OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
DNS NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR? [DOMAIN NAME SYSTEM] Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Serkan BEKİROĞULLARI

DNS NASIL ÇALIŞIR

DNS, kullanıcıların web sitesi alan adına istek göndermesi ile çalışmaya başlar. Web sitelerine ulaşmak için kullanılan alan adları ve bu alan adlarının temsil ettiği IP adresleri DNS Server adı verilen sunucularda tutulmaktadır. Tarayıcı ile DNS sunucusuna bağlanılır ve alan adının temsil ettiği IP adresi bulunarak bu adrese istek gönderilir.



DNS KAYIT TÜRLERİ

DNS kayıtları, bir alan adını açıklayan bilgi kümeleridir. DNS kayıtları, zone file olarak bilinen veri dosyalarına dahildir. Bu kayıtları, alan adını yönetebilmek için DNS sağlayıcıları sunar.


1. A KAYDI

Adres kaydı ya da kısaltılmış adı ile A kaydı, en temel ve en yaygın olan kayıt türüdür. A kaydı alan adları ile IP adreslerini eşleştirmek için kullanılır. 32 bit olan IPv4 adreslerini alan adları ile eşleştirmek için A kayıt türü kullanılır.



2. AAAA KAYDI

AAAA kaydı da A kaydı gibi, alan adı ile IP adreslerini eşleştirmek için kullanılır. Fakat AAAA kaydı, A kaydından farklı olarak 128 bitlik IPv6 adreslerini alan adları ile eşleştirmek için kullanılır.



3. ATMA KAYDI

ATM(Asynchronous Transfer Mode) adres kaydıdır. Alan adı alanında geçen DNS adresini atm address alanında geçen ATM adresine eşler.


4. CNAME KAYDI

CNAME kaydı, alan adlarını tek bir alan adında birleştirmek ve bir alan adını farklı bir alan adına yönlendirmek için kullanılır. Örneğin; www.sosyallift.com ve sosyallift.com alan adlarını CNAME ile www.sosyallift.com adında birleştirebilir. Aynı zamanda a.com gibi bir alan adına gönderilen istekleri sosyallift.com’a yönlendirebiliriz.


5. HINFO KAYDI

HINFO (Host Information-Ana bilgisayar ismi) bilgisayar bilgileri kaydıdır. Alan adı kısmındaki DNS adresinin bulunduğu bilgisayar üzerindeki işlemci ve işletim sistemlerine ait bilgileri verir.


6. ISDN KAYDI

ISDN (Integrated Services Digital Network- Bütünleştirilmiş Sayısal Ağ Hizmetleri) kaydıdır. Alan adını bir telefon numarasına eşler.


7. MX KAYDI

Mail sunucularının IP adreslerini tutmak için MX (Mail Exchanger-Posta Değiştirici) kaydı kullanılır. MX kayıtları, e-posta adreslerine gelen e-postaları, e-posta adresi kayıtlarının olduğu sunucuya göndermek için kullanılır. Mailleri mail sunucusuna yönlendirmek için mail sunucusuna ait alan adının A kaydı tanımlanır ve A kaydı ile MX kaydı oluşturulur.



8. NS KAYDI

NS (Name Server-İsim Sunucusu) kaydı ile ağ üzerinde bulunan diğer DNS sunucuları tanımlanır ve bu kayıt sayesinde DNS sunucuları arasında haberleşme sağlanır.



9 SRV KAYDI

SRV kayıt tipi sunucu tarafından sunulan bir servisin adres, protokol ve port bilgisini döner.


Service: Hizmetin simgesel adı. Alt çizgi karakteri ( _ ) her zaman hizmet adının başına eklenir.

Protocol (Protokol): İnternet protokolünün simgesel adı; genellikle TCP veya UDP’dir. Alt çizgi karakteri ( _ ) her zaman protokol adının başına eklenir.

Priority (Öncelik) : hedefte belirtilen bilgisayar için öncelik değeri belirtir.

Weight (Ağırlık): Öncelik değeri aynı olan sunucular için yük dengeleme yapmak için kullanılır. Değerleri aynı olan ama birbirinden farklı değere sahip sunucu bilgisayarlar olursa, önce en yüksek değere sahip bilgisayar işleme alınır.

Port (Bağlantı Noktası): Hizmetin TCP veya UDP bağlantı noktasıdır. Bağlantı noktası numarası değeri 0–65535 arası 16 bitlik bir tamsayıdır. Internet Assigned Numbers Authority(IANA — İnternet Atanmış Numaralar Yetkilisi), belirli hizmetlere atanan bağlantı noktası numaralarının resmi listesini tutar.

Target (Hedef): Hizmet alanında belirtilen hizmeti sağlayan sunucunun domain adıdır. Sunucunun SRV kaydıyla aynı etki alanında bulunması gerekmez.



10 PTR KAYDI

Bir nevi A kaydının yaptığı işlemin tersini yapar. PTR kaydı, IP adresine ait alan adının kaydını tutmak için kullanılır. Alan adı ile .in-addr.arpa uzantılı IP adresini birbirine eşler.



11 SOA KAYDI

Tüm bölgelerdeki ilk kayıttır. Bir DNS sunucusunun sahip olduğu zone’nun kaydını tutar. SOA kayıtları aşağıdaki parametrelerde tutulur.

Serial Number: Seri numarası değerini tutar. Zone transferleri bu numaraya bakılarak yapılır.

Refresh Interval:Secondary Zone DNS sunucusunda, zone bilgisinin yenilenmesi gereken süre belirtilir.

Retry İnterval: Bir şekilde tamamlanamamış zone yenileme denemesinden sonra beklenen süredir.

Expiration: Zone bilgisinin yenilemediği durumlarda, secondary zone’nun yetkilerinin sonlanması için gereken süredir.

Minimum TTL: İkincil sunucunun zone dosyasını önbellekte tutma süresidir



12 SPF & TXT KAYDI

SPF kaydı, hangi mail sunucusu üzerinden mail gönderilebileceği kaydını tutar. Örneğin bir sunucuya mail gönderildiğinde, o sunucu o mail adresinin @ işaretinden sonraki alan adı ile IP adres kaydını kendi SPF kayıtlarından kontrol eder. Eğer kendi kayıtlarıyla eşleşme sağlayamazsa SPAM bildirir. Bu SPF kayıtlarını tanımlamak için TXT kaydı kullanılır.



13 RP KAYDI

RP (Sorumlu Kişi-Responsible Person) kaydı DNS sunucusunda sorumlu kişinin bilgilerinin tutulması için kullanılır.


Düzenlendi... Whordark (Ocak 7 '21)
Paylaş: