OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
MÎRİALEM AHMED AĞA Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
SEO CEO
SEO Haziran 29 '15

MÎRİALEM AHMED AĞA

Mirîalem Ahmed Ağa, muasırlarının tabiri ile “Âdem Ejderhası” idi, “her bir kolu bir çınar dalı” idi.

16. asır ok atıcı pehlivanlarının en namlılarından Mirîalem Ahmed Ağa Enderun`da yetişip Kanuni Sultan Süleyman ile Rodos şövalyelerinin elindeki Rodos adasının fethine (1522) iştirak etti. Bu zorlu fetih sırasında birer kantarlık (56,45 kg) gülleleri kale duvarlarından içeri fırlatması herkesi hayret içinde bıraktı.

İstanbul sarayında Has oda ağaları arasına yerleştirilmişti; buradan da Mîrialemlik ile çirağ etmişti. Daha Manisa’da bir taze yiğit iken odun yüklü bir merkebi bacaklarından tuttuğu gibi havaya kaldırır, bir deve yavrusunu omuzuna alıp gezdirir; kesilmiş iki koyunu, iki serçe parmağına takar, kasaplara yüzdürürmüş. Mirîalem Ahmed Ağa yaşı yetmişi aşmış iken bir gün, at ile Yaycılar Çarşısı’na gitmişti. Yaycı esnafından bir adam;

- Gayrı kocadınız!.. demişti.

Bunun üzerine Ahmed Ağa, atını çarşının zincir gerili kapısı altına sürmüş, iki kolunu zincire geçirmiş, bacak ve ayaklari ile de hayvanı kıskaçlamış, kolları ile kendini yukarı çekince, altındaki hayvanı da beraber havaya kaldırmış ve:

“Yay gerip ok atamayacak kadar kocamamışız daha çok şükür!” cavabını vermişti.

Mirîalem Ahmed Ağa 1550`de Gelibolu`da Hakk`ın rahmetine kavuştu. Yolunuz İstanbul Şemsi Molla Camii`ne düşerse çıkışta caminin haziresine şöyle bir dolanıp bu güzel insana Fatiha okumayı unutmayın sakın.

Paylaş: