmanızı öneririz.

Çevrimiçi wallet (cüzdan) veya web tabanlı wallet sağlayan servislerdeki güvenlik protokolleri de hangisini seçtiğinize bağlı olarak çok iyi korumalı ya da düşük korumalı olabilir. Seçim tamamıyla sizin hangisine daha çok güvendiğinizle ilgilidir.

BTCTurk, Koinim ve Takascoin borsaları Türkiye’deki Bitcoin depolayabileceğiniz web siteleri, Blockchainve Coinbase ise yurtdışındaki çevrimiçi cüzdan hizmetleri olarak karşımıza çıkıyor.

Bitcoin Borsası ve Çevrimiçi Cüzdan

Değiş-tokuş yapmanız için bulunan platformlar için seçenekler sürekli artmakta, çünkü bu pazara girmek için bir çok yeni girişim gerçekleşmekte. Bazıları tüm dijital para birimleri ve fiat para birimleri (altın, gümüş gibi değerli madenler için karşılığı olmayan para) ile exchange imkanı sunarken, bazıları sadece limitli işlem yapan, Bitcoin exchange yapabileceğiniz platformlardır.

Çevrimiçi cüzdanlar, Bitcoin borsasında alım-satım yapabilmek ve Bitcoin depolamak için en iyi seçenek. Değiş-tokuş ve çevrimiçi cüzdan için en iyi seçenek, nerede ikametgah ettiğinize bağlı olarak değişir.

Türkiye’de daha önce de belirttiğimiz gibi BTCTurk, Koinim ve Takascoin aracılığı ile Bitcoin satın alabilir ve satabilirsiniz.

Not: Koinim ve Bitcüzdan ile yaptığımız röportaj için CoinKolik’i ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışındaki diğer büyük exchange siteleri ise: Bitstamp (İngiltere), BTC-e (Bulgaristan), Cryptsy (ABD),BTC China ve Huobi (Çin).

Hesabınızı bir kez oluşturduktan sonra, banka hesabınızla cüzdanınız arasında bağlantı kurup, banka hesabınızdaki parayı kullanmak için, cüzdanınıza para aktarmak isteyeceksinizdir. Bu para transferi sırasında sizden düşük bir ücret alınır.

Çoğu ülkedeki insanlar, denizaşırı ülkelerdeki hesaplarına para transferi yapmak istediklerinde (Bitcoinleri TL ya da Dolar’a bozdurduktan sonra), genel olarak daha fazla işlem ücreti öderler ve işlem gecikmeleri daha uzun süreli olur. Bu işlemi yaparken kullandığınız exchange platformu ile sadece o platformun bulunduğu ülkenin bankalarını kullanabilirsiniz.

Exchange, wallet ve banka hesapları hakkında uyarılar!

Kimlik bilgileri gerekliliklerine rağmen, değiş-tokuşlar ve cüzdanlar bankalardaki gibi düzenlenmemiştir. Yani hesabınızın hackerlar tarafından çalınmasına karşılık hiçbir sigortanız bulunmamaktadır. Bitcoin şu an çoğu ülkede legal bir para birimi olarak değer görmediğinden, otoriteler de bu hırsızlıklara karşı nasıl bir uygulama yapacaklarını tam anlamıyla belirleyememiş durumdalar. Hırsızlar wallet (çevrimiçi cüzdan) şifrenizi bir kere çaldıktan sonra ve şifrenizi değiştirdikten sonra, hesabınızı geriye almak için hiçbir garantiniz yoktur.

Bazı bankalar, dijital para biriminin iş modellerine karşı olduğunu düşünmekte ve bu yüzden Bitcoin ile ilgili uygulamalarda, diğer işlere göre fark gözetmektedir. Hatta bu bankalar, Bitcoin ile ilgili bağlantıları bulunan hesapları, açıklama yapmaksızın tek taraflı olarak feshetmektedir.

Bitcoin’e karşı olan bankaların listesini merak ediyorsanız “buradan” listeye ulaşabilirsiniz.

bitcoin_yüzyüze

Yüz yüze veya “Over-the-counter”(OTC) (sözlü güvencelere dayanan) ticaretler

Eğer bir şehirde yaşıyorsanız, anonimliğe önem veriyor ve banka işlemleri ile uğraşmak istemiyorsanız, Bitcoin elde etmenin bir yolu da yerel satıcılar ile yüz yüze yapılan ticarettir.“LocalBitcoins”, bu tarz işlemleri ayarlayan ve fiyat teklifleri veren ana site olarak karşımıza çıkıyor.

Eğer yapılacak ticaret büyük paralar içeriyorsa, sitenin bununla ilgili güvenlik hususları mevcut. Örnek olarak ticaretin yapılacağı mekan kalabalık bir halka açık mekan olmalı; özel bir mekan olmamalı. Ayrıca satıcının ve alıcının da taşıdıkları nakit miktarı karşılığında gerekli tüm önlemleri almaları gerekli.

Şunu hatırlatmakta fayda var; eğer yüz yüze bir ticaret yapacaksanız, yanınızda Bitcoin wallet (cüzdan) ınıza erişebileceğiniz bir akıllı telefon ya da tablet bulundurmalısınız. Tabiki internet erişimi de bu ticaret için gerekli.

Eğer birebir görüşmeler sizin için uygun değilse, “meetup.com” adlı sitede Bitcoin ile ilgili buluşmaların yapıldığı bir platform bulabilirsiniz. Bu görüşmelerde Bitcoin ticaretinden, Bitcoin işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiğini öğrenmeye kadar bir çok konuda sohbet ediliyor. Bu tür buluşmalar 2013’ ün ikinci yarısından itibaren daha da sıklaştı. Hatta bazı büyük şehirlerde, “Satoshi Squares” (Satoshi Meydanı) adlı etkinlikler düzenlenmekte ve bu etkinliklerde yürüyerek etkinlik alanına girip, Bitcoin alıp, yolunuza devam edebiliyorsunuz. Bu grup buluşmaları diğerlerine göre daha güvenli, fakat bir o kadar da anonimlikten uzak.

Satıcıya bağlı olarak, Bitcoin satın alırken %5-10 aralığında bir ek ücret ile daha kolay bir alışveriş ve daha fazla gizlilik elde edebiliyorsunuz. Çoğu saygın tüccar buluşmadan önce Bitcoin alışverişindeki fiyatı önceden belirliyor, fakat çoğu Bitcoin’ in anlık düşme ve yükselmelerinden etkilenmemek için o anki Bitcoin fiyatı üzerinden alışveriş yapmayı tercih ediyor.

Bazı satıcılar PayPal üzerinden gönderilen para ile Bitcoin alışverişi yapmayı kabul ediyor, fakat çoğu bilgilerinin gözükmediği platformları tercih ediyor.

Ek olarak belirtmek isteriz ki bu tür ticaretlerin yapıldığı şehirlerde, alışveriş yapılmadan önce bu ticaretin o şehirde yasal olup olmadığını kontrol etmeniz önerilir. Mekanlarda yaptığınız nakit ödemeleri polislerin dikkatini çekebilir ve yasal olmayan bir iş yaptığınızdan dolayı büyük cezalara çarptırılabilirsiniz.

bitcoin_mining

“Mining” (Bitcoin üretimi) kelimesi hakkında

Bu “mining” olayı da nedir ? Kendi Bitcoinlerimizi üretebildiğimizi duydum…

İnternet sitelerinde ve Bitcoin ile ilgili konuşmalar yapılan yerlerde “mining” kelimesini duyduğunuza eminim. Bu kelimenin anlamı aslında kendi bilgisayarınızla ve güçlü ekran (grafik) kartlarıyla kendi Bitcoin’ inizi üretmektir. “Mining” bundan kısa bir zaman için oldukça mantıklı bir Bitcoin elde etme şekli olmasına karşın, piyasadaki oldukça fazla Bitcoin likiditesine karşılık sizin kendi bilgisayarınızda ürettiğiniz Bitcoinlerin değeri, ne yazık ki sadece bilgisayarınızın donanımına ve elektriğe harcadığınız parayı kurtarıyor.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi eğer bilgisayarınız havadan geldiyse ve elektrik parasını da siz vermiyorsanız, o zaman bilgisayarı haftalarca açık bırakıp, Bitcoin üretmeye devam edebilirsiniz. J Büyük ölçekte Bitcoin üretmek, ASIC adı verilen “mining” yapmak için üretilmiş ürünler ile mümkün.

“Mining” lerin çoğu bu dönemlerde Bitcoin üretmek için toplanan topluluklar (guild) tarafından gerçekleştiriliyor.

İnternette kendi kişisel bilgisayarlarınız ile Bitcoin üretmenizin mümkün olduğunu ve bundan kâr edeceğinizi düşündüren yazılar okuyorsanız, bunlar muhtemelen eski zamandan kalma gönderiler veya size donanım satmaya çalışan kişilerdir. Uyanık olun bunlara, aldanmayın !

Yatırım Aracı olarak kullanmak

Eğer büyük miktarlarda Bitcoin alıp, onları kendi kendinize güvende tutmak aklınıza yatmıyorsa, paranızı Bitcoin’ e yatırım aracı gibi yatırabilirsiniz. Bunun için kurulmuş olan Bitcoin Investment Trust (BIT), size bankaların da kullandığı mevcut güvenlik protokolleri ile paranızı Bitcoin’ e yatırıp, Bitcoinlerinizi güvence altında tutmanızı sağlıyor.

Bitcoin ATM leri

Bitcoin ATM leri yeni bir konsept ve oldukça az bulunan bir oluşum, ancak kurulduğundan itibaren oldukça popüler ve çok basit bir oluşum olduğunu kanıtladı. ATM leri, yüz yüze alışveriş yaptığınız tüccarlara benzetebilirsiniz. İnsan yerine makine ile yapacağınız bu alışverişte, nakit parayı ATM’ ye koyuyor ve karşılık olarak wallet (cüzdan) ınıza Bitcoin yükleyebileceğiniz bir kod alıyorsunuz.

Tekrar belirtmekte fayda görüyoruz, ATM leri kullanabilmek için çevrimiçi ve yerel bir wallet (cüzdan) a sahip olmalısınız.


OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/privacy/classes/event_handler.php
Line: 62
Paylaş:

Duvar

Yorum yok
Yorum yapabilmeniz için oturum açmanız gerekiyor

Mesaj

Yazar Whordark
Eklendi Haziran 20 '15
blogs+show_all_blogs

Oy

Verdiğin oy:
Toplam: ( 0 skorlar)