OW Debug - Notice
Message: Trying to access array offset on value of type null
File: /home/romarekl/public_html/sosyallift.com/ow_plugins/forum/controllers/topic.php
Line: 136
Basur Tedavisi Nasıl Yapılır? Forum | Sosyallift©
Loading...
 
tr
SEO CEO
SEO Aralık 24 '15
Basur Tedavisi Nasıl Yapılır?

Basur tedavisinde izlenecek yolu, basur belirtilerinin şiddeti ve basura neden olan damarların büyüklüğü belirlemektedir.

Ancak iç ve dış basur için uzmanların ilk önerisi beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesidir.

Dışkıyı gereğinden fazla sertleştiren, tuvalete çıkmayı zorlaştıran ve kabızlığa neden olan gıdaları olabildiğince az tüketmelisiniz. Çünkü ıkınmaya mecbur kalırsanız damarlar üzerindeki basınçla beraber ağrılar artar ve kanama görülebilir.

Basur için uygun bir beslenme programı (sebze ve meyve ağırlıklı olarak beslenme, bol su içme gibi) belirtilerin şiddetinin önemli oranda azalmasına yardımcı olur.

Eczanelerde basur tedavisi ve belirtilerinin hafifletilmesi için satılan pek çok losyon, merhem, jel bulabilirsiniz. Ayrıca damarlar üzerindeki basıncı azaltan pedler ve yastıklar basur tedavisinde kullanılmaktadır.

Merhemler genel olarak şişen damarları yatıştırmak ve kaşıntıyı almak için etkilidir. Merhem, losyon ve jeller anüs çevresinde bulunan damarların üzerine ince bir tabaka halinde sürülmelidir. Bazı ürünlerin ambalajları anüsün bir kaç santim içine ulaşabilecek şekilde üretilmektedir.

Basurun yol açtığı şiddetli ağrılar için sinir uçlarını uyuşturan bazı merhemler bulunmaktadır. Bu merhemler anüs bölgesindeki sinirleri hissizleştirerek ağrıyı, kaşıntıyı ve yanmayı bir süreliğine geçirir.

Bu lokal uyuşturucu merhemler bazı kişilerde yanma ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Böyle bir durumda merhem kullanımı durdurulmalıdır.

Damarlardaki şişliğin ve iltihabın neden olduğu sorunları azaltmak için kullanılan diğer bazı merhemler şu şekildedir;

Koruyucu Merhemler: Rektum bölgesindeki şişen ve tahriş olmuş damarların üzerinde fiziksel bir bariyer oluşturarak dışkıyla temasını önler ve daha fazla tahriş olmalarını önler.

Astrenjan Merhemler: Kanamayı durdurucu özelliği bulunan bu merhemler damarlardaki topaklanmayı engelleyerek basura bağlı ağrı riskini azaltır.

Antiseptik Merhemler: Bölgede bakteri birikimi önler.

Şişen damarların günlük hayatı etkilediği ve şiddetli ağrılara neden olduğu durumlarda cerrahi operasyon uygulamasına gidilebilir. Problemli damarları alma operasyonu olan “hemoroidektomi” genellikle iç basurlar için kullanılır.

Basur tedavisinde kullanılan diğer yöntemler ise şişen damarların kurutulmasını hedefleyen lastik bant ligasyonu, ısıyla damarı kurutan infrared koagülasyon ve iğneyle uygulanan “sclerotherapy”dir.

Sonuç olarak; dış basur iç basurdan daha kolay tespit edilebilir. Ancak her iki basur tipinin belirtileri benzerlik göstermektedir. Basurun ilk belirtisi, anüs ve çevresinde nedensiz kaşıntılar olabilir. Kabızlık yaşanan dönemlerde damarlar üzerindeki basınç artacağından kanama görülebilir.

İlerlemiş basurda ise oturmak ya da yürümek gibi basit hareketler bile şiddetli ağrılara yol açabilir. Basurun ilk belirtilerinden itibaren kendinizi ağrılardan korumak için beslenmenize özen göstermeli ve kabızlığa neden olabilecek gıdalardan kaçınmalısınız. İlerlemiş basur için hangi tedavi yönteminin uygun olduğu konusunda ise doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Paylaş:
Caner Göktaş
Caner Göktaş Ekim 29 '18

Teşekkürler bilgiler için hocam. Tedaviye dair pek bir şey göremedim ama D: