OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
İngilizce öğrenemiyorum ne yapmalıyım? Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
Konu yeri: Forum » General » General Chat
Whordark
Whordark Kasım 26 '16

Eğer İngilizce öğrenemiyorum, ne yapmalıyım tarzı bir cümle kurabiliyorsanız, İngilizce öğrenecek durumdasınız demek. Her ne kadar ülkemizde kronik bir İngilizce öğrenememe ya da İngilizce anlıyorum ama konuşamıyorum hastalığı olsa da bunlar İngilizce öğrenmenin imkansızlığından değil, yanlış yöntemlerin kullanılmasından kaynaklanıyor.

Herkes İngilizce öğrenebilir!

Öncelikli olarak şunu hatırlayın. Ortalama zeka seviyesindeki her bir insan en az bir dili yani anadilini öğrenir. Eğer bir dil öğrenebilmişseniz zaten başka bir dil öğrenecek altyapınız var demektir. Peki bu altyapı varken neden pek çok kişi İngilizce öğrenmekte büyük sıkıntılar yaşıyor?

Neden İngilizce öğrenemiyoruz?

Aslında konunun eğitsel ve psikolojik birkaç boyutu var. İlk başta pek çok insan için ilk İngilizce deneyimi travmatik ve verimsiz. Klasik eğitim müfredatında öğrenciler çok da ilgi çekmeyen gramer alıştırmalarına ya da İngilizce aktivitelerine maruz kalıyor. Dahası genel anlamda yabancı dil öğreniminin önemi çok kavrayamamış bir toplum olarak, erken yaşta İngilizce öğrenimine gereken önemi vermiyoruz. İş işten geçince akıllanıyoruz. Buna bir de her yıl sil baştan aynı konuları tekrar etmek eklenince İngilizce ile ilk tanışıklık pek de sıcak olmuyor; ondan sonra da insanlar kolay kolay ısınamıyor.

İngilizce öğrenmek için ne yapmalıyım? Neden İngilizce öğreniyorum?

Dil öğrenmek ciddi emek ve zaman gerektirir. O sebeple kendinizi bu sürece vermeli ve güçlü bir motivasyon kaynağı, bir sebep bulmalısınız. Belki lisansüstü eğitiminiz için İngilizceye ihtiyacınız var ya da belki çalıştığıtınız şirkette yükselmek için TOEFL şarttır. Başlayacağınız uzun İngilizce öğrenme maratonunu tamamlamak için kendinize güçlü bir sebep bulmanız gerekiyor.

Dil iletişim içindir, sınav için değil!

Sınav için değil iletişim için öğrenin. Ülkemizdeki en temel dil problemlerinden birisi İngilizce öğreniminin iletişim değil sınav odaklı olması. Sınavdan önce ezberleyip birkaç güne unutmak dil öğrenmenin doğasına aykırı. Ya da sık sık duyduğum IELTS taktiği, YDS püf noktaları gibi ifadeler kelimenin tam anlamıyla bana zırva geliyor. Bir sınav taktiği varsa o dili doğru düzgün öğrenmektir. Zaten iyi İngilizce biliyorsanız karşınıza ne sınav gelse çözersiniz, sonra sağda solda sınav taktiği aramakla uğraşmazsınız.

İngilizce öğreniminde süreklilik

Dil öğreniminde en temel konulardan birisi süreklilik. Yani eğer İngilizce seviyenizi belli bir eşiği geçene kadar iletletmezseniz ara verdiğinizde tüm o daha önceki çalıştıklarınız kaybolur. O yüzden rahat iletişim kurup, okuduğunuzu anlar seviyeye gelene kadar düzenli İngilizce çalışmayı bırakmamanız lazım. Yoksa her defasında sil baştan başlamak zorunda kalırsınız. Bu pek çok insanın muzdarip olduğu bir durum.

Seviyenize uygun içerik

Dil öğreniminde seviyenize uygun kaynaklarla ilerleleyip motivasyonunuzu yüksek tutmanız gerek. Seviyenizin çok üstünde bir kitaptan veya kaynaktan çalışmak hem sizi yorar hem de hevesinizi kırar. Adım adım, sindire sindire ilerleyin.

Destek ve danışmanlık

Gerektiği yerlerde bir bilenden yardım almakta fayda var. Destek alacağınız kişinin yetkinliğinden emin olun. Malum yarım doktor candan eder. Ancak unutmayın öğretmeniniz ya da danışmanınız, siz onların sözüne uyduğunuz, ödevlerini takip ettiğiniz derecede faydalı olur.

Hatalardan ders çıkarmak

Yaptığınız hataların bir listesini tutun. Hangi konularda sık sık hata yaptığınızı görün ve bu hataları aktif olarak düzeltmeye çalışın. Yani aynı hatayı tekrar tekrar yapıp davranış haline getirmeyin.

İlk adımlar

İlk önce temel grameri öğrenin. Cümle kurmayı, zamanları, sıfatları, zarfları, bağlaçları öğrenin. Öyle ufak tefek gramer detaylarıyla ömrünüzü harcamayın. Pratik olun, pragmatik olun. Gramere çok vakit harcamaktansa okumaya yoğunlaşın.

Okumak, okumak ve yine okumak

Temel gramer konularını öğrendikten sonra basit metinleri ve seviyeli hikaye kitaplarını okumaya başlayın. Yüzlerce sayfa okuyun. İngilizce blog ve haber sitelerini takip edin. Okumak öğrendiğiniz gramer yapılarının yerleşmesini, kelime dağarcığınızın zenginleşmesini ve dili kavrayışınızın güçlenmesini sağlar.

Dinlemek ve tekrar etmek
  • Sevdiğiniz, ilgi duyduğunuz bir alan seçip o konuyla ilgili İngilizce ne bulabiliyorsanız okuyun ve dinleyin.
  • Düzenli olarak BBC News, CNN gibi siteleri/kanalları takip edin.
  • Eğlenmek için İngilizce dizi, film ve müziklere vakit ayırın.
  • İzlediğiniz ya da dinlediğiniz şeyleri sesli olarak tekrar edin. Bunu sık sık yapın. Kendi kendinize konuşun.
Ben bu İngilizceyi öğrenebilecek miyim?

Geldik en temel soruya. Gerekli emek ve zamanı harcarsanız evet öğreneceksiniz. Örnek vermek gerekirse, Boğaziçine geldiğinde he/she/it zamirlerini birbirinden ayıracak kadar İngilizcesi olmayan hazırlık öğrencileri ile çalıştım. Bu öğrenciler bir yıllık yoğun bir çalışma dönemi ve hazırlık sınıfının ardından İngilizce kompozisyon yazıp, ağır akademik metinleri okuyup sorulara cevap verebilecek, İngilizce ders takip edip not alabilecek seviyeye geldiler. 18 yaşından sonra bir yıl gibi bir dönemde böylesi bir ilerleme kaydedilebiliyorsa sizin için de umut var demektir.

İngilizce öğrendim, bitti mi?

İngilizce öğrenmek hayat boyu devam eden bir süreç. Yani ben her şeyi öğrendim bitti diye bir şey yok. Ana dili İngilizce olanlar bile yüzbinlerce İngilizce kelimenin ufak bir bölümüne hakimken sizin hepsini bitirmiş olmanız çok mümkün değil. İşin güzel tarafı kısa sürede iletişim kuracak seviyeye geldikten sonra önünüzde sizi bir ömür canlı tutacak kadar malzeme kalacak olması. Yani okumaya ve dinlemeye devam!

İngilizcenizi geliştirmek ister misiniz?

Hayat eğitimle devam ediyor öğrenmeye azminizi artırın ...

Paylaş: